Test: Rock Machine Blizzard 90-27 - nový model pre rok 2018 a starý jazdec

Test: Rock Machine Blizzard 90-27 - nový model pre rok 2018 a starý jazdec

Rád by som vám opísal svoje prvé pocity z modelu Rock Machine Blizzard 90-27 na nadchádzajúcu sezónu. Čo všetko sa zmenilo a cítiť vôbec rozdiel oproti minulému roku?

Na jar som mal možnosť testovať Rock Machine Blizzard 90- 27, na ktorom sa jazdilo naozaj dobre, no našli sa aj muchy. Mal som však to šťastie, že v Hrádku na mňa na ďalší test čakal nový Blizard 90-27 2018 vo veľkosti M - a tá je pre mňa ideálna .


Stále dobrá “žraločia” geometria

Geometria sa nemenila a zachováva si tradične hlavový uhol 66° a sharkspine koncept - ide o “žraločiu plutvu”, respektíve tvar rámovej trubky, pričom sa zvýši tuhosť predného trojuholníka. Nesmie chýbať ani floating pivot suspension, 27,5” kolesá a Boost - takže nič nové, ale povedzme si na rovinu, prečo meniť niečo, čo funguje tak ako má?



Zdvihovo som dostal 170 mm vpredu od RockShox Lyric R, vzadu zostáva 160 mm. Podľa týchto čísiel je vidieť, že toto bude bike do poriadne náročného terénu. Najväčší upgrade je podľa mňa tlmič RockShox Super Deluxe RC3 Debonair, štvorpiestikové brzdy TRP Slate a široké ráfiky spolu s WTB obutím.


Prvá jazda

Moje očakávania boli neutrálne a povedal som si, že sa nechám prekvapiť. Nastavujem všetky páčky, montujem pedále a nastavujem správne tlaky. Ako som naučený zo svojho endurka, do tlmiča pridávam zopár psi navyše a vyrážam na lokálny kopček - čaká ma rýchli výjazd s krátkym výšľapom a pekným zjazdíkom.


Výšlap je klasická zvážnica, preto som tlmič hodil do módu na šliapanie a ostal som milo prekvapený, pretože ide dosť dobre hore kopcom. Na jemných nerovnostiach nepohupuje, no ak narazím na veľkú dieru, pretlmí...


Zjazd si púšťam a dobre sa zabávam, hop sem, hop tam - jednoducho zábavička, plus jeden skok, keď pri dopade dostávam od zadnej stavby šupu do členkov. Po tejto jazde som rozhodne musel upraviť tlak v tlmiči a naozaj odporúčam tých 25% SAG-u. Ak by ste nevedeli, ako sa správne nastavuje, tak si pozrite naše video s Henrym.

Trošku “pojazd” doma v Tatrách

Myslím si, že sme sa už aj dobre zohrali, tak ho beriem na lokálne traily do Tatier. Tu určite prevetrám nielen brzdy, ale aj celkové chovanie v náročnejšom teréne. Nesmierne oceňujem poriadne široké ráfiky (vnútorná šírka 35 mm) a osadené WTB Vigilante plášťami, ktoré jazdím aj na svojom biku.


Už v prvých zákrutách a koreňoch bolo cítiť tuhosť a šírku ráfiku, čo určite ocení každý. Tlmič som mal tentokrát vyladený a “žral” nerovnosti ako sa patrí. Vidlica so zdvihom 170 mm poskytla veľmi dobrú citlivosť na malé nerovnosti a dobre podrží aj v strede zdvihu. Nedá mi nespomenúť brzdy (TRP), ktoré sú konečne také ako majú byť na takomto biku. Brzdný účinok 4 piestikov je naozaj parádny a zastavia vás kedykoľvek a kdekoľvek. Prehriať tieto brzdy sa mi jednoducho nepodarilo. Táto kombinácia spravila z Blizzarda naozaj rýchlika smerom z kopca, čo som si spätne uvedomil po presedlaní späť na svoj bike.


Vyšliapeš kam chceš, aj keď sa ti nechce - SRAM Eagle GX

Ďalšou novinkou je pohon 1x12 od SRAM, konkrétne Eagle GX. Táto sada bude asi na každom endure na sezónu 2018 a moje prvé postrehy sú pozitívne. Dovolil som si vyšliapať aj kopce, pri ktorých som sa poriadne zapotil, no nakoniec ich zvládol. Na jednu vec som si musel zvykať, a to je páčka prehadzovačky - tu uprednostňujem stále japonskú konkurenciu hlavne pre ergonómiu a možnosť radenia palcom aj ukazovákom. Radenie ale chodí pekne, hladko a hlavne s rozsahom, že človek ide ďalej a ďalej...


Plusy:

  • šírka ráfika
  • použité plášte
  • brzdy
  • tlmič

Mínusy:

  • šúchajúce bowdeny
  • gripy - tie som osobne vymenil po prvom zoznamení sa za hrubšie a ergonomickejšie

Zaverečné rozlúčenie a zhodnotenie - ešte mi ho neberte!

Musím sa priznať, že ma celý bike naozaj milo prekvapil. Je pekne vidieť, že sa v Rock Machine zamysleli nad tým, kde bola predtým slabina. Vylepšené brzdy pridajú na komforte z jazdy a už len tento malý detail zmení celkový pocit.


Za mňa je okrem bŕzd veľkým plusom zvolené obutie a hlavne ráfiky. Len ťažko som si vedel predstaviť, aká veľká zmena to môže byť, až kým som to nevyskúšal. Plášť dobre drží tvar a je to citeľné najmä v zákrutách, keď sa človek do toho trošku oprie. Aby som tu nepísal len samé superlatíva, tak na ráme sú bowdeny vedené vnútrom rovnako isto ako aj minulý rok, a to znamená, že pri pohybe zadnej stavby sa bowdeny jemne šúchajú a “cestujú” v ráme. Osobne si nemyslím, že by toto bol veľký problém a ide skôr o vizuálnu záležitosť. Koniec koncov, kto si tento bicykel zadováži, tak mu bude určite dobre “nakladať” v akomkoľvek teréne, blate a na skalách, kde nejaký ten škrabanec je súčasťou “hry”... Cena tohoto biku je 2 999 € a viac informácií nájdete na stránke rockmachine.sk/2018/blizzard-90-27.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Svacosavozi 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: Vittoria Mazza - klobúk dole, Vittoria

Test: Vittoria Mazza - klobúk dole, Vittoria

Plášte sú pri enduro a gravity disciplínach jedným z najdôležitejších komponentov na bicykli. Ako tieto obstáli skúšku a pretekové nasadenie?
PRO MSN 1.3 SEDLO - sedlo, ktoré zvládne ťažké zaobchádzanie

PRO MSN 1.3 SEDLO - sedlo, ktoré zvládne ťažké zaobchádzanie

Enduro použitie, masívne materiály a karbón. Bude to však pre drsnú jazdu naozaj stačiť?
keyboard_arrow_up