Reportáž: Ako sa 40 jazdcov zlepšilo na DIVO trailoch

V nedeľu 5. mája sme organizovali na DIVO trailoch v Trenčíne komunitnú jazdu spojenú so školou jazdy. Ako to dopadlo?

Keď sa spojí poriadne trailcentrum DIVO traily, MTBIKER a zjazdi.to s parádnym počasím a super ľuďmi, tak vznikne výborná akcia s veľkou účasťou. Nielenže sa všetci dobre povozili, ale aj potrénovali rôzne techniky ako sú zákruty, bunny hopy, skoky, rockgardeny, strminy aj náročnejšie úseky.

DIVO traily

Výšľap a rozcvička na Brezine

Hneď po stretnutí na bezplatnom parkovisku sme podľa účasti videli, že dnes nebudeme jazdiť sami. Odtiaľ sme sa miernym výšľapom presunuli na Brezinu. Tempo si volil každý individuálne, pričom sme boli so Švacom na konci, aby sme nikoho nestratili. Následne sme dali rozcvičku pod vedením Samuela Paučina - majstra Slovenska v endure a zjazde.

tréning skokov, komunitná akcia

Prvý trail a rozdelenie do skupín

Po rozjazdení sa na prvom traile sme sa rozdelili do dvoch skupín. V jednej boli začiatočníci a mierne pokročilí jazdci a v druhej tí pokročilejší pod vedením Sama. Každý si zvolil obtiažnosť skupiny akú chcel a pokiaľ sa nevedel rozhodnúť, konzultoval to s trénerom.

komunitná akcia

Trénovanie prvkov v začiatočníckej skupine

Doobeda sme sa venovali technikám ako je manuál a bunny hop. Veľmi ma tešilo, že jazdci sa rýchlo zlepšovali a väčšina už zvládla po hodine tréningu aj samotný bunny hop. Samozrejme, nie je to len o tréneroch a Švacovom trpezlivom a zodpovednom prístupe, ale aj o talente a skúsenostiach cyklistov.

komunitná akcia, tréning, horská cyklistika
Následne sme sa presunuli do lesa, kde sme dané techniky aplikovali. Nasledoval obed a poobedný blok výučby, ktorý sa začínal teóriou. Po vysvetlení problematiky a techniky zákrut sme išli do praxe. Nezostali sme iba pri zákrutách, ale začali sme aj s pokročilou technikou – so skokmi.


Tréning v pokročilej skupine

Tréning v pokročilej skupine prebiehal na náročnejších trailoch. Zákruty pod vedením Samuela Paučina všetci hravo zvládli a poobede sa pokročilá skupina presunula na poriadne trate.


Skoky, dropy, gapy neboli žiadnou novinkou pre majstra Slovenska, a tak sa to snažil vysvetliť čo najjednoduchšie a najefektívnejšie, aby tieto techniky priblížil každému účastníkovi. Mentálna stránka skokov – teda strach a motivácia – zohrávala taktiež veľkú úlohu.

Pokročilí tento deň zavŕšili na legendárnom traile s názvom Kanada.

DIVO traily

Vyjadrenie trénera Švaca a Sama

Švaco: V rámci komunitnej jazdy musím naozaj vyzdvihnúť prístup chalanov z DIVO trailov, ich ochotný prístup a ukážkovo pripravené trate ma prekvapili. Rovnako aj účasť cez 40 ľudí, ktorým sme mohli posunúť tipy ako sa zlepšiť, alebo aj to, ako na technické prekážky na trailoch.

Čo ma najviac potešilo, bolo to, že sa jazdci zlepšili a niekedy stačilo naozaj málo vysvetliť alebo „poupraviť“ postoj či techniku a zrazu to išlo.

Pokročilým jazdcom Samo Paučin ukázal rôzne stopy a riešil pokročilé techniky. Nechýbala aj, ako by som to povedal, „mentálna“ časť jazdenia - myslím to tak, že ak sa niekto necítil na daný terén, tak Samo ho podporil, aby si jazdec nerobil z toho veľkú hlavu, že niečo neprešiel a počkal na správnu príležitosť neskôr.

Komunita v okolí Trenčína je silná, a to veľmi oceňujem!

Samuel: V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým zúčastneným, že dorazili a užili si s nami super nedeľu. Som veľmi rád, že sme sa stretli v takom veľkom počte, čo ma popravde až prekvapilo a veľmi si to vážim.

Ja som mal na starosti skupinu pokročilých, v ktorej boli zdatní jazdci a jazdkyne rôznych vekových kategórií. Prešli sme si všetky technické prvky od zákrut, koreňov, kameňov, veľmi strmých úsekov až po skoky. DIVO traily poskytli skvelé zázemie na takýto druh tréningu, keďže sme mohli začať ľahšími trailmi a nakoniec sme sa dostali aj na miestnu „špecialitku“ s názvom Kanada, čo už je vážne náročná trať a preverí každého jazdca.

Všetko prebehlo podľa plánov a dúfam, že si každý niečo odniesol. A čo je najdôležitejšie, nikto sa nezranil. Ďakujem ešte raz a vidíme sa nabudúce.

Deň dopadol nad naše očakávania

Po výdatnom jazdení a tréningu sme sa presunuli na osvieženie a občerstvenie do krásneho historického centra mesta Trenčín. Podebatili sme a už teraz sa nevieme dočkať ďalšej komunitnej jazdy.

Ďakujeme všetkým zúčastneným, vidíme sa nabudúce.
Zdroj fotografií: Marek Švančara - zjazdi.to
report_problem Našiel si v texte chybu?

Zlepši si skill na DIVO trailoch s majstrom Slovenska

calendar_today 05.05.2024
label Nesúťažné podujatie
place Trenčín (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Domáce XCO odštartovalo v Drozdove

Reportáž: Domáce XCO odštartovalo v Drozdove

Predošlý víkend odštartovalo domáce XCO úvodným kolom v Drozdove. Pretekárov potrápili náročné podmienky, o ktoré sa postaralo nepriaznivé počasie.
Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
MTBIKER komunitná jazda - spoznávanie zákutí Turca

MTBIKER komunitná jazda - spoznávanie zákutí Turca

Ak je niečo, čo skutočne vyšlo snáď v každom ohľade, bola to práve MTBIKER komunitná jazda vo Valčianskej doline. Prečo by si nabudúce nemal chýbať ani ty?
keyboard_arrow_up