Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite

Giant len nedávno predstavil nové elektrobicykle v dámskom aj pánskom vyhotovení. Čím sú výnimočné oproti konkurencii?

Giant je popredná svetová značka v oblasti produkcie kvalitných bicyklov, elektrobicyklov a cyklistického vybavenia. Časť Giant Group, ktorá bola založená v roku 1972, spája remeselnú zručnosť, technológiu a inovatívny dizajn, ktorý roky pomáha všetkým jazdcom naplno využiť ich potenciál. Prostredníctvom svojich produktov dodáva kompletný „ekosystém" bicyklov a vybavenia na optimalizáciu cyklistiky. A, samozrejme, každý ekosystém má svoj vrchol. Tým je pre elektrobicykle predstavenie modelov Trance X Advanced E+ Elite a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 0

Bez kompromisov

Ak hľadáme na trhu elektrobicykel s nízkou hmotnosťou, zvyčajne ide o rám vybavený menším motorom a menšou batériou. V konečnom dôsledku to môže spôsobiť, že očakávaný dojazd a výkon nebude to, prečo ste si e-bike kupovali. Na druhej strane, ak hľadáte výkon, neraz sa stretnete s privysokou hmotnosťou. To sa zasa môže prejaviť tým, že výkon síce máte, ale nie na užívanie si jazdy, skôr na ťahanie hmotnosti samotného elektrobicykla. Vyriešil toto Giant? Odpoveď znie áno.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 0
Prvým dôležitým prvkom nových elektrobicyklov je kompozitný materiál rámu, označený ako Advanced Composite. Stavebným prvkom sú karbónové vlákna vlastnej výroby v najvyššej kvalite. Predný trojuholník je vyrobený ako monokok. Horné vahadlo je takisto z tohto materiálu. Oproti hliníku je tuhšie a ľahšie. Vyrobené je technológiou vysokotlakového vstrekovania. Vahadlo má priamy súvis so systémom odpruženia Maestro - čo je systém virtuálneho plávajúceho čapu. Overený je mnohými celoodpruženými bicyklami a pochádza ako inak, než z dielne samotného výrobcu.

Systém odpruženia MaestroFlip Chip

Pre ešte lepšie prispôsobenie sa terénu, na ktorom budete jazdiť, je k dispozícii geometria meniteľná pomocou Flip Chipu. Takto si viete mierne prispôsobiť otočením excentrického prvku na hornom vahadle uhol hlavovej a sedlovej rúrky, ako aj výšku stredu.

Teraz máme ľahký, nastaviteľný a odolný rám. Giant však filozofiu malého motora odmieta, a tak osádza do tohto rámu poctivý motor SyncDrive Pro druhej generácie od značky Yamaha s krútiacim momentom 85 Nm. Pretože hrať sa na síce nízku hmotnosť, ale bez výkonu, nie je filozofiou Giantu a jeho elektrobicyklov E+ Elite. Ľahký rám však nestačí, ešte tu máme batériu. Tá pochádza od výrobcu Panasonic, má 20 článkov vyrobených novou technológiou a napriek menšej kapacite, 400 Wh, dokáže dostatočne zásobovať silný motor. Na jednotlivé konfigurácie aj ďalšie spoločné vlastnosti si teraz posvietime podrobnejšie.

Yamaha SyncDrive Pro 2

Giant Trance X Advanced E+ Elite - modely a špecifikácie

K dispozícii sú 4 stupne výbavy označené číslami 0, 1, 2 a 3, kde č. 3 znamená základ a 0-ka top model. Spoločnými znakmi všetkých modelov je použitie rôznych priemerov kolies (tzv. „mullet“), teda 29” koleso vpredu a 27.5” vzadu. Rovnaký je aj motor s batériou, teda Yamaha SyncDrive Pro 2 s krútiacim momentom 85 Nm a integrovaná ľahká batéria EnergyPak Smart 400. Všetky verzie stoja na kompozitnom ráme s pružením Maestro, 140 mm zdvihu vzadu a 150 mm vpredu. Doplnené sú Flip Chip technológiou.

Jednotné je aj ovládanie elektropohonu, ktoré pozostáva z multifunkčného tlačidla a farebných diód na hornej rámovej rúrke - RideControl Go. Druhým ovládacím prvkom je nenápadný trojtlačidlový ovládač, umiestnený hneď vedľa gripu - RideControl Ergo 3.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 3Giant Trance X Advanced E+ Elite 2

Advanced E+ Elite 3 pracuje s vidlicou RockShox 35 RL s uzamykaním z riadidiel. Vzadu ju dopĺňa tlmič od rovnakého výrobcu vo verzii DeLuxe Select R. Pohon pochádza od Shimana z radu Deore, má 12 rýchlostí. Sila motora je prenášaná cez kľuky Praxis s 36-zubovým prevodníkom. Brzdy pochádzajú rovnako „z Japonska“ a sú to 4-piestové MT-420-ky. O zvyšné komponenty sa postaral najmä samotný výrobca.

Od čísla 2 až po nulu už nájdeme odpruženie od výrobcu FOX. Kým dvojka disponuje vidlicou Float 36 Performance, na jednotke nájdeme elektronikou prešpikovanú Performance Elite Live Valve verziu a na Trance Advanced E+ Elite FOX 36 Factory Live Valve. Rovnaký progres nájdeme aj pri tlmičoch, kde je top model osadený FOX Float Factory Live Valve tlmičom, nižší Performance Live Valve verziou a nakoniec dvojka Float Performance.

Pohon Shimano sa týka iba spomínaného Elite 3 a Elite 2, kde je spoľahlivé SLX-ko od Shimana. Ďalšie dve vyhotovenia už poháňa SRAM s elektronickým radom AXS. V prípade Elite 1 je to GX AXS a pre Elite 0 kombinácia X01 AXS a XX AXS. Samozrejme, 12-rýchlostné verzie.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 1Giant Trance X Advanced E+ Elite 0

Najvyššie dva modely sa pýšia integrovaným karbónovým kokpitom z dielne Giantu, takisto karbónovými kľukami Praxis Performance s 36-zubovým prevodníkom. Pri najvyššom modeli Giant Trance X Advanced E+ Elite 0 sú osadené kolesá Zipp 3MOTO s karbónovými ráfikmi. Viac detailov o jednotlivých modeloch Trance X Advanced E+ Elite nájdete na stránke výrobcu.

Ovládacia jednotka RideControl Ergo 3Giant Contact SLR Trail, integrated, carbon

Liv Intrigue X Advanced E+ Elite - modely a špecifikácie

Giant svoje skúsenosti a vedomosti investoval do značky Liv. Liv je značka bicyklov a doplnkov určená výhradne ženám. Nie je to iba marketing postavený na menších veľkostiach a ružových farbách.

Všetky rozmery, parametre, či už fyzické, alebo technické, sú zozbierané od jazdkýň nežného pohlavia, vyhodnotené a prispôsobené pre ich potreby. Práca v LIV zahŕňa všetko - od prispôsobenia sediel ženskej anatómii až po nastavenie a prispôsobenie tlmičov a vidlíc ich potrebám.

Liv Intrigue X Advnaced E+ Elite 3
Nakoniec sa aj toto všetko pretavilo do celku, akým je elektrobicykel Liv Intrigue X Advanced E+ Elite. Rovnako ako pre Giant, aj pre Liv je prioritou nízka hmotnosť pri zachovaní veľkého výkonu. Rám so zdvihmi 150/140 mm, prispôsobený dámskym krivkám, je rovnako osadený motorom Yamaha SyncDrive Pro 2 s krútiacim momentom 85 Nm a EnergyPak Smart 400 batériou. Okrem motora a batérie môžete rátať s kompozitovým rámom - Advanced Composite, systémom odpruženia Maestro, nastavením geometrie pomocou Flip Chipu, 29” predným kolesom a 27,5” zadným.

Liv Intrigue X Advnaced E+ Elite 2Liv Intrigue X Advnaced E+ Elite 1

K dispozícii sú tri varianty výbavy, kde nájdeme základný Liv Intrigue X Advanced E+ Elite 3, vybavený odpružením RockShox, pohonom Shimano Deore 1x12 s kľukami Praxis. Stredný model je vybavený odpružením FOX vo verzii Performance, pohonom Shimano SLX a nakoniec Liv Intrigue X Advanced E+ Elite 1 s elektronickým radením SRAM GX AXS, karbónovým kokpitom, karbónovými kľukami a odpružením FOX Performance Elite, resp. Float X Live Valve. Všetky parametre a detaily výbavy nájdete na stránke výrobcu.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 3
Video z jazdenia na týchto bicykloch si môžete pozrieť na tomto odkaze. Celú ponuku elektrobicyklov Giant nájdete na stránke výrobcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy PR článok

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy

Cross-country preteky sú čoraz komplexnejšia disciplína, no nielen tie – aj niektoré maratóny sú viac a viac náročnejšie. Prečo je nový Liv Pique Advanced schopný sa s nimi ešte lepšie popasovať?
E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste PR článok

Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste

E-bikov je dnes na trhu nepreberné množstvo. Nový Rift Zone E má však niečo, čo konkurencia dlhodobo ignoruje.
keyboard_arrow_up