Ako vybrať bicykel pre vašu ratolesť?

Výber správneho bicykla je dôležitý nielen pre nás dospelákov, ale rovnako by sme mali venovať pozornosť aj pri voľbe toho správneho pre deti. V dnešnom článku vám priblížim, na čo si dať pozor a čo je dôležité pri rozhodovaní.

Pohľad rodiča

Celý článok samozrejme musíme rozdeliť na dva pohľady, nakoľko rodič a dieťa majú úplne iné kritéria. Budem sa vám snažiť priblížiť, ako sme sa spolu s Olíviou rozhodovali. Prirodzene, ako každý rodič si myslím, že to moje dieťa je najšikovnejšie. A tak prvotný výber padol na skoro čisto pretekárske bicykle, určené pre tých najmenších, osadené prvotnou výbavou, poriadnymi kotúčovkami, vzduchovou vidlicou a podobne. To bolo, až pokiaľ som si neuvedomil, že tá moja malá bikerka skôr túži len tak sa voziť po dedine s kamošmi a nestarať sa o bicykel, a tak som následne trošku upravil kritéria. Poďme sa teda pozrieť na tie, ktoré som ja zvažoval pri kúpe.


Cena

Samozrejme, cena je asi stále jeden z faktorov, ktoré budú rozhodovať a ani ja som nemal v pláne minúť celú výplatu na bicykel, ktorý sa bude váľať kade-tade po ihrisku. Kedže druhé dieťa máme chlapca, tak tento pôjde svojou cestou, keď už bude malý, a teda cenový strop som určil na 250 €. Dosť na to, aby sa už dal vybrať celkom slušný bicykel od normálneho výrobcu a zase nie tak veľa, aby mi to bolo ľúto, keď budem vidieť, čo si prežíva . Pri deťoch sa nebojte pozrieť aj na bazár a radšej meniť častejšie ako kúpiť jeden drahý a nesprávny. Ale to už načínam ďalšie kritérium.


Veľkosť

Veľa rodičov robí chybu a kúpi dieťaťu väčší bicykel, aby mu vydržal dlhšie a zaťažilo to rodinný rozpočet čo možno najmenej. Veľkosť je veľmi dôležitá, a to z viacerých dôvodov. V prvom rade, príliš veľký bicykel, čo je asi ta najhoršia možnosť, má za následok, že dieťa sa necíti komfortne a nemá istotu pri jazde. Väčšina detí musí stále dočiahnuť na zem zo sedla, aby sa cítili dobre a bezpečne. Neraz vidím, ako dieťa ho pri zabrzden nakláňa do strany, aby sa oprela noha o zem, čo často končí pádom. Samozrejme, nejde tu o život alebo nejaké zranenie, ale takýto prístup môže spôsobiť, že sa bude bicyklu vyhýbať a nebude jazdiť s radosťou.

Teda, čím väčší bicykel, tým sú aj komponenty zladené k veku, a tak bude mať dieťa ťažkosti stlačiť brzdy, ktoré sú nadimenzované pre väčšie deti. Takisto môžme hovoriť o dĺžke kľúk, veľkosti sedla, šírke rajdov a podobne. Pri tých malých nie je situácia až tak veľmi kritická, avšak, skôr či neskôr narazíte na problém v podobe nedostatočného sprevodovania alebo sa už nebude dať vysunúť sedlovka vyššie a dieťa bude mať kolená až pod bradou. Olívia nie je veľmi vysoká a 16” bicykel by jej ešte poslúžil toto leto, no sprevodovanie by jej nedovolilo ísť rýchlejšie ako 12-15 km/h. Spoločné výlety tak väčšinou končili predčasnou únavou z kadencie, ktorú musela točiť.


Hmotnosť

Väčšina z nás si váži bicykle, a potom postuje fotky, koľko gramov sa ušetrí karbónovou podložkou tu a tam . Netreba zabúdať, že pri deťoch je hmotnosť omnoho viac dôležitejšia, nakoľko pri hmotnosti dieťaťa napríklad 18 kg je nepredstaviteľné, aby mal 16 kg. Na trhu je obrovské množstvo ľahkých bicyklov a zaleží len od toho, koľko chcete minúť, ale napríklad pri 20”, aký sme vyberali my, sa dá ísť až niekde pod 6-7 kg. Samozrejme, zase treba zvážiť, kadiaľ budete jazdiť, lebo je iné, keď máte doma nejakého pretekára, ktorý jazdí Tour Petra Sagana alebo chodíte ako my, len po rovinkách na pohodu a výletíky.

Olívia nie je žiadny pretekár a jazdíme väčšinou iba do škôlky a na ľahké výlety, a tak som usúdil, že váha okolo 10 kg bude pre nás postačujúca. Tu by som chcel spomenúť, že odpružená vidlica pre deti je v 99,9% prípadoch zbytočná. Na väčšine základných modelov sú pružinové vidlice, ktoré okrem hmotnosti nepridávajú žiadny komfort. Ak vaše dieťa potrebuje odpruženie, tak to asi myslíte s tým bicyklovaním vážne a v takom prípade by som siahol po vzduchovej vidlici, ktorá sa dá nastaviť presne na jeho/jej hmotnosť.


Výbava

Posledným kritériom pri našom výbere bola výbava. Možno sa vám to zdá pri detskom bicykli nepodstatné, ale aj dieťa potrebuje mať určité komponenty, ktoré mu budú vyhovovať. Samozrejme, nebavíme sa tu o nejakých najnovších sadách a novinkách, skôr mi šlo o to, aby sa pri radení otáčalo ľahko a aj moja menšia dcéra to zvládla za jazdy a nemusela zastaviť pri potrebe preradenie prevodu. Tu sa jednoznačne u nás osvedčilo otáčacie radenie oproti klasickým páčkam, s ktorými si tak veľmi nerozumela. Určite je na nezaplatenie aj ukazovateľ zaradeného stupňa, a tak pri jazde môžete dieťa v predstihu navigovať, aký stupeň si tam má dať, aby ste nemuseli zastaviť v kopci a podobne. Zároveň je to skvelá hra, keď niekde ideme a porovnávame si, čo máme zaradené .

Ďalším komponentom, na ktorý som prihliadal, boli brzdy, a to z toho dôvodu, že Olívia má malé ruky a možnosť nastaviť brzdové páky bližšie k riadítkam je pre ňu komfortné a bezpečné zároveň. Samozrejme, aj samotná sila potrebná na stlačenie bŕzd musí byť prispôsobená dieťaťu. Vidlicu som už spomínal, a teda tu bola voľba jasná. Samozrejme, u vás to môžu byť iné veci, ktoré budú rozhodovať a zaleží vždy od potrieb dieťaťa, čo nakoniec kúpite.


Pohlaď dieťaťa

Kúpiť bicykel a nekonzultovať to s malým šéfom si nemôžeme dovoliť, a tak nastáva najťažšia vec, a to prehovoriť dieťa, prečo práve váš výber je ten správny. Toto je o to ťažšie, ak máte nejakú obľúbenú rozprávku ako napríklad my - My Little Pony a samozrejme, žiadny normálny výrobca takýto typ nerobí a kupovať ho z hračkárstva alebo supermarketu neprichádza do úvahy. To snáď ani nemusím písať, že tieto bicykle sú ťažké, nebezpečné a v konečnom dôsledku aj drahé. Pre Olíviu sú moje kritéria úplne nepodstatné a jej skôr ide o to, aké farby má alebo, či sa dajú na rám lepiť nálepky a podobné dôležité veci . Som rád, že sme sa nakoniec nejako dohodli a viedlo to k spokojnosti oboch.


Čo sme teda nakoniec vybrali?

Po zohľadnení všetkých vyššie spomenutých kritérií sme sa nakoniec spoločne dohodli na Kellys Lumi 30 model 2017, v krásnej tyrkysovo-ružovo-bielej kombinácií. Ako som už spomínal, nechcel som bicykel s odpruženou vidlicou, a preto sme radšej šli do nižšieho modelu a ušetrili cca kilo na váhe. Apropo, váha ukazuje celkom rozumných 10 kíl, čo nie je najľahší bicykel, ale na druhej strane, Olívia nemá problém s ním manipulovať, a tak sme zbytočne nenavyšovali cenu. Taktiež sa veľmi rýchlo skamarátila s otočným radením a brzdami, ktoré sa dajú veľmi pekne nastaviť na detskú ruku a nevyžadujú veľkú silu na stlačenie. Najskôr som sa bál, že bude pre ňu neprirodzené zrazu brzdiť rukami a ešte do toho mať aj na pamäti radenie, ale ako sa ukázalo, deti zvládajú adaptáciu veľmi dobre a po úvodnom “školení” sadla na bicykel a bez problémov jazdila.

Páči sa mi taktiež použitie normálneho predstavca, ktorý sa dá utiahnuť pomocou momentového kľúča a som si istý, že sa za jazdy nepovolí a nepretočí. Rovnako z pohľadu servisu a výmeny komponentov tu nenájdete žiadne špeciálne komponenty s potrebou vlastniť unikátne náradie, a tak servis bude hračka aj doma. Za cenu niečo málo pod 250 € sme naozaj spokojní a dovolím si tvrdiť, že tento model je veľmi podarený a odporúčam každému, kto hľadá spoľahlivý a odolný bicykel v rozumnej hmotnosti. Model 2018 je v ponuke v červenej, ružovej a zelenej farbe.


Medzičasom sme už na ňom najazdili nejaký ten kilometer a zatiaľ všetko funguje na jednotku. Samozrejme, už teraz má nejaké jazvy z nešetrného detského zaobchádzania, ale na moje prekvapenie všetko funguje bez potreby nejakého nastavovania.

Viac detských bicyklov nájdete v MTBIKER shope.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Made in Slovakia - bike pre sestru

Made in Slovakia - bike pre sestru

Postaviť bike? Super nápad! Odkedy som si dal do hlavy túto myšlienku, nemohol som sa jej zbaviť.
Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Kúpa e-biku je v praxi komplikovanejšia, ako kúpa klasického bicykla. Čo všetko treba zvážiť? Oplatí sa kupovať e-bike z bazára?
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
keyboard_arrow_up