Úplné základy, na ktoré sa veľmi často zabúda

Videá na našom YouTube kanáli pomaličky pribúdajú a dnes sa pozrieme na vhodný výber pre začínajúcich cyklistov, ktorý môže uľahčiť prvé kilometre a pomôcť v základnej údržbe.

Nastavenie sedla – nielen správna výška

Asi tou najzákladnejšou vecou v prípade cyklistiky je nastavenie správneho posedu - bez ohľadu na to, či máte bicykel horský alebo cestný. Rovnako to býva aj jedna z najväčších chýb, ktorej sa začiatočníci dopúšťajú a častokrát tomu nevenujú dostatočnú pozornosť. Zle nastavená výška sedla, či predo-zadná poloha a sklon, môžu viesť k slabej efektivite prenosu sily na pedál alebo ešte horšie, k prípadným bolestiam v kolenách a chrbte. Pritom je správne nastavenie skutočne jednoduché – samozrejme, nájdu sa drobné odchýlky, ale uvedené možnosti tvoria výborný odrazový mostík k individuálnemu prispôsobeniu.


Hlavne nezostať niekde visieť

Pokaziť si krásny jarný, alebo letný výjazd banalitou ako je defekt či slabo utiahnutá sedlovka, je naozaj zbytočné a doslova otravné. Výbava na výjazd je vždy trochu individuálna záležitosť podľa preferovaného štýlu, ale tie úplne základné veci zostávajú veľmi podobné. Vo výsledku nezaberú veľa miesta a namietať zrejme nebudú ani športovo orientovaní jazdci, ktorým veľmi nevonia nosenie batohu a extra vecí navyše.


Správne nastavenie tlaku pri pružení

Dnešné pružiace jednotky vedia jazdu v teréne naozaj uľahčiť a poriadne zvýšiť komfort – pritom to neplatí len pre najvyššie modely v ponuke jednotlivých značiek. Aj tie z nižších radov vedia poskytnúť potrebnú kontrolu a efektivitu pod jednou podmienkou – správne nastavenie. Príliš veľa a vytratí sa komfort, príliš málo a trpí efektivita. Vo veľkej väčšine na dnešných modeloch nájdete vzduchové jednotky, ktoré sa dajú jednoducho prispôsobiť vďaka tlaku. Práve o tomto základnom nastavení sa dozviete vo videu.


Rýchla starostlivosť o vidlicu a tlmič

S pružiacimi jednotkanmi súvisí aj ďalšia podstatná časť – starostlivosť. Práve týmto komponentom by sme mali venovať trochu viac pozornosti, ak chceme, aby si zachovali hladký chod čo najdlhšie. Samozrejme, nie každý má čas popri práci a rodine na „očistu“ bicykla po každom výjazde, no aspoň pruženie si starostlivosť zaslúži, a pritom to je skutočne otázka minúty.


Správny tlak v plášťoch

Zrejme najväčší vplyv na charakter jazdných vlastností vášho bicykla majú plášte a tlak, ktorý v nich vozíte. Jedná sa o veľmi induviduálne nastavenie podľa hmotnosti, štýlu jazdy alebo okolitého terénu. Ten svoj si musí nájsť každý, no opäť sú možnosti, od čoho sa môžete odraziť. Hlavne sa nebojte trochu experimentovať a uvidíte, ako sa zmeny prejavia v gripe, valivom odpore a celkovom správaní biku v teréne.


Rýchla a jednoduchá očista bicykla po výjazde

Raz sa čas sa nevyhnete pravidelnej kompletnej očiste, teda aspoň v prípade, ak chcete, aby vám bike a komponenty slúžili čo najdlhšie. V prípade častého jazdenia sa oplatí držať pravidla „keep it simple“, teda snažiť sa túto údržbu čo najviac zjednodušiť. Dôležité je zamerať sa na tie podstatné časti, vďaka čomu celý tento proces zvládnete za pár minút – navyše aj vtedy, ak máte obmedzené možnosti čistenia.


Ako odmontovať pedále? Základom je trafiť smer...

Demontáž pedálov patrí medzi pomerne časté servisné úkony, ktoré, aj keď sú jednoduché, vedia poriadne potrápiť. Zrejme tým najčastejším “problémom” je v prvom rade trafiť správny smer. Nie je nič horšie ako si pedále nechtiac ešte viac dotiahnuť. Tento jednoduchý postup vám možno pomôže sa hneď na prvý pokus trafiť.


To bol len stručný výber niektorých základných videí z nášho YouTube kanálu MTBIKER pre bikerov, ktoré vedia spríjemniť a prípadne trochu uľahčiť začiatky. Ak máte záujem o ďalšie videá, navštívte náš playlist a budeme radi za každý palec hore, či vašu podporu formou odberu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
Test: Wittkop Twin Medicus 7.0 race gel - 25 000 km a 5 rokov spolu

Test: Wittkop Twin Medicus 7.0 race gel - 25 000 km a 5 rokov spolu

Je len málo komponentov, pri ktorých „za málo peňazí dostanete veľa muziky”. A ešte menej, pokiaľ chcete, aby tá muzika bola aj kvalitná.
keyboard_arrow_up