Prestavba na elektrobicykel - kedy sa vám oplatí a ako prebieha?

Zaujímavým riešením, ktoré bolo taktiež predstavované na výstave FOR BIKES 2018, je prestavba klasického bicykla na elektrobicykel.

Ak ste zvyknutí na svoj horský, trekingový alebo cestný bicykel, vyhovuje vám jeho rám alebo nemáte pre skladovanie ďalšieho bicykla priestory, existuje možnosť bicykel na elektrobicykel prestavať.

Aj váš môže mať veľký elektro potenciál vďaka univerzálnej prestavbovej sade, ktorá dodá takmer každému bicyklu podporu elektromotora. Máte doma starší bicykel, na ktorom vlastne ani nejazdíte, pretože nemáte už tú správnu kondíciu? Tak práve toto je riešenie.


Ak uvažujete o kúpe elektrobicykla, máte na výber dve možnosti. Najjednoduchšia je kúpiť nový elektrobicykel, a tak máte istotu, že všetko bude fungovať správne a všetky komponenty sú pre neho zladené. Dobrodružnejší a tvorivejší cyklisti však môžu siahnuť po prestavbovej sade, ktorá obsahuje motor, batériu a potrebné ovládanie, vďaka čomu môže svoj bicykel elektrifikovať.

Preče prestavať na elektropohon?

Hlavným dôvodom môže byť cena. Využitie prestavbovej sady je najlacnejšou variantou, pričom sa pohybuje približne na polovici ceny (nového) základného elektrobicykla, ale budete musieť venovať svoj čas a energiu na finálnu kompletizáciu, ktorá by nemala byť príliš zložitá.


Prestavba je jednoduchá

Montáž prestavbovej sady by mal zvládnuť bez problémov každý, kto už na svojom bicykli aspoň menil dušu alebo nastavoval brzdy. Taktiež všetky elektrické rozvody sú pripravené tak, aby ich stačilo jednoducho pozapájať do zodpovedajúcich konektrorov medzi motorom, riadiacou jednotkou, ovládačom a batériou.

Väčšia variabilita

Okrem ceny je výhodou aj väčšia variabilita. Ponuka elektrobicyklov síce neustále rastie, a tak je medzi nimi obmedzenejší výber, čo sa týka veľkosti rámov alebo použitých komponentov. Naopak, elektrifikovať môžete takmer každý bicykel, či už ide o ten športový horský alebo skladačku po dedkovi (sady je možné použiť na väčšine bicyklov s normalizovanou roztečou vidlice). Aj keď existujú aj tu určité obmedzenia.

Klasické elektrobicykle však stále majú svoje nesporné výhody. Sú totiž na elektropohon už navrhované, ich rám je preto už od výroby na inštaláciu prispôsobený, všetky vodiče sú lepšie skryté a celkovo bicykel lepšie odoláva väčšiemu zaťaženiu.


Výhody prestavby na elektrobicykel

  • prestavba na elektrobicykel vychádza zhruba o polovicu lacnejšie ako kúpa nového pri rovnakých parametroch (batéria, motor, atď)
  • komponenty pôvodného trekového či horského bicykla mávajú často vyššiu kvalitu než elektrobicykle nižšej cenovej kategórie
  • využijete veľkosť rámu, ktorá vám vyhovuje
  • úpravou na elektrobicykel ušetríte skladovací priestor, ktorý si nový elektrobicykel určite vyžiada

Koľko to celé stojí?

Ceny prestavbových sad sa odvíjajú najmä od výkonu motora a kapacity batérie. Niektoré sady dokonca batériu neobsahujú vôbec, pretože sa predpokladá, že si ju vyberiete zvlášť podľa potreby a svojich požiadaviek. Za kvalitnú sadu s 250 W motorom v prednom kolese, 360 Wh batériou, ktorá je vhodná pre mestské elektrobicykle, zaplatíte približne 600 €. Ak chcete naozaj výkonný elektrobicykel, môžete zvoliť aj sadu s výkonom až 1 000 W, tu sa však cena pohybuje od 800 € a ešte niečo dôležitejšie - pri takomto výkone motora sa už elektrobicykel nepovažuje za bicykel, ale za malú motorku a je preto potrebné napríklad aj vodičské oprávnenie.


Takže, tieto prestavbové sady sú zaujímavým doplnkom, avšak je zrejmé, že neponúkajú tak komplexne prepracovaný elektrobicykel, ktorý už od svojho návrhu počítal s dodatočným výkonom motora. Pre odvážnejších a zručnejších je to možnosť, ako nejakú finančnú časť ušetriť, samozrejme na úkor už spomínanej prepracovanosti a samotného vývoja.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

FOR BIKES

calendar_today 06.04.2018 - 08.04.2018
label Nesúťažné podujatie
place Praha (Česká republika)

martinbielik 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Kúpa e-biku je v praxi komplikovanejšia, ako kúpa klasického bicykla. Čo všetko treba zvážiť? Oplatí sa kupovať e-bike z bazára?
Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Dalo by sa povedať. že slovenská značka priniesla malú revolúciu v segmente elektrobicyklov. Čo si pre nás pripravil Kellys pre rok 2024?
Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu PR článok

Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu

Ak hľadáš celoodpružený bicykel alebo elektrobicykel, určite nevynechaj ponuku značky Marin. Prekvapia nás v roku 2024 niečím novým alebo zaujímavým? Poď to zistiť.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up