Tour de France 2018 – a je dobojované

Trojtýždňový kolotoč, ktorý je skutočne veľkolepou oslavou cyklistiky, je po včerajšom tradičnom finále v Paríži definitívne za nami. Tohtoročná Stará dáma bola mimoriadne náročná, bohatá na prekvapenia a vzišiel z nej nejeden hrdina.

Cenné etapové víťazstvo na Elyzejských poliach sa včera podarilo získať Alexandrovi Kristoffovi (UAE), ktorý v tesnom špurte zdolal Nemca Johna Degenkolba (Trek-Segafredo) a Francúza Arnauda Démara (Groupama-FDJ).


Šieste víťazstvo pre Team Sky

Víťazom 105. ročníka Tour de France sa stal Brit Geraint Thomas. Jeho celkový triumf bol spečatený už po sobotňajšej časovke v baskickej časti Francúzska a včera tomuto 32-ročnému jazdcovi tímu Sky už len stačilo dôjsť do cieľa v Paríži. Thomas vyhral Tour s náskokom 1:51 min. pred Holanďanom Tomom Dumoulinom (Sunweb) a 2:24 min. pred krajanom a tímovým kolegom Chrisom Froomom. Thomas, z minulosti známy iba ako domestik Frooma na púti za jeho víťazstvami, dosiahol triumfom na podujatí Grand Tour najväčší úspech v kariére. V celkovom hodnotení Tour de France bol v minulosti najvyššie dvakrát na 15. mieste. Thomas sa stal tretím Britom, ale prvým Walesanom, ktorý vyhral Tour de France. Nadviazal na triumfy svojich tímových kolegov zo Sky Bradleyho Wigginsa (2012) a Chrisa Frooma (2013, 2015, 2016, 2017).


"Ďakujem všetkým kolegom zo svojho tímu, najmä veľký rešpekt pred Chrisom Froomom, ktorý napriek môjmu víťazstvu zostáva pre mňa veľkým šampiónom. Je to splnený sen. Ako dieťa som utekal domov zo školy, aby som mohol sledovať etapy Tour de France. Teraz tu stojím v žltom drese v Paríži pred množstvom ľudí a som šťastný. Prečo som vyhral? Mal som formu a veril som si. Keď veríte sám sebe a máte poruke skvelých spolujazdcov, všetko sa dá. Chcem vyjadriť vďaku a rešpekt aj všetkým svojim súperom na čele s Tomom Dumoulinom a tiež ďakujem fanúšikom, ktorí ma podporovali a, samozrejme, mojej manželke," uviedol Geraint Thomas v príhovore pod parížskym Víťazným oblúkom.


Bojovný duch Petra Sagana

Tím BORA-hansgrohe mal pred Tour de France tri základné ciele a dva splnil najmä vďaka Petrovi Saganovi. Boli nimi etapové víťazstvo a zisk zeleného dresu pre najlepšieho pretekára v bodovacej súťaži. Sagan vyhral dokonca tri etapy (najviac zo všetkých cyklistov na TdF 2018) a suverénne ovládol bodovaciu súťaž a s rekordným ziskom 477 bodov vyrovnal historický rekord Nemca Erika Zabela.


"Máme tri etapové víťazstvá a tiež zelený dres, vzhľadom na naše ambiciózne ciele sme boli úspešní. Chceli sme mať aj pretekára do 5. miesta v celkovom poradí, ale tam sa to nevyvinulo podľa našich predstáv. V športe sa jednoducho nedá všetko naplánovať tak, aby to bolo perfektné. Vždy sa pritrafí nejaká nehoda či problém. Rafal Majka (celkové 19. miesto), lebo o ňom je reč, spadol dvakrát v etape do Roubaix, a to na ňom zanechalo stopy. V poslednom týždni však ukázal, že je silný," hodnotil šéf BORA-hansgrohe Ralph Denk na tímovom webe.


Denk sa v analýze výkonov svojich jazdcov na práve skončených pretekoch výrazne dotkol aj Petra Sagana, ale nezabudol sa poďakovať všetkým členom tímu. "Peter ukázal neuveriteľne bojovného ducha. Najmä v tom, ako po páde dokázal doviezť do Paríža zelený dres. Tiež ma teší, ako sa členovia nášho tímu dokázali obetovať jeden za druhého počas celých troch týždňov. Som naozaj hrdý na každého z nášho družstva. Chcem sa každému poďakovať za tvrdú prácu v pelotóne, rovnako našim sponzorom za podporu. Myslím si, že v tejto sezóne a na tejto Tour sme si počínali veľmi dobre a splácame ich dôveru," skonštatoval Denk.


Poďakovanie všetkým tímovým kolegom zaznelo aj z úst Petra Sagana, ktorý si na ceste za šiestym zeleným dresom v Paríži vytrpel viac ako kedykoľvek predtým. Najmä v záverečných štyroch etapách, keď bol limitovaný následkami pádu v zjazde z pyrenejského kopca Col de Val Louron Azet. Jeho vyjadrenie po 19. etape hovorí za všetko: „Dnes to bol asi jeden z najťažších a najbolestivejších dní v mojej doterajšej kariére. Kvôli zraneniam a veľkej horúčave sa mi táto etapa na Tour zdala nekonečná. Nechcel som to zabaliť, keďže do Paríža to máme už len kúsok a zdalo by sa mi to nefér voči celému tímu. Musím bojovať. Chcel by som poďakovať mojim spolujazdcom z BORA-hansgrohe za ich obetavosť a že boli pri mne celých 200 km. Presne o tom je tímová práca!“


"Moji tímoví kolegovia odviedli dobrú prácu nielen v etapách, keď som zvíťazil, ale aj vtedy, keď mi išlo o prežitie. Veľmi si vážim, že medzi nami v tíme panuje veľká dôvera a všetci sa navzájom podporujeme. Bola to úžasná Tour de France pre naše družstvo, lepšia ako pred rokom," uviedol Peter Sagan na webe bora-hansgrohe.com.


Celkové poradie po 21. etape:
  • 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 83:17:13 h
  • 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:51 min
  • 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +2:24
  • 4. Primož Roglič (Slovin.) Team LottoNL–Jumbo +3:22
  • 5. Steven Kruijswijk (Hol.) Team LottoNL–Jumbo +6:08
  • 6. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale +6:57
  • 7. Mikel Landa (Šp.) Movistar +7:37
  • 8. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +9:05
  • 9. Ilnur Zakarin (Rus.) KATUSHA ALPECIN +12:37
  • 10. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +14:1862
  • 62.Peter Sagan (SR) BORA-hansgrohe +2:38:08 min.

Bodovacia súťaž:
  • 1. Peter Sagan (SR) BORA-hansgrohe 477 bodov
  • 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 246
  • 3. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 203
  • 4. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo 17
  • 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 143
  • 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing Team 134

Vrchárska súťaž:
  • 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 170 bodov
  • 2. Warren Barguil (Fr.) Fortuneo-Samsic 91
  • 3. Rafal Majka (Poľ.) BORA-hangrohe 76

Súťaž mladých jazdcov do 25 rokov:
  • 1. Pierre-Roger Latour (Fr.) 83:39:26 h.
  • 2. Egan Bernal (Kol.) +5:39 min.
  • 3. Guillaume Martin (Fr.) WANTY-GROUPE GOBERT +22:05 min.

Tímová súťaž:
  • 1. Movistar 250:24:53 h.
  • 2. Bahrain-Merida +12:33 min.
  • 3. Sky +31:14
  • 18. BORA-hansgrohe +4:29:08 h

(zdroj fotiek: FB Peter Sagan, FB Le Tour de France)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up