Interview s Petrom Saganom

Kto trošku sledoval cyklistické dianie tento rok, nemohol si nevšimnúť meno Peter Sagan. V juniorských kategóriach zbiera jeden úspech za druhým a to na medzinárodnej úrovni. Tréner Peter Zanický nám sprostredkoval interview...

Akým spôsobom a kedy si sa dostal k cyklistike a k horskej cyklistike špeciálne?

K cyklistike som sa dostal cez moju krstnú mamu, ktorá prihlásila môjho brata do Cyklistického spolku Žilina. Od začiatku sa mi venovali tréneri Milan Novosad a Peter Zánický.

Prvé preteky som absolvoval v Turzovke. Boli to také verejné etapové preteky na horských bicykloch. V teréne som sa neumiestnil, ale časovku som následne vyhral. Paradoxne teraz časovka je moja slabina a terén, ten mi sedí. Horskú cyklistiku som začal jazdiť hneď od začiatku až po roku som začal jazdiť
aj cestu.

Ako teraz už vrcholový cyklista musíš stráviť množstvo času tréningom. Ako to spájaš so školou, rodinou, priateľmi?

Kvôli cyklistike som išiel na športovú školu, kde mám na trénovanie omnoho viac času ako na klasickej škole, s rodinou sa vidím keď som doma, takže to nie je zase také zlé a priateľov mám asi najviac v tej cyklistike, veď s nimi trávim na tréningu množstvo hodín.

Závidíš spolužiakom množstvo voľného času, ktorý majú? Alebo ti skôr oni závidia úspechy, ktoré máš na biku? (samozrejme závidieť myslím v dobrom zmysle slova)

Ani moc nezávidím lebo priveľa voľného času tiež škodí a ja keď si ho spravím tak mám voľného času dosť.

Keď sme pri úspechoch – ktoré sú pre teba najcennejšie? Pamätáš si na svoj prvý veľký úspech?

Tých veľkých úspechov doteraz veľa nebolo, pretože som sa dostal do kategórie juniorov až tento rok. To boli len také malé víťazstvá na Slovensku. U kadetov som vyhral medzinárodné preteky v horskej cyklistike vo Francúzsku, celkom dobre som obstál aj na olympiáde mládeže v Rakúsku, no a isto nezabudnem na možnosť štartovať aj pred prológom Tour de France v časovke dvojíc, kde sme obsadili s Fujdalom medailovú pozíciu. Najviac si však cením teraz štvrte miesto z Mexika kde boli MS v cestnej cyklistike a tretie miesto z ME v horskej cyklistike, ktoré boli v Turecku. Taktiež druhé miesto na úvod tejto sezóny vo svetovom pohári v Poľsku na ceste nie je na zahodenie.

ME Turecko
Späť k cyklistike. Veľa bikerov bude zaujímať spôsob tvojho tréningu. Dostať sa na elitnú úroveň väčšinou vyžaduje viac úsilia ako si veľa ľudí dokáže pripustiť. Čo si o tom myslíš? Trénuješ tvrdšie ako ostatní? Ako často a koľko trénuješ?

To neviem či trénujem tvrdšie pretože nesledujem ako trénujú ostatní. Záleží hlavne čo komu vyhovuje a nato musí prísť každý sám. To koľko trénujem záleží hlavne od toho aké sú preteky, či sú to len tu na Slovensku, alebo v zahraničí. Trénujem každý deň, ak je veľa pretekov tak si dám aj deň voľno.

Na Slovensku je v posledných rokoch zvykom, že dobrých cyklistov dokáže pripraviť otec, zvyčajne bývalý cyklista. Začalo to možno pred dvadsiatimi rokmi Svoradom, pokračovalo ďalšími, na konci sú Jurčo a Velitsovci. Kto na tvoj športový rast najviac vplýval - rodičia, starší brat Juraj, alebo tréner Žutko?

Rodič môže byt dobrý tréner ak zažil cyklistiku na vlastnej koži. Na môj športový rast prispieva asi najviac môj starší brat Juraj, ktorý momentálne súťaží za Duklu Trenčín. Keby nebolo jeho, neviem či som tam, kde som.

Tréneri zvyčajne učia svojich zverencov, aby si na začiatku roka napísali na prvú stránku tréningového denníka svoje ciele v sezóne. Ak si si aj ty dával ciele na tento rok, aké boli a boli splnené?

Ja som si nedával žiadne ciele, povedal som si že sa nechám prekvapiť a celkom mi to vyšlo.

Peter Sagan
Pár technických otázok k tréningu. Koľko kilometrov najazdíš za rok na ceste a koľko na horskom biku? Ktoré z nich sú pre teba príjemnejšie?

Pomer je asi 70 ku 30 v prospech cestného. Tréner mi hovorí, že do terénu mám vlohy, takže na horskom bicykli ladím hlavne pred súťažou, inak trénujem na cestnom bicykli. Za minulú sezónu som mal ako kadet 13 000 km. Tento rok, keď som prestúpil do vyššej kategórie tak to bude viac. A čo mám radšej? Neviem, keď som bol mladší, tak som cestu nenávidel, teraz mi to je jedno.

Robíš aj iné športy ako doplnok k cyklistike? Je to skôr pre uvoľnenie alebo ako tréningový doplnok?

Napríklad cez zimnú prípravu v klube veľa bežkujeme, hrávam hokej, plávam a cez leto mi zostane len bike.

Tvrdý tréning vyžaduje kvalitnú stravu a regeneráciu. Ako si na tom? Máš špeciálny jedálniček? Alebo je to klasické „čo chladnička dá“? Akým spôsobom regeneruješ telo?

Keď som bol mladší, tak mi bolo jedno čo som jedol, teraz sa to už snažím obmedzovať a mame dávam recepty čo ma robiť. Cez sezónu chodím na masáže a cez zimu chodievam aj do sauny. Rád si zahrám v zime aj squash, no ten mi tak ako bicykel nejde " title="
Tento rok si na majstrákoch sveta, či už v cyklokrose alebo na ceste, skončil tesne pod pódiom, na pódium si sa dostal na Majstrovstvách Európy v XC. Tí čo skončili pred tebou, sú v kategórii juniorov väčšinou druhoročiaci. Napíšeš si pred sezónou 2008 do cieľov získanie titulu majstra sveta? Ak áno, v ktorej disciplíne?

Na takéto jednorázové preteky je ťažko hovoriť kto vyhrá, môže sa hocičo stať. Nejaká porucha, pád alebo zle vyladenie formy. V Turecku na Majstrovstvách Európy som spadol napríklad v predposlednom kopci z druhého miesta a Francúz jazdiaci za mnou ma pripravil o striebornú medailu. Ale taký je šport. Písať si ciele do plánov nebudem, ale bojovať o titul majstra sveta určite chcem vo všetkých disciplínách čo pôjdem.

Peter Sagan
Ak zotrváš v rozbehnutom tempe, určite máš pred sebou sľubnú profesionálnu kariéru. Rozmýšľal si o budúcnosti? Zostaneš pri cyklistike? Budeš sa viac orientovať na cestu alebo MTB?

To ešte neviem.

Pri písaní slova „profesionálnu“ v predošlej otázke som sa troška pozastavil – totižto u nás športy ako cyklistika na profesionálnej úrovni určite nie sú žiadna zlatá baňa. Dosť pravdepodobne aj teraz väčšina peňazí potrebná na tréning a preteky ide zo súkromných vrecák. Pomáha ti SZC? Pomáha rodina, sponzori?

No doraz to išlo hlavne z vačku rodičov a klubu. Od minulého roku mi s vybavením bicyklov a komponentov pomáha Velo Sprint Žilina. Na cestný bicykel mi prispela aj moja športová škola. Teraz keď prišli výsledky už by mala byť aj výraznejšia pomoc sponzorov a SZC. Aspoň v to verím.

Nestáva sa denne, že sa Slovák dostane na 4.miesto na Majstrovstvách sveta. Aj napriek tomu sme si okrem agentúrnej správy v slovenských médiach toho moc neprečítali. Kontaktoval ťa niekto zo slovenských športových novinárov? Ak áno, kto a z ktorého média?

Zatiaľ neprišiel nikto. Včera sme natáčali krátky film pre žilinskú televíziu. Tréner sám kontaktoval slovenské média, ale záujem nebol žiadny.

Ďakujem za rozhovor.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rok s WeLoveCycling PR článok

Rok s WeLoveCycling

WeLoveCycling v ničom nezaostáva za svojím názvom a neúnavne prináša zaujímavé články z oblasti cyklistiky. Pravidelná dávka noviniek zo sveta profesionálov, rozhovory na aktuálne témy či so zaujímavými ľuďmi.
Reportáž: Detská Tour Petra Sagana v Topoľčiankach - keď sa počasie nad nami zľutovalo

Reportáž: Detská Tour Petra Sagana v Topoľčiankach - keď sa počasie nad nami zľutovalo

V sobotu to ešte nevyzeralo, že by sa v dostihovom areáli mali konať cyklistické preteky. Veď dokonca aj obľúbený Cyklomaratón Topolčianky museli organizátori pre lokálne búrky a nezjazdnú trať zrušiť.
Zaujímavosti z cyklistiky – slovenská výhra, slopestyle a iné

Zaujímavosti z cyklistiky – slovenská výhra, slopestyle a iné

Týždeň je opäť za nami. Dokonca aj v týchto horúčavách nebol svet cyklistiky skúpy na nové podujatia, či výsledky, ktoré pre niektorých znamenali radosť, pre iných možnosť zlepšiť sa do budúcnosti.
keyboard_arrow_up