Red Bull Rampage 2017 – dramatický súboj o prvenstvo

Posledný ročník patril podľa mnohých medzi najlepší v histórii a rozhodcovia mali naozaj čo robiť...

Minulý piatok sa uskutočnila v americkom Utahu legendárna akcia s názvom Rampage a bolo sa skutočne na čo pozerať. Mnohí si myslia, že základom celého je spraviť čo najviac trikov, ale tie tvoria len časť hodnotenia. Keďže pôvodnou myšlienkou bol freeride, posledné ročníky sú v znamení akéhosi návratu ku „koreňom“. Nejde len o to, kto spraví najlepší trik, ale rozhoduje rovnako výber „lajny“, jej náročnosť a tiež celková plynulosť jazdy. Na túto tému už prebehla nejedna diskusia, kritikom trendu "slopestyle trikov" a extrémnej úpravy terénu je napr. víťaz z roku 2003 - Cédric Gracia. Celkovo majú jazdci 2 pokusy a rozhoduje tá najlepšia – takže žiadne sčítavanie ani priemerovanie. No a tento rok sa borci skutočne prekonávali, pretože v prvom kole skoro všetko vychádzalo a žiadne pády. Do vedenia sa najskôr dostala legenda Cameron (Cam) Zink, ktoré zosadil svojím výkonom Kurt Sorge bojujúci o celkovo tretie víťazstvo – podobne na tom boli aj Brandon Semenuk a Kyle Strait. Poradie na ďalších miestach bolo tiež veľmi tesné. Ale práve jazdy Zinka a Sorgeho nakoniec určili prvé 2 miesta. Zink sa v druhom kole snažil „vyšperkovať“ svoj výkon a pridať ešte jeden frontflip na úplný záver, no nevyšiel mu dopad a bolo rozhodnuté. Kurt Sorge sa tak stal prvým 3-násobným šampiónom a ešte si mohol dopriať aj víťaznú jazdu „na pohodu“ v samom závere.

Kurt Sorge 1.kolo


Cam Zink 1.kolo


Tretie miesto na pódiu si v druhom kole vyjazdil mladučký, len 20-ročný lokálny jazdec Ethan Nell, pri svojej prvej účasti. Prvé kolo mu až tak nevyšlo, ale v druhom to rozbalil.

Ethan Nell 2. kolo


A čo obhajca minuloročného víťazstva a doslova stroj na triky Brandon Semenuk? Paradoxne, jedna z mála nepodarených jázd v prvom kole patrila jemu, keď po 360-ke netrafil ideálne dopad a následne sa porúčal k zemi v ľahkom páde. Nič vážne, lenže body boli samozrejme fuč. Horší bol fakt, že ako obhajca štartoval v prvom kole posledný a po nepodarenej jazde musel upaľovať naspäť na kopec, ktorý mimochodom vôbec nie je malý . V ďalšom kole sa štartovalo v obrátenom poradí, takže išiel na rad hneď ako druhý - už nespadol, jazda bola oveľa plynulejšia, ale stačila len na celkové 4. miesto.

Miernu kontroverziu spôsobila jazda Antoina Bizeta, ktorý predviedol počas jazdy parádny frontflip a na záver ojedinelý dvojitý backflip, za čo mu nakoniec patrilo až 12. miesto. Proti boli aj diváci svojím bučaním na rozhodcov a v druhom kole to Bizet pojal ako protest - s batohom v podstate len zišiel dole . Náplasťou bolo suverénne víťazstvo v ankete „people"s choice award“, kde rozhodovali diváci. Zrejme za to môže aj spomínaný "návrat ku koreňom" kedy nerozhoduje len počet trikov...

Antoine Bizet


Čo bolo ale dôležité, neudiali sa žiadne hrôzostrašné pády alebo nebodaj vážne zranenia, čo osobne pri pohľade na tie kúsky považujem za malý zázrak . Vidno, že títo borci si dávajú na príprave záležať a nič nepodceňujú – či už v tréningu alebo pri samotnom nácviku, ktorý trvá aj s kopaním a prípravou cca 8 dní. Jednoducho, profíci...

Konečné poradie nájdete na tomto odkaze.

Galéria









(zdroj fotiek: Red Bull)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Malé okienko do MTB freeridu - čo to vlastne je?

Malé okienko do MTB freeridu - čo to vlastne je?

Na rozdiel od iných disciplín horskej cyklistiky, ktoré sa zameriavajú na rýchlosť alebo vytrvalosť, je freeride predovšetkým o štýle a technických zručnostiach. Ako to všetko začalo a kam sme sa za tie roky dostali?
keyboard_arrow_up