Predstavenie: Čističe a mazanie „bio“ kozmetika pre bicykel

Slová ako bio a natural stretáme v dnešnom svete pomerne často. Ľudia sa snažia žiť aktívne, stravovať sa zdravo a správať sa popri tom ekologicky.

Hoci cyklistika do tejto filozofie skvele zapadá, veľa produktov, ktorými čistíme a mažeme naše dvojkolesové lásky, už nie. To, že to ide aj úplne inak, sa môžete presvedčiť na produktoch „eco-friendly“ alternatívy v podobe britskej značky PURE, ktorá zakladá svoj marketing na produktoch, ktoré sú vyrábané kompletne na prírodnej báze bez škodlivého dopadu na životné prostredie.


Čistič s rozprašovačom

Bike wash je klasický čistič vhodný na bežnú očistu od prachu a blata v tekutej forme s praktickým rozprašovačom. Tekutina nie je nijako zafarbená ani parfumovaná. Výhodou je, že neobsahuje žiadne kyseliny, no je rovnako účinný ako prípravky, ktoré obsahujú účinné látky na kyslej báze. Čistič je bezpečný pre všetky lakované povrchy a dobre rozpúšťa špinu.


V praxi nijako nezaostáva za obdobnými čističmi a s bežnou prevádzkovou špinou nachytanou na bicykle počas výjazdu si v pohode poradí. Stačí ho nastriekať na rám alebo v prípade mierne znečisteného bicykla primiešať do vedra s vodou, najviac znečistené miesta prestriekať a nechať minútu pôsobiť. Následne bike za pomoci špongie alebo jemnej kefy opláchnete a je hotovo.

1 000 ml balenie PURE Bike Wash je dostupné za cenu cca 8,50 €. Po jeho minutí si môžete zadovážiť 200 ml koncentrát za 5,90 €, ktorý použijete do pôvodnej fľaše, aby ste neprodukovali zbytočný plastový odpad. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Odmasťovač s vôňou citrusu

Efektívny odmasťovač na prírodnej citrusovej báze je vhodný pre všetky časti bicykla, ktoré prišli do kontaktu s olejmi a mazivami ako je napríklad kazeta, reťazové vzpery, alebo prevodníky. Neobsahuje toxické látky, je rozpustný vo vode, takže ho možno bez problémov opláchnuť a rovnako je plne bio-degradabilný. Pri jeho aplikácii nevzniká aerosól, ktorý by ste mohli vdýchnuť. Ak ste napríklad zanedbali pravidelnú očistu kazety a prevodníkov, tento prípravok vám bude veľmi nápomocný pri ich návrate do pôvodného vizuálneho stavu.



Degreaser sa aplikuje priamo na zamastený komponent, nechá sa chvíľu pôsobiť, aby citrusové výťažky rozpustili mastnotu a potom ide špina dole jedna radosť. Na záver stačí vypláchnuť zvyšky prípravku čistou vodou a aj zanedbané pastorky vyzerajú ako nové. 250 ml balenie PURE Bike Degreaser môže byť vaše za cenu 7,70 €.


Leštenka s UV ochranou

Leštiaci prípravok Bike Protector nielen, že dodá stratený lesk všetkým komponentom, ale navyše vytvára aj film, ktorý chráni povrch pred UV žiarením, a teda aj pred vyblednutím. Jemný film slúži zároveň aj ako bariéra pre špinu, ktorá ide potom ľahšie odstrániť z rámu pri jeho umývaní. Bielu tekutinu treba aplikovať na očistený povrch rámu alebo komponentov a rozotrieť handričkou. Bicykel hneď chytí parádny lesk a rovnako aj drobné škrabance prestanú byť oku postrehnuteľné.

Bike Protector pekne oživí pôvodný vzhľad komponentov a bicykel po dôkladnej aplikácii vyzerá ako čerstvo vybalený z krabice. 250 ml balenie PURE Bike Protector je dostupné za cenu 6,90 €.


Univerzálny olej vo výhodnom balení

Univerzálny mazací olej na bicykle je rovnako vytvorený na prírodnej báze a má výbornú ochranu voči tvorbe korózie a dobré mazacie schopnosti. Okrem reťaze a bowdenov si svoje miesto nájde určite aj pri mazaní iných pohyblivých nástrojov v domácnosti.


Jedná sa o univerzálny typ oleja do všetkých podmienok, ktorý v praxi bez škrípania reťaze vydrží cca 30-50-kilometrový výjazd. Po tomto nájazde je dobré reťaz zotrieť a opätovne ju premazať. 150 ml balenie PURE Bike Oil je dostupné za cenu 4,90 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Mazanie určené do extrémnych podmienok

Prípravok Wet Lube predstavuje mazivo na prevody určené do náročných podmienok. Výborne sa hodí do každého nečasu ako sú jazdy v daždi, mokrom povrchu, blate alebo snehu. Olej je dokonca odolný voči vymytiu pri čistení vodou a pokiaľ sa chystáte na akciu typu „1000 Miles“, tak by sa vám mohol celkom hodiť. A pritom sa stále jedná o plne odbúrateľné, ekologické a prírodné mazivo.

Wet lube sa síce nehodí do prašných podmienok, kde sa naň rýchlo nabaľuje prach, no pokiaľ vyrážate na švih po daždi alebo do blatistého lesa, funguje omnoho lepšie ako klasický olej. Rádovo aj niekoľko hodín v náročných podmienkach. 100 ml balenie PURE Wet Lube dostupné za cenu 5,30 €.


„Čistotou skvejúca sa reťaz“ bez potreby častého mazania

Výhodou suchého maziva je omnoho vyššia prevádzková životnosť ako v prípade univerzálnych olejov. Biele mazivo prenikne do článkov reťaze a pomocná tekutá zložka sa odparí. Vďaka tomu sa dostane tam, kam má a na reťaz sa nelepí špina. Mazivo je lepšie aplikovať s dostatočne dlhým predstihom pred jazdou, no potom máte podstatne dlhší pokoj od mazania reťaze.

Mazivo vydrží napriek čisto prírodnému zloženiu pomerne veľa a nie je problém s ním absolvovať aj 3-4-hodinový výjazd alebo 120 km s nejakou tou letnou búrkou. Z mojej strany mu udeľujem čierneho koňa dnešného výberu . 100 ml balenie PURE Dry Lube je dostupné za cenu 5,30 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Biovazelína, ktorá vyzerá ako na zjedenie

Kebyže sa udeľuje cena za vzhľad a obal produktu, mazací tuk PURE by ju určite vyhral. Vazelína banánovej farby balená v priehľadnom obale s viečkom, na ktorom je vineta z recyklovaného papiera, ktorá poteší okrem ložísk aj oko. Okrem nápadnej farby a prírodným zložením sa však funkčne až tak nelíši od vazelín určených na mazanie hlavových a stredových zložení, ložísk, závitov a iných kontaktov kovu o kov.

Na extrémne zaťaženie by som asi radšej použil nejakú hustejšiu klasiku, no na mazanie závitov a spojov je to zaujímavá alternatíva, ktorá je navyše šetrná k životnému prostrediu a vyrobená z obnoviteľných zdrojov. 100 g balenie PURE Bike Grease dostupné za cenu 6,99 €.


Sortiment tejto made in UK značky je prekvapivo pestrý a produkty PURE predstavujú ekologickú alternatívu pre všetkých enviromentálne zmýšľajúcich bikerov. Kompromisy sú robené na strane zloženia, no rozhodne nie na strane účinnosti.


Prípravky nie sú určené výsostne len pre bicykle, ale poslúžia dobre aj na očistu a mazanie motocyklov, skútrov, kolobežiek a iných dvojkolesových tátošov. Pokiaľ vás tieto produkty zaujali, viac informácii sa môžete dozvedieť na stránke výrobcu alebo na stránke slovenského dovozcu Made4bike.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Ak by ste sa ma spýtali na top investíciu v rámci spríjemnenia života s bicyklom, je možné, že by u mňa zvíťazil tento mobilný čistič od nemeckej značky Kärcher.
keyboard_arrow_up