1x12 opäť dostupnejších – SRAM Eagle NX prichádza

SRAM predstavil nového člena rodiny Eagle a zároveň vstupnú bránu do sveta jednoprevodníkov.

O výhodách a nevýhodách 1X riešení už bolo napísane množstvo informácií. Medzi najväčšie nevýhody patrili rozsah, prípadne o niečo vyššia cena v prípade, ak ste nechceli použiť rôzne adaptéry a improvizované riešenia. Rozsah pomerne rázne vyriešila sada Eagle a cenu po novom stláča ešte nižšie jej nová verzia NX.


SRAM NX Eagle

Technológia s názvom Eagle priniesla ďalšiu vlnu „revolúcie“, kedy ponúkla 1x riešenie vytvorené v podstate pre každý terén a použitie. NX Eagle je najnovší prírastok v rodine využívajúci technológie zo sád XX1, X01 a GX pričom zostala zachovaná spätná kompatibilita. Celý systém Eagle NX bol opäť vytvorený ako celok, teda s dôrazom na funkčnosť bez kompromisov, ktoré so sebou občas prinášajú rôzne kombinované riešenia.

Kľuky NX Eagle


Boli vytvorené pre použite s prevodníkmi SRAM X-SYNC™2 a s použitím nového štandardu označeného ako DUB, ktorý je spätne kompatibilný so všetkými rámami. Materiálom je hliníková zliatina série 6000, ponúkané budú v dĺžkach 160, 170 a 175 mm. Hmotnosť pre 175 mm s 32z prevodníkom je 705g, cena je stanovená na 116 €.

Prehadzovačka NX Eagle


Zdieľa rovnaký dizajn ako vyššie sady Eagle, označený ako X-HORIZON™. Spodná 14 zubová kladka bez problémov zvládne rozsah kazety 10-50 alebo 11-50 zubov a obsahuje aj Type-3 ROLLER BEARING CLUTCH™ mechanizmus pre tichý chod bez nepríjemného buchotania pri jazde v náročnom teréne. Základným materiálom je hliník a oceľ, pričom hmotnosť sa zastavila na hodnote 339g. Cena je stanovená na 119 €.

Radenie NX Eagle


Ani pri najnižšej sade nechýba technológia ZERO LOSS™, vďaka ktorej je radenie bleskovo rýchle bez chodu na prázdno. Bude dostupné aj v E-MTB špecifikácii, kde bude možné radiť smerom nahor iba po jednej polohe. Rovnako nechýba kompatibilita s objímkou Matchmaker™ X. Hmotnosť radenia je 112g a cena 38 €.

Kazeta PG 1230 Eagle


Na tejto kazete nájdete rozsah 11 – 50 zubov, pričom je konštruovaná tak, že znesie ako jediná zo sady Eagle aj dlhodobé používanie na e-bikoch. Oceľové pastorky sú prichytené na hliníkovom unášači a je kompatibilná s klasickými 8, 9 a 10 rýchlostnými orechmi. Má hmotnosť 615g a cenovku 110 €.

Reťaz NX Eagle


Pre reťaz rovnako platí spätná kompatibilita so všetkými Eagle sadami, pričom nechýba spojka Eagle™ PowerLock®, takže nahodenie či demontáž je rýchla a jednoduchá. Cena je stanovená na 29 €.


SRAM teda pridal ďalší dôvod dať zbohom prešmykaču bez výrazného dopadu na rozsah prevodov, či peňaženku jazdcov. Cena kompletnej sady Eagle NX je stanovená na 410 € a do predaja sa dostane v septembri.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
keyboard_arrow_up