Test: Okuliare HQBC QERT NOF – široké technické a farebné variácie

Okuliare nepatria len medzi dizajnové doplnky každého cyklistu, ďaleko dôležitejšie je, aký komfort, kvalitu pohľadu a ochranu zraku nielen voči slnečnému žiareniu ponúkajú. Sám som bol zvedavý, čo nám nový model od HQBC ponúkne...

„Ostré“ hrany skiel pôsobia agresívnejšie, ale absencia rámu celkový dojem zjemňuje. Vždy som bol zvyknutý nosiť okuliare minimálne s half-frame a priznám sa, mal som rešpekt pri predstave používania a manipulácie s takýmito, na pohľad krehkými okuliarmi. Pokiaľ by vás toto odradilo od ďalšieho čítania, len doplním, krehkosti, ktorou na vás zapôsobia, sa vôbec nemusíte báť, znesú aj drsnejšie zaobchádzanie.


Konštrukcia

Okrem okuliarov je súčasťou balenia pevné puzdro, dve sady straničiek, dve náhradné sklá, náhradný farebný nosník, puzdro z mikrovlákna a manuál. Základné sklá sú dymovo čierne bez zrkadlového efektu - kategória 3, oranžové sklá sú kategória 1 a číre kategória 0. Použitý materiál na výrobu staničiek a pántov je z dlhodobo overeného Grilamid TR 90. Na výrobu všetkých skiel je použitý UV stabilizovaný PC Lexan.


Jednoduché ladenie

Veľké množstvo farebných variantov, ktoré si dokážeme nakombinovať, dáva priestor na detailné doladenie ku každému cyklooutfitu. Straničky sú v 3 farebných vyhotoveniach - červená, bielo-čierna a zelená. Ďalšie kombinácie vznikajú vďaka nosníkom v čiernej a zelenej farbe. Pánty okuliarov sú čierne, ozdobené lesklým kovovým logom výrobcu.


Sú také krehké ako sa zdajú?

Príjemne ma prekvapila rýchla a jednoduchá výmena skiel. Nehovoriac o výmene nosníka či straničiek, ktoré sa bez problémov dajú zvládnuť do pár desiatok sekúnd. Toto sú všetko predpoklady na maximálne využitie všetkých farebných variantov modelu QERT NOF. Obavy z krehkosti a ich prípadného poškodenia som stratil už pri prvej výmene. Za veľmi dôležité z môjho pohľadu pokladám výmenu skiel, ktorá musí byť šetrná a jednoduchá. Jemným pohybom pántu smerom nahor ho oddelíte od skiel a opačným pohybom nasadíte na iné sklá. Výmenu zvládne naozaj každý. Výmena nosníka vyžaduje na úvod trocha opatrnosti a na druhýkrát to už určite zvládnete bez problémov. Mne sa osvedčilo palcami jemne roztiahnuť sklá pod nosníkom a ukazovákmi stlačiť rámik nosníka, čím ho pekne uvoľníte. Jeho montáž je jednoduchšia, stačí ho len nasadiť – „nacvaknúť“ do skiel.


Konštrukčne patria okuliare medzi väčšie a v mojom prípade prekrývali až obočie. Ak by niekoho zaujímali ich orientačné rozmery, tak šírka samotných skiel je niečo málo cez 140 mm a výška 50 mm v najvyššom bode, dĺžka straničiek od pántu po koniec je cca 125 mm. Okuliare som mal možnosť otestovať najčastejšie pri MTB jazdení, ako aj pri pár cestných švihoch a dokonca pri jedných bežeckých pretekoch. Samotná veľkosť skiel je dobrý predpoklad na ochranu zraku voči vetru, hmyzu či občasnému pristátiu blata, alebo proti konárom. Aj bez rámu dobre držia tvar a kopírujú tvár. Jednoducho nastaviteľný nosník a vnútorné pogumovanie straničiek bez problémov zaručujú stabilitu okuliarov na hlave. Príjemným prekvapením je, že si veľmi dobre dokážu poradiť s ostrým slnečným svetlom a hlavne s prechodom do tieňa a naopak. Toto som ocenil hlavne pri vyšších rýchlostiach počas MTB výjazdov, kde sa rýchlo menili svetelné podmienky a okuliare mi tak dodávali väčší pocit istoty počas jazdy.


Subjektívne hodnotím kladne ich funkciu pri zmenách svetelných podmienok a dokonca som nemal problém v lese ani za šera. Problém so zahmlievaním som nemal ani pri jedných sklách, čo pravdepodobne spôsobila dobrá cirkulácia vzduchu medzi hornou a dolnou časťou skiel - teda, absentujúci rám nespôsobuje uzatvorenie okuliarov z vrchnej strany, a tým vzniká priestor pre spomínanú cirkuláciu vzduchu medzi sklami a čelom. Občas sa mi stávalo, že sa stredová časť oprela o čelo, a tým sa dostával pot na stred skiel. Vždy som si pribalil mikrovláknové puzdro do dresu a v prípade nutnosti som si okuliare ľahko pretrel. Keďže na nich „nezavadzia“ rám, tak ich čistenie je veľmi jednoduché a sklá je možné po umytí ľahko utrieť a vyleštiť. Ak radi z času na čas nosíte okuliare na prilbe, určite oceníte ich čiastočnú flexibilitu pri nasadzovaní na prilbu.

Plusy:

  • Sklá si vedia veľmi dobre poradiť s prechodom zo slnka do tieňa a naopak.
  • Jednoduchá výmena skiel, nosníka a straničiek.
  • Možnosti použitia okuliarov aj na iné športové aktivity.
  • Ľahká údržba a čistenie skiel.
  • Držanie okuliarov na hlave.
  • Pružná konštrukcia.

Mínus:

  • Nenájdené.


Na cestnom aj horskom bicykli

Pokiaľ hľadáte okuliare, ktoré by sa dali použiť na jazdu na cestnom či horskom bicykli, odporúčam tento model zaradiť do výberu. Okrem iného ponúka širokú paletu farebných variantov, 3 jednoducho vymeniteľné sklá a moderný vzhľad, ktorý podtrhujú ostré hrany skiel. Ich dobrá schopnosť spracovať zmeny svetelných podmienok, ochrana zraku, bezproblémový a nerušený výhľad - to sú len základné atribúty, ktoré ponúka nový model QERT NOF. Moje malé odporúčanie na záver - sklá sú vyššie, a tým môže pri niektorých modeloch prilieb vzniknúť kontakt medzi prilbou a ich vrchnou častou. Mohlo by to spôsobovať tlak a prípadne posúvanie okuliarov. Preto by som odporúčal pri ich skúšaní vziať so sebou aj prilbu, ktorú používate, aby ste si odskúšali, ako vám sadne táto kombinácia.


Cena testovaného modelu sa pohybuje okolo 60 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Majo-Redecky 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Je to len otázka dizajnu alebo majú pevné bočnice pri nosení nejakú výhodu?
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up