Dopĺňanie energie na dlhších výjazdoch

Ak si pri krátkych výletoch vystačíme len s dopĺňaním tekutín, s pribúdajúcou dĺžkou už treba myslieť aj na dostatočný prísun energie.

Pri dlhotrvajúcom výkone sa naše telo už nemôže spoliehať len na vlastné zásoby, ale treba pravidelne dopĺňať aj energiu. Ak chceme výjazd absolvovať bez pocitu úplného vyčerpania a tzv. hlaďáku, je dobré ovládať niektoré základné informácie. To zďaleka neplatí len pre pretekárov, poučiť sa môže aj začínajúci biker alebo jazdec, ktorí chce v pohode absolvovať svoj celodenný výjazd.

Základy dopĺňania energie

Ak viete, že váš výjazd bude prekračovať 2 hodiny, začnite s dopĺňaním energie skôr – nečakajte, až budete cítiť veľký hlad, to už môže byť neskoro. Začnite už po 30 minútach a každú polhodinu skúste prijať menšie množstvo energie – napr. banán alebo polovica tyčinky OTE Anytime, ktorú zapijete nápojom s vyšší obsahom energie ako OTE Energy Drink. Je to pre telo oveľa výhodnejšie ako dlho čakať a následne prijať jednorázovo veľkú porciu. Človek dokáže v priemere efektívne využiť za hodinu cca 60-80 g sacharidov a podľa toho sa môžete veľmi dobre orientovať a odhadnúť svoje potreby. Platí, že čím vyššia intenzita, tým viac sa môžete priblížiť k hornej hranici.


Pri skutočne vysokej intenzite uprednostňujte čo najrýchlejšie dostupné formy energie ako sú nápoje, či gély. Naopak, na bežných výletoch sa orientujte skôr na bežnú stravu ako ovocie, tyčinky a pod. Dajte prednosť pre telo ľahko stráviteľnej potrave bez zbytočne vysokého množstva tukov, bielkovín alebo vlákniny. Môžete využívať aj rôzne kombinácie, kedy si gély môžete odložiť pre prípad náhlej energetickej krízy ako zálohu – najmä v prípade, že vás čaká náročný výlet v horách s množstvom kopcov. Do záveru sa veľmi dobre hodia aj doplnky s obsahom kofeínu ako OTE Caffeine Gel. Pre naozaj dlhotrvajúce aktivity sa ideálne hodí kombinovať energetické doplnky s bežnou stravou a vytvoriť si tak rôznorodý energetický mix.


Na doplnenie energie nezabúdajte ani tesne po skončení aktivity, najmä, ak sa jedná o skutočne náročný výlet v trvaní niekoľko hodín. Ideálne, ak do 20 minút prijmete zdroj cukrov s menšou porciou bielkovín pre čo najrýchlejšie naštartovanie regenerácie. Následne cca do hodiny si doprajte ľahko stráviteľné jedlo bohaté na sacharidy (cestoviny, ryža, zemiaky, pečivo) a opäť nezabudnite ani na bielkoviny (mäso, ryby, syry, mliečne produkty, prípadne rastlinné zdroje ako sója).

OTE Energy Drink

Tekutiny, ktoré prijímate, sa môžu zároveň stať aj veľmi dobrým zdrojom energie. Práve to je účelom energetického nápoja OTE. Pri krátkych výjazdoch do 90 minút si vystačíte iba s ním, pri dlhšie trvajúcom výkone doplní celkovú porciu prijatej energie. Navyše je PH neutrálny, a teda nedráždi žalúdok ani pri vyšších množstvách. Jedna dávka na 500 ml vody obsahuje 40 g sacharidov v kombinácii maltodextrínu a fruktózy – energia sa teda dostáva do krvi postupne, takže sa veľmi dobre hodí na dlhotrvajúce výkony. Nechýbajú ani základné elektrolyty ako draslík, vápnik, horčík a sodík.

Menšie, jednorázové balenia sa výborne hodia so sebou do batohu alebo vrecka, takže si môžete vytvoriť nápoj aj po viac hodinách na obľúbenej studničke. Sú dostupné osviežujúce príchute ako citrón-limetka, pomaranč, čierne ríbezle no možno vás zaujme menej tradičná vanilka. Nápoje sú vhodné pre vegetariánov aj vegánov. Cena sa pohybuje okolo 32.90 € za 1,2 kg balenie, prípadne 1.79 € za menšie jednorázové. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

OTE Anytime

Práve na dlhotrvajúce aktivity a celodenné výlety sa hodí tyčinka OTE Anytime. Je vyrobená bez umelých farbív a konzervantov, zo 100 % prírodných surovín. Základom sú vločky a sušené ovocie, pričom sa hodí ako pred, počas, tak aj po výkone. Vďaka svojej veľkosti dodá cca 36 g sacharidov a veľmi dobre zasýti. Pri tom všetkom aj výborne chutí a môžete si ju dopriať aj ako olovrant alebo ľahkú desiatu v práci – hlavne, ak sa po návrate chystáte hneď vyraziť na tréning. Okrem čokoládovej príchute máte na výber ešte z banánovej alebo višňovej. DPMOC je 1.49 €.


OTE Duo Bar

Veľmi ľahko stráviteľná tyčinka vyrobená z ryže a mliečnej čokolády. Navrhnutá a vyvinutá športovými odborníkmi na výživu, ktorá sa hodí aj pri intenzívnom výkone. Duo Bar je predbežne rozrezaný na dva rovnaké kusy, pričom každý dodá 20 g sacharidov. Tým sa veľmi ľahko používa ako súčasť energetického systému a viete si jednoducho určiť, koľko energie ste prijali. S vysokým obsahom sacharidov poskytuje alternatívny zdroj uhľohydrátov k energetickým nápojom a gélom. Neobsahuje žiadne umelé sladidlá, farby, či príchute. Nájdete ju v čokoládovej alebo vanilkovej príchuti. DPMOC je 2.29 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

OTE Energy Gel

Jednoducho použiteľný gél s vysokým obsahom sacharidov a vyváženou porciou elektrolytov, ktorý dodá energiu pre všetky pracujúce svaly vtedy, keď to najviac potrebujú. Bol navrhnuté tak, aby nezaťažoval žalúdok a vyrobený z ovocných koncentrátov z pravého ovocia. Gély sú tak chutné a zabraňujú žalúdočným problémom. Jedno balenie dodá približne 20 g sacharidov (z toho cca 5 g cukrov) a hodí sa na 20-30 minút intenzívneho výkonu. Príchute ananás a čierna ríbezľa sú doplnené o kofeín, konkrétne 50 a 100 mg a výborne sa hodia do záveru, keď potrebujete čo najväčšiu stimuláciu. Bez kofeínu nájdete príchute limetka, pomaranč a tiež čierne ríbezle. DPMOC je od 1.90 €.


OTE Whey Recovery a Soya Recovery

Nápoj, ktorý sa ideálne hodí po intenzívnom výkone na čo najrýchlejšie doplnenie základných živín ako sú sacharidy, bielkoviny, minerály a vitamíny. Bol navrhnutý a vyvinutý tak, aby pomohol zregenerovať svaly a zrýchliť zotavenie a adaptáciu na cvičenie. Jedna porcia (52 g) dodá približne 20 g sacharidov a 25 g proteínov, nechýbajú dôležité aminokyseliny ako L-Glutamín alebo L-Leucín. Svojím zložením sa hodí aj ako zdroj bielkovín medzi hlavnými jedlami v prípade náročného tréningového obdobia a zvýšenej námahy. Okrem srvátkovej verzie je dostupný aj v prevedení zo sóje. Oboje nájdete v príchuti čokoláda alebo jahoda a nechýbajú ani jednorázové sáčky vhodné na cestovanie. Cena je stanovená na 47.90 € za 1 kg.


Ote Protein Bar

Proteínová tyčinka OTE môže byť použitá po výkone, ale taktiež v priebehu dňa medzi jedlami na zvýšenie denného príjmu bielkovín. Jedna tyčinka dodá približne 22 g proteínov, čo je v podstate dávka, ktorú vie telo jednorázovo efektívne spracovať. Svoje využitie nájde aj počas dlhotrvajúcich aktivít v nižšej intenzite. Menej tradičné príchute čokoláda-pomaranč a čokoláda-mäta sa rozhodne v dave nestratia, novinkou je mliečna čokoláda s arašidmi. DPMOC je 2.39 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Vhodným výberom a správnym použitím vytiahnete z doplnkov maximálny efekt a najmä, ak ich budete používať s rozumom a v kombinácii s bežnou stravou. Dovozcom OTE na Slovensko je made4bike a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning PR článok

Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning

Či pravidelne trénujete, alebo si doprajete dlhú a náročnú jazdu, nezabúdajte, že vaše telo potrebuje oddych, načerpať novú silu. Čo mu pomôže rýchlejšie sa zotaviť?
Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
keyboard_arrow_up