Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.

Weldtite TF2 - 9,29 €

mazací tuk Weldtite TF2
„Nepriateľ číslo jedna“ pre kovové diely je voda. Tá spôsobuje koróziu a o jej devastačných účinkoch sa baviť ani nemusíme. TF2 od Weldtite je mazací tuk, ktorý okrem samotného mazania odpudzuje vodu. Je to vďaka jeho zloženiu s obsahom teflónu. Dokáže správne pracovať v širokom rozsahu teplôt, čím je vhodný aj na vysoko namáhané diely, ako sú napríklad ložiská nábojov kolies, hlavového zloženia alebo stredového zloženia. Tubu s praktickým aplikátorom za MOC 9,29 € nájdete v MTBIKER shope.

Brunox RockShox Deo - 5,70 €

olej na klzné plochy Brunox RockShox Deo
Hladký chod pruženia, ktoré „vyžehlí“ každú malú nerovnosť. To je hneď iný pocit. Samozrejme, je to v prvom rade o správnom nastavení pruženia, no aj takéto malé detaily, ako použitie oleja na klzné plochy, dokáže jazdu zlepšiť. A nielen to. Jeho použitím čistíme a chránime guferá, teda tesnenia. Nakoniec, odporúča ho aj gigant vo výrobe pružiacich elementov - RockShox, ako ideálny prostriedok na servis tlmičov a vidlíc. MOC 100 ml spreja je 6,29 €. Nájdete ho v MTBIKER shope.

FORCE práčka na reťaz - 7,19 €

FORCE práčka na reťaz
Najnamáhanejšia súčiastka bicykla, teda reťaz, si zaslúži zvláštnu pozornosť. Jej čistota totiž dokáže výrazne predĺžiť samotnú životnosť reťaze, ale aj komponentov, ktoré sú s ňou v priamom kontakte. Práčka dokáže vďaka štetinám vyčistiť aj ťažko prístupné miesta pri bežnom umývaní. Stačí použiť odporúčaný čistič od rovnakého výrobcu a vaša reťaz bude vyzerať ako nová. Manipuláciu hravo zvládne naozaj každý. Jej odporúčaná cena je 8,49 €. Nájdete ju v MTBIKER shope.

Kärcher OC 3 Plus - 169,90 €

vysokotlakový čistiť Kärcher OC 3 Plus
Čo si budeme hovoriť. Malá kompaktná „wapka“, vhodná aj na citlivú techniku, akou je pohon bicykla, je ako splnený sen. Žiadny prívod vody ani elektriny nie je potrebný. Skrátka naplníš vodou (až 7 litrov), premiestniš, kam potrebuješ a umývaš. O nesporných výhodách takéhoto prenosného čističa sa presvedčil aj Martin Imrich alias Imroman a o skúsenosti sa podelil v redakčnom teste. Výdrž batérie je postačujúcich 15 minút. Odporúčaná cena produktu je 193 €. Nájdete ho v MTBIKER shope.

Park Tool HPG-1 - 13,49 €

vysoko vodoodpudivá vazelína Park Tool HPG-1
Vysoko vodoodpudivá vazelína, ktorá chráni pred koróziou, by nemala chýbať v žiadnom servisom kufríku cyklistu, ktorý sa o svoj bicykel vzorne stará. Je určená na mazanie aj keramických ložísk, presných dielov, čapov, stredových zložení či častí pruženia. Je vhodnou náhradou aj do spojky prehadzovačky Shimano. Vazelína znižuje trenie a opotrebenie a chráni pred prienikom vlhkosti a koróziou. MOC je 14,99 €. V 113 g tube ju nájdete na našom MTBIKER shope.

Weldtite Grande - 31,99 €

sada Weldtite Grande
Čo vznikne spojením príslovia „kto maže, ten jede“ a „čistota je pol života“? Presne tak, sada Weldtite Grande. Nájdeš v nej špeciálne formulované čistiace prostriedky na rám a pohonné ústrojenstvo aj keramický mazací olej na reťaz. Okrem týchto prostriedkov tu nájdeš aj kefu, vhodnú na čistenie ozubených kolies, či utierky na očistenie brzdových kotúčov. Výbava hodná profesionálneho servisu, ktorá poteší aj ako darček, má MOC 31,99 €. Viac na MTBIKER shope.

AbsoluteBLACK GRAPHENlube® - 129 €

mazivo AbsoluteBLACK GRAPHENlube®
Toto je mazivo profesionálnych cyklistov, ktorí požadujú minimálne 100 % výkon od seba aj svojho bicykla. Ide o prvé mazivo na báze uhlovodíkov s obsahom grafénu. Takáto formulácia dokáže ušetriť 3 až 10 W. V suchých podmienkach je výdrž na jednu aplikáciu až 1 800 km. Nakoniec, že to nie sú iba reči, vás možno presvedčí aj redakčný test od kolegu zwARA. Toto špeciálne mazivo, vhodné na všetky bicykle a podmienky, nájdete za MOC 130 € na našom MTBIKER shope.

Muc-Off Bio Drivetrain Cleaner - 23,99 €

odmasťovač Muc-Off Bio Drivetrain Cleaner
Biologicky odbúrateľný odmasťovač je určený na bezpečné a dôkladné rozpustenie všetkých nečistôt pohonu. Znamená to, že si poradí s olejmi, vazelínami aj mazivami na vodnej báze, ktoré zanechávajú voskovú vrstvu. Pritom sa nemusíte báť, že poškodí plastové, gumové alebo kovové súčiastky. Samotné čistenie potom vykonávajte podľa priloženého návodu pre čo najlepšie výsledky. Sprevádzať vás bude príjemná vôňa citrónu. MOC odmasťovača je 24,99 €. Nájdete ho na MTBIKER shope.

Viac užitočných prostriedkov a náradia na udržanie bicykla v top stave nájdete u nás v MTBIKER shope.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Pohon a radenie – očisti, namaž, upgradni PR článok

Pohon a radenie – očisti, namaž, upgradni

Medzi „spotrebáky“ na bicykli patria aj rôzne časti pohonu, niektoré vydržia kratšie, iné dlhšie. Prinášame niekoľko tipov, po ktorých môžete siahnuť.
Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu PR článok

Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu

Správna starostlivosť o bicykel vie jeho životnosť zásadne predĺžiť. Okrem pravidelného servisu k tomu patrí aj čistenie.
keyboard_arrow_up