Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.

Bulls E-Stream Evo AM 4 s krkolomným názvom, nie úplne estetickým a ladným dojmom, no na druhej strane s dobrými vlastnosťami, ma očaril. No cestu k sebe sme si našli postupne. Či už sú to bežné výjazdy, jednoduchšie trate alebo poriadne skákavé traily vo vysokej rýchlosti, je to univerzál, na akom som už dlho nejazdil.

Bulls, zlepšite si webstránku

Áno, týmto začínam test. Bulls je solídny elektrobicykel, o ktorom si ešte čosi prečítate. Ale aby som doslova hodiny hľadal geometriu rámu, to už som mohol údaje pomerať colštokom (srandujem).

Bulls E-stream Evo AM 4 recezia
Žiadne extrémy, ale solídne fungujúci celok.
Bulls nie je výrobca, ktorý je každému známy. Jeho história siaha až do roku 1995, čo znamená, že nie je žiaden nováčik. No marketingové poučky si môžete nájsť na webe (tie sú tam zreteľné), tak ideme rovno na test.

Ponuka Bullsu

Bulls ponúka pre ebikerov viaceré možnosti. Čo sa týka horských ebikov, nájdeme tu najmä model Sonic a E-Stream. Sonic pri E-Streamovi vyzerá práve ako krajšia polovička s ladnými krivkami, pričom E-Stream je ten masívny kus železa (hliníka), na ktorom sa netreba báť ani v drsnejšom teréne. Sonic sa vyrába v hliníku aj v karbóne, zatiaľ čo E-Stream nájdeme iba v hliníkovom prevedení.

Bulls E-stream Evo AM 4
Modelov E-Streamu je naozaj veľa, na stránke výrobcu je 16 variantov, či už ide o výbavu, geometriu alebo zdvih. V jednoduchosti – modely TR (predpokladám trail) disponujú menším zdvihom (120 mm) a menej agresívnou geometriou. Pri modeloch AM, ktorý som testoval, tu máme vyššie zdvihy (150 mm) a agresívnejšiu geometriu, aj keď slovo agresívnejšia je diskutabilné, k čomu sa dostaneme neskôr. Pri modeloch si viete vybrať aj kapacitu batérie – od 555 Wh až po 925 Wh, čo má samozrejme dopad na hmotnosť aj cenu ebiku.

Rám

Solídne prepracovanie rámu mi však príde trochu neestetické, najmä dlhé a výrazné zvary, netradičný spôsob prepákovania a vytŕčajúca batéria. Nechcem preháňať, no na prvý pohľad vyzerá, že v Bulls trochu zaspali dobu.

Bulls E-stream Evo AM 4 skúsenosti
Na druhej strane je to presne to, čo som medzi ebikami vyhľadával. Masívny rám, ktorý znesie aj tvrdšie zaobchádzanie a systém pruženia, ktorý prinesie citlivosť. S viditeľnou batériou a jej výrastkom z rámu musíte počítať najmä vtedy, keď máte tú najväčšiu kapacitu, a to 925 Wh. Čo nie je doriešené, je vedenie lanka teleskopickej sedlovky, ktoré sa dotýka rámu (vyriešené fóliou).

Geometria

Geometria nie je jedna z tých progresívnejších, na základe jej parametrov vidíme, že ide skôr o konzervatívnejší prístup. Nebude teda zjazdová ako pri niektorých ostatných výrobcoch. Ale tu ide najmä o všestrannosť a teda aby bol ebike čo najuniverzálnejší.

Bulls E-stream Evo AM 4 test

Komponenty

Ako som napísal vyššie, BULLS volí konzervatívnu cestu a platí to aj pri komponentoch. Žiadne extrémy, ale poctivo fungujúci celok. 150/150 nám sprevádza vidlica RockShox Lyrik Select a tlmič FOX Float DPS Performance s 3 polohami kompresie a nastavením odskoku. Obe nastavenia nájdeme aj pri vidlici (s výnimkou 3 polôh). V oboch prípadoch (vidlica + tlmič) nejde o najvyššiu (ultimate/factory) verziu, avšak osobne si myslím, že takto je to lepšie. Pruženie je jednoduchšie na nastavenie podľa predstáv jazdca.

Bulls E-stream Evo AM 4
Chcel by som pochváliť výber bŕzd – Shimano SLX spolu so Shimano Ice tech kotúčmi fungujú skvele. Čo už z môjho pohľadu výrobca nedomyslel, sú dokonca až 3 veci.

    1. Zbytočné 12-kové radenie. Pohon Shimano XT je dobrou voľbou. Keďže ale ide o ebike, životnosť komponentov bude na nižšej úrovni. XT-čkové radenie vám poskytuje možnosť preradiť o viac pastorkov naraz na vyšší ale aj nižší prevod, čo je pre ebike podľa mňa zbytočné. Rovnako to láka menej skúsených jazdcov preraďovať, ako sa im zachce, čo taktiež nie je dobré z hľadiska životnosti pohonu.

Bulls E-stream Evo AM 4 recenzia
    2. Krátka teleskopka. Teleskopická sedlovka Limotec je jednoducho krátka pre tento rám vo veľkosti M.

    3. Nepraktický predstavec od BULLSU. Bohužiaľ, predstavec je komponent, ktorý by som vymenil ako prvý. Aby sa mi v predstavci kývali riadidlá zo strany na stranu, to som ešte nezažil. Áno, je dotiahnutý presne podľa momentu. Prečo zvolil BULLS takýto predstavec? Je to kvôli kompatibilite so svetlom (systém Monkeylink). Pod predstavcom vidíte kábel, ktorý je napojený na držiak pre svetlo. Ten však zakrýva na predstavci skrutky, takže ak si chcete pootočiť riadidlá, resp. ich dotiahnuť alebo skontrolovať, musíte dať dole najprv túto časť. Veľmi zlé riešenie za cieľom integrácie uchytenia svetla, ktoré si viete kúpiť zvlášť a namontovať na riadidlá. Čo už.

Bulls E-stream Evo AM 4
E-Stream je naozaj hravá mašina, ktorá sa prispôsobí každému jazdcovi.

Čo sa týka ostatných komponentov, riadidlá aj kolesá si dodáva BULLS sám. Riadidlá majú na koncoch kanálik, ktorým vedie káblik z ovládača. Je to opäť veľmi estetické riešenie integrácie káblika, ktorý nevytŕča. Na druhej strane – ak by som menil riadidlá, musel by som káblik pravdepodobne oviazať okolo nich.

S kolesami som zatiaľ nemal žiaden problém, fungujú spoľahlivo. Jedinou chybou je z môjho pohľadu zvolenie 2.6 plášťov Maxxis Minion DHF + DHR II, ktoré som vymenil ako prvé. Veľmi mi nesedia takéto široké plášte, ale to je iba môj osobný názor. Palec hore za sedlo Selle Royal Vivo, na ktorom sa veľmi príjemne sedelo počas celej dĺžky testu a pri zjazde z kopca neprekážalo.

Motor + batéria

BROSE FIT S-Mag PRO 25/90 Nm spolupracuje v tomto konkrétnom prípade s 925 Wh batériou. Čudujete sa, že vidíte Ebike s takmer 1000 Wh batériou? Aj ja som sa čudoval, že BULLS takúto možnosť ponúka. A akonáhle by som si kupoval ebike, išiel by som samozrejme do najvyššej možnej kapacity. Prejav motora je veľmi kultivovaný, má 4 stupne prípomoci, vrátane režimu auto.

Bulls E-stream Evo AM 4

Displej a kompatibilita

Motor BROSE spolupracuje s displejom/ovládačom FIT. Jeho cena v prípade rozbitia je takmer 190 €. Na oplátku vám poskytne veľmi veľa údajov. Okrem voľby prípomoci sú to samozrejme údaje o jazde, možnosť navigácie, pripojenia hrudného pásu a rôznych senzorov, čas, výškové metre a veľa rôznych informácií.

Bulls E-stream Evo AM 4 test
Či je najtichší alebo nie, počas jazdy ma nikdy nerušil žiaden hluk, klepanie, pukanie ani nič podobné.
Tento ovládač sa dá napojiť na aplikáciu FIT, ktorá vám taktiež poskytne podrobnejšie dáta. Vidíte tam polohu ebiku, jeho dojazd v rámci okruhu od miesta, kde sa nachádzate (podľa percenturálneho stavu batérie a zvolenej prípomoci). Taktiež si tam viete meniť silu prípomoci podľa toho, či chcete vyššiu pomoc elektrobicykla alebo dlhší dojazd. Jedným slovom super.

Bulls E-stream Evo AM 4Bulls E-stream Evo AM 4 elektrobicykel

Konečne – BULLS E-Stream Evo AM4 v praxi

Tak a je to tu. Ebike v teréne. Najprv by som začal prejavom bicykla ako takého. Už počas prvých jázd som si všimol citlivosť zadnej stavby. Aj keď tu nemáme najlepší tlmič od FOXu a „expanzku", citlivosť bola na veľmi vysokej úrovni. Rovnako som necítil žiadne tvrdé dorazy, a to najmä pri náročných čiernych zjazdových trailoch.

Bulls E-stream Evo AM 4
Samozrejme, je cítiť, že jazdím na biku so zdvihom 150 mm vzadu, čiže sa nebude chovať ako zjazdový bicykel. No mohla by tomu pomôcť agresívnejšia geometria. Predsa zdvih 150/150 už nie je najmenej a myslím si, že práve zjazdovejšie orientovaná geometria by z tohto ebiku dostala maximum. E-Stream je naozaj hravá mašina, ktorá sa prispôsobí každému jazdcovi. Ak padne do rúk hobby jazdcom, ocenia veľmi dobrú ovládateľnosť v zákrutách, schopnosť ebiku v skokoch a na stredne náročných trailoch. Nehovoriac o citlivosti pruženia.

elektrobicykel recenzia
Pri tých najťažších (rozbité traily, koreňové úseky, strminy, rockgardeny) však neprinesie BULLS takú stabilitu, ako by mohol, čo je z môjho pohľadu menšie mínus. Ako druhé mínus by som spomenul vyššiu hmotnosť kvôli 925 Wh batérii. To som cítil najmä pri prudkom dobrzďovaní pred zákrutami a v technických úsekoch. Treba si jednoducho zvyknúť na to, že musíte brzdiť s predstihom. Hmotnosť testovaného modelu (veľ. M) s pedálmi (a plášťami od blata) je 27,5 kg.

Bulls E-stream Evo AM 4
Počas jazdy v poriadnom blate ma štvali dve veci. Bowden, ktorý sa neustále odiera o vahadlo a rám. Dočasne som to vyriešil páskou, aby som po prvej jazde nemal vydratú farbu až do hliníka. Druhá vec je diera v zadnej stavbe, ktorá je ako magnet na nečistoty. S tým už nič neurobím, jednoducho sa musím viac posnažiť pri umývaní ebiku. Integrovaný blatníček je pre jazdu v blate určite plus.

Pri výšľapoch som bol veľmi príjemne prekvapený kultivovaným chodom. Zatiaľ som sa nestretol s tichším motorom ako je BROSE FIT S-Mag PRO. Jeho pomoc bola vždy dostačujúca, pričom som nepociťoval žiaden trhavý pocit motora ani iné nežiadúce vlastnosti. Motor som mal v aplikácii nastavený na najvyšší support (prípomoc) na úkor dojazdu. Vedel by som však s kľudom na srdci povedať, že pri mojej hmotnosti 77 - 79 kg (s výbavou) zvládne tento ebike takmer 1 500 výškových metrov na najvyššom stupni prípomoci.

Bulls E-stream Evo AM 4 review
Až neskôr pri písaní testu som sa dozvedel nasledovné: Stredový pohon Brose je pravdepodobne najtichším elektromotorom používaným v elektrobicykloch. Je to vďaka tomu, že namiesto kolesového je na prenos kinetickej energie použitý karbónový remeň.

Či je najtichší alebo nie, počas jazdy ma nikdy nerušil žiaden hluk, klepanie, pukanie ani nič podobné. A to aj pri solídnom zjazde na tažkých trailoch. Ak by mali rovnaký prejav všetky elektrobicykle, svet by bol určite krajší.

Bulls E-stream Evo AM 4 review

Zrhnutie

Bulls E-Stream EVO AM4 je výborný elektrobicykel určený pre akýkoľvek typ jazdca. Všestrannosť je práve to, v čom vyniká. Či už to sú jednoduchšie traily alebo tie náročnejšie, pokiaľ nie je jazdený na najextrémnejších úsekoch a tratiach, tak vám poskytne veľmi veľa zábavy.

Vysokú kapacitu batérie, prevažne vhodne zvolené komponenty, ako aj solídny systém prepákovania dopĺňa tichý a kultivovaný motor s výborným ovládaním a displejom. Jeho cena je 6 399 € a nájdete ho aj na MTBIKER shope.
Zdroj fotografií: archív autora
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
Test: Kellys Theos F90 - The Game Changer

Test: Kellys Theos F90 - The Game Changer

O tomto bicykli už ste určite mnohí veľa čítali, videli fotografie, či videá alebo diskutovali. Ja osobne som ho začal evidovať už v Kanade a tešil som sa, kedy ho vyskúšam.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up