Komponenty BBB – kvalita v dostupnom prevedení

Holandská značka svoju ponuku neustále rozširuje a nezabúda ani na svoje poslanie. Prinášať kvalitné doplnky s rozumnou cenovkou.

Predstaviť tak širokú paletu akou v súčastnosti BBB disponuje je doslova nemožné. Od založenia v roku 1999 sa každým rokom rozširuje a prináša cyklistom cenovo dostupné alternatívy. Okrem toho podporuje aj cyklistické tímy ako Groupama-FDJ z kategórie World Tour a ďalšie menšie - či už na ceste alebo v teréne. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na stručný výber niektorých dôležitých komponentov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri komforte, bezpečnosti a každodennom jazdení.

Sedadlá

Na výber je viacero verzii, od vyslovene športových až po rekreačné, vrátane dámskych. Zaujímavým modelom je Echelon (MOC 69,95 €), ktorý sa drží moderného trendu extra širokých sedadiel doplnených o centrálny otvor. Je dostupný v 3 šírkach (145, 155 a 165 mm), pričom sa hodí na cestnú aj horskú cyklistiku a sedieť bude najmä výkonnostným jazdcom. Môže výrazne pomôcť odstrániť problémy pri dlhých výjazdoch a lepšie rozložiť tlak. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Rovnako 3 šírky (145, 155, 165 mm) nájdete pri modeli Phalanx (MOC 89,95 €), ktorý je určený pre výkonnostnú cestnú cyklistiku, pričom kombinuje nízku hmotnosť a vysoké pohodlie. O to sa starajú duté titánové lyžiny a ľahká pena EVA s vysokou hustotou pre podporu na dlhých výjazdoch.


Gripy a omotávky

Dobré gripy patria k výbave, ktorá dokáže poskytnúť výrazné zvýšenie komfortu a kontroly pri minimálnej investícii. Najmä športovým jazdcom budú sedieť silikónové Sticky (MOC 15,95 €), ktoré kombinujú nízku hmotnosť len 50 gramov, a pritom výborné pohlcovanie vibrácii a kontrolu.

Navyše ich nájdete aj vo verzii Stickyfix (MOC 22,95 €), kde je doplnená objímka pre ľahkú manipuláciu a fixovanie. No a samozrejmosťou sú rôzne farebné prevedenia. Ak pri dlhých výjazdoch máte problém s bolesťou a tuhnutím v dlaniach, môžete siahnuť po ergonomickom prevedení Ergofix (MOC 19,95 €), ktoré dokáže tlak rozložiť na širšiu plochu.


Pri cestnej cyklistike je tým kľúčovým pre komfort omotávka, ktorá zároveň dotvára aj celkový dizajn a zladenie. BBB ponúka široký výber vrátane korkových prevedení ako Raceribbon (MOC 7,95 €), alebo protišmykové Flexribbon (MOC 16,95 €).


Riadítka a predstavce

Ak si chcete dopriať upgrade v podobe ľahkých a odolných karbónových riadítok na trail, ideálne sa hodí model Ascension Carbon (MOC 119 €) v šírke 760 mm so zdvihom 20 mm a ergonomickým zahnutím. V prípade XC a maratónsky orientovaných jazdcov je pripravený rovný model Horizon Carbon (MOC 119 €) so šírkou 720 mm a nulovým zdvihom, ideálny na rýchle 29-palcové bicykle. Okrem toho nájdete aj množstvo prevedení v dostupnejšom hliníku, vrátane cestných riadítok.


S riaditkami súvisia aj predstavce, pričom si môžete zvoliť klasické ľahké modely, prípadne tie, ktoré sú určené na trail a enduro. Zaujímavosť pre mnohých môže byť ten s integrovaným držiakom pre kameru GoPro. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Sedlovky a objímky

Do karbónu je možné doladiť aj sedlovku, pričom pre rozmer 27,2 mm sú dostupné verzie s offsetom 15 mm, alebo kompletne rovné - napr.model Flypost (MOC 129,95 €). Opäť nechýbajú dostupné hliníkové alternatívy v rôznych priemeroch a dĺžkach. S tým súvisí aj široký výber objímok, z ktorých sa vždy oplatí mať niečo v zálohe. Napr. odľahčený model Lightstranger na sedlovku (MOC 9,95 €) alebo Aerofix pre cestných pretekárov, ktorý slúži ako držiak štartového čísla (MOC 10,95 €).


Pedále

Aj keď na poste pedálov výrazne dominuje značka Shimano, BBB Forcemount (MOC 59,95 €) sú výborná a kompatibilná alternatíva s hmotnosťou 294 g. Prevedenie s titánovou oskou (Forcemount Ti) stláča hmotnosť až na 244 g za pár a je určené pre náročných užívateľov/pretekárov. Okrem nich si na svoje prídu aj jazdci používajúci „flaty“ pri modeli Coolride (MOC 55,95 €) v širokej škále farebných prevedení. Nechýbajú im ani vymeniteľné piny a tvorí ich jednodielne hliníkové telo. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Brzdové platničky a gumičky

Ak hľadáte výkonnú alternatívu k štandardne dodávanému obloženiu bŕzd, BBB ponúka možnosti pre väčšinu výrobcov a ich rôzne modely. V ponuke je organické a rovnako odolné sintrované prevedenie, pričom tento nenápadný, ale dôležitý komponent, má výrazný vplyv na celkový výkon bŕzd. Navyše zmes od BBB patrí vo väčšine testov medzi najlepšie hodnotené.


To isté sa dá povedať aj o brzdových gumičkách pre cestné bicykle, pričom tu nájdete vhodný typ pre klasické hliníkové ráfiky alebo karbónové.


Prevody a pohon

BBB postupne rozšírilo ponuku aj o komponenty pohonu ako sú reťaze, kazety, alebo prevodníky. Reťaze sú kompatibilné so súčasnými systémami Shimano, či SRAM v 8,9,10 a 11-rýchlostnom prevedení. Napr. reťaz Powerline (MOC 42,95 €) má špeciálnu teflónovú PTFE povrchovú úpravu pre nižšie trenie, nižšiu hlučnosť a jednoduchšiu údržbu, pričom na výber je množstvo ďalších. To platí aj o prevodníkoch. Kazety sú určené pre cestné bicykle v 11, 10 a 7-rýchlostnom prevedení. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


S pohonom súvisí aj stredové zloženie, kde má BBB viacero alternatív pre rôzne štandardy. Tieto sa radia do vysokokvalitnej kategórie vďaka CNC opracovaniu, spoľahlivým ložiskám a odolnému tesneniu.


To ale zďaleka nie je všetko, pretože u tejto holandskej značky nájdete ďalšie doplnky ako UST ventilky, pásky do ráfikov, hlavové zloženia, upináky, lanká, bowdeny a nehovoriac o doplnkoch ako sú pumpy, náradie atď. Spoločným menovateľom je vždy kvalita, ale stále v dostupnom prevedení. Kompletnú ponuku komponentov a doplnkov nájdete na stránke dovozcu SK Profi Bike.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme PR článok

Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme

Bicykel nie je iba dopravný prostriedok. Je to vášeň, relax, sloboda či únik z reality a zaslúži si „hýčkanie a opateru“. Napríklad v podobe prémiových komponentov.
Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
keyboard_arrow_up