Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.

Pokiaľ mi pamäť siaha, na nejaké vyslovene športové okuliare som si nikdy zálusk nerobil. Nemyslím tým, že by som si „nepotrpel“ na kvalitné okuliare a ochranu očí. Dlhé roky som jazdil desaťtisíce kilometrov autom a viem, že dobrý kontrast alebo eliminácia odleskov odďaľujú únavu očí a neraz mi tak pomohli aj v rozpoznaní nebezpečnej situácie na ceste. Zrak je nezameniteľný ľudský zmysel a je potrebné ho adekvátne chrániť.

Vždy som ale skôr hľadal športovú eleganciu, a preto som sa vyhýbal okuliarom tohto typu. Napriek tomu, že som používal kvalitné sklá, stále tam bolo čosi, čomu som musel ustúpiť v rámci použitia alebo komfortu. Aké kompromisy budem musieť robiť pri okuliaroch Sonic HR QV?

ALPINA Sonic HR QV
Pre úplnosť, testoval som ich najmä na ceste resp. na gravel výjazdoch, ale podarilo sa pár výjazdov aj na horskom bicykli. Počasie bolo zvyčajne polooblačné alebo jasné. Čo sa týka času, všetky jazdy prebiehali v podstate od východu slnka do neskorého popoludnia. Zahŕňa to teda všetky zvyčajné podmienky, v ktorých sa cyklisti pohybujú vonku.

ALPINA na týchto okuliaroch použila niekoľko technológií, na ktoré som sa snažil sústrediť a porovnať ich s mojou realitou. Začneme prvou z nich.

ALPINA Sonic HR QV recenzia

Sonic

Toto slovo evokuje sonickú rýchlosť. Pri týchto okuliaroch je to zdôvodnené aerodynamickým tvarom, ako stvoreným pre športové využitie. Ja som ich prioritne nosil počas bicyklovania, vhodné sú aj na ďalšie športy – na beh či trailový beh, alebo aj na iné outdoorové záležitosti.

Aby to neznelo ako reklamné klišé, môžem potvrdiť, že v zjazdoch som necítil prienik chladného vzduchu. Často sa mi totiž stáva, že práve v zjazde,
Prvá vec je vysoký kontrast. Neveril som, kým som neskúsil.
hlavne ak je chladno, mi oči poriadne slzia.

To je nielen nepríjemné, ale môže to byť aj nebezpečné. V týchto okuliaroch, na moje prekvapenie, k takémuto niečomu nedochádzalo. Pritom ráno okolo 7. hodiny bolo iba 4 °C a či chcem alebo nie, z domu to mám dolu kopcom na tri zo štyroch svetových strán.

Tvar šošovky okrem zaoblenia poskytuje aj akýsi „výčnelok“ či výbežok na vonkajšom spodnom oblúku, ktorý má za úlohu práve lepšie obtekanie vzduchu a jeho odvádzanie viac od očí.

ALPINA Sonic HR QV

HR - polovičný rám

Dopátral som sa, že je to označenie konštrukcie a niečo si k nej teda povieme. Ide o rám, v ktorom sú sklá uchytené iba na vrchnej časti. Nezávislé je aj uchytenie mostíka pre nos. Stranice majú jednu zaujímavú vychytávku – na otvorenie/zatvorenie je potrebné prekonanie akéhosi „mŕtveho bodu“. Slúži to na to, aby ste napríklad eliminovali, keď si chcete jednou rukou založiť okuliare, no jedno ramienko sa vám zavrie a podobne. Poprípade, ak ich chcete za jazdy zložiť z očí a zasunúť do prilby.

Tvarovanie tejto bočnej časti je prispôsobené tak, aby neobmedzovalo, resp. aby sa nedotýkalo s prilbou, čo by pri jazde mohlo prekážať. Samozrejme, záleží od konkrétnej prilby. Pokiaľ si zvolíte aj prilbu značky Alpina, bude vzájomná kompatibilita takmer istá. Konce straníc sú pogumované, bez problémov som ich dokázal zasunúť pod prilbu jednou rukou. Ani po 5 hodinách som necítil, že by ma tlačili.

ALPINA Sonic HR QV
Nosový mostík je samozrejme prispôsobiteľný a pogumovaný. Nepostrehol som žiadne samovoľné zosúvanie ani pri jazde členitým terénom, alebo kvôli potu/mastnote. Materiál rámu je termoplastický polyamid. Celkovo je hmotnosť okuliarov iba 30 g.

QR - QuattroVarioflex

O technológiách by sa dal napísať aj samostatný článok, ale budem sa snažiť zrozumiteľne to „zasadiť“ do reálnych podmienok. Prvá vec je vysoký kontrast. Neveril som, kým som neskúsil. Prirovnal by som to k Photoshopu. Kde sa zdalo, že je tieň, okuliare vykreslili naozaj tieň. Čo bolo príliš presvetlené, to stlmili, kde sa „zlievali“ podobné farby, okuliare ich pekne oddelili. Oceníte to určite na ceste aj v teréne. Hlavne pri rýchlom zjazde zbadáte, kde je vydutý asfalt, alebo výmoľ v prípade terénu.

ALPINA Sonic HR QV
Zahmlievanie. My, cyklisti a zákazníci, sme v tomto takí „neveriaci Tomášovia“.
Okrem vysokého kontrastu sú okuliare aj fotochromatické. Rozsah stmievania: kategória 1 - 3 ( 1 - zamračené, 2 - polojasno, 3 - jasno). Fungovalo to rýchlo a spoľahlivo, čo som si napríklad všimol aj pri MTBIKER komunitnom výjazde, kde sme časť jazdy absolvovali striedavým terénom lesa a poľných ciest. Nemám voči tomu výhrady. V podobnom smere sa nesie redukcia odleskov od rôznych povrchov – teda polarizácia. Jazda pri vodnej hladine či odlesky od skiel a plechov áut v premávke boli v maximálnej možnej miere zredukované na minimum.

ALPINA Sonic HR QV skúsenostiALPINA Sonic HR QV test

Zahmlievanie. My, cyklisti a zákazníci, sme v tomto takí „neveriaci Tomášovia“. Vnútorná strana je ošetrená technológiou Fogstop. Funguje na princípe drsného povrchu – samozrejme na mikroskopickej úrovni. Toto ošetrenie bráni vytvoreniu súvislej vrstvy vlhkosti a tým pádom nevzniká zarosenie skiel. Jednoduché, nie?

Skutočne sa to dá vyskúšať tak, že ak vnútornú vrstvu navlhčíte alebo opláchnete vodou, utriete a dýchnete na ňu, zahmlí sa. To preto, že tento mikroporézny povrch je plný vody – póry sú uzavreté. Tak vzniká na povrchu vlhkosť. Urobil som znovu to isté, ale počkal som, kým okuliare vyschnú. Zázrak – nezahmlievali sa.

Okuliare som sa snažil vystavovať aj situáciám, pri ktorých sa bežne zarosia. Fogstop si ale udržal svoju vysoko nastavenú latku, dokonca aj pri návrate z chladného vonkajšku do vnútra. Znamená to, že ak máme povrch okuliarov z vnútornej strany suchý a čistý (žiadne mastnoty a odtlačky prstov), k roseniu nedochádza. Po tomto som sa cítil ako v známej relácii „Boriči mýtov“.

Aby toho nebolo málo - z vonkajšej strany sú okuliare ošetrené nano vrstvou, ktorá znižuje povrchové napätie a tým odpudzuje vodu a nečistoty. Kvapky vody rýchlo stekajú, resp. stačí pomykať hlavou do strán a spŕška kvapiek je preč. Zrkadlový povrch samozrejme 100 % chráni pred UV - A, B, C žiarením, infračerveným svetlom a náhlym oslepením z oslnenia. A aby sme to mali kompletné, s okuliarmi dostanete pevné púzdro a handričku.

ALPINA Sonic HR QV recenziaALPINA Sonic HR QV review

Skladám kalap

Vždy sa snažím hľadať na veciach aj nejaké „neduhy“ a tí, ktorí ste už nejaké moje články a testy čítali, viete, že sa nebojím byť aj kritický. Tu sa ale vzdávam. ALPINA Sonic HR QV nasadili latku dosť vysoko a bádaním v technológiách, ktoré som porovnával so skutočnosťou, som nenašiel mínus. Je možné, že pre niekoho by mohla byť mínusom cena, no tu sa bavíme o výborne fungujúcich, fotochromatických, vysokokontrastných športových okuliaroch, ktoré plnia do bodky to, čo sľubujú. A ešte aj dobre vyzerajú.

ALPINA Sonic HR QV
Budem myslieť na doplnenie tohto testu po dlhšej dobe používania a sám som zvedavý, kde a či vôbec niekde nájdem ich limit. Okuliare ALPINA Sonic HR QV nájdete za MOC 179 €, no v našom MTBIKER shope sú aktuálne za cenu 152 €.
Zdroj fotografií: archív redaktora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
AdMich 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Je to len otázka dizajnu alebo majú pevné bočnice pri nosení nejakú výhodu?
Test: Alpina Ravel Reflective – do mesta, na cestu, aj pre gravel

Test: Alpina Ravel Reflective – do mesta, na cestu, aj pre gravel

Donedávna som prilbu určenú na cestu či gravel nevyhľadával, pretože som veril, že moja MTB prilba je dostatočne dobrá vo všetkých smeroch. Zmenil som názor?
keyboard_arrow_up