Základná údržba a servisné úkony

Časté jazdenie so sebou prináša okrem super zážitkov aj potrebu určitej starostlivosti. Dnes si zhrnieme niektoré jednoduché úkony, ktoré patria medzi úplný základ spokojnej jazdy.

Čistenie ako základ

Väčšinou tým úplne najdôležitejším, čo udrží vás bicykel čo najdlhšie v dobrom stave, je správne čistenie. Práve tento úkon veľa bikerov podceňuje, s čím následne súvisí nižšia výdrž komponentov, rôzne čudné zvuky a pod. V prvom rade je potrebné myslieť na pohon, na ktorom vie špina a prach postupne vytvoriť „brúsnu pastu“ a výrazne znížiť jeho životnosť. Rovnako aj celkový chod a radenie bude výrazne hladšie s pravidelnou údržbou. Pritom to nie je nič zložité.


Výbornou pomôckou pre domáce podmienky je práčka reťaze, ktorá je rýchla a efektívna aj v domácich podmienkach. Viac o nej sa dozviete v našom teste.

Zabúdať samozrejme netreba ani na rám a ostatné komponenty. Ideálne je, ak si v tom vytvoríte systém a výrazne vie pomôcť aj správna výbava – či už sa jedná o špeciálne kefy, alebo čistiace prostriedky.


Domáca výbava

Aj keď neplánujete doma robiť veľké servisné úkony, aspoň úplný základ výbavy môžeme jedine odporučiť – prípadne ako odrazový mostík na neskôr. Ušetríte si tak nielen peniaze, ale najmä čas spojený s návštevou servisu. Veľká časť úkonov je jednoduchá a vyžaduje správne náradie.


Správne mazivo

Vhodný výber maziva podľa podmienok je doslova kľúčový, pretože okrem efektívneho a tichého pohonu s tým výrazne súvisí aj údržba. Dávať zbytočne hustý olej, ak je vonku sucho a prach, bude znamenať len zbytočne nabaľovanie mastnoty. Naopak, olej na sucho vydrží v prípade „epických“ výjazdov oveľa menej. Vo výsledku to nie je nič zložité a pomôcť môže naše video:


Trochu podrobnejšie sme sa tejto tému venovali aj v redakčnom teste.

Ide to aj v súlade s prírodou

Alternatívu k bežným čistiacim a mazacím prostriedkom ponúka rad PURE. Spĺňa všetko, čo treba a pritom je maximálne šetrný k životnému prostrediu. Tak prečo to nevyužiť.


Nastavenie prehadzovačky

Ak vie niečo poriadne pokaziť výjazd, je to nepresné radenie. Práve zadná prehadzovačka je v „akcii“ najčastejšie a ovládať jej správne nastavenie sa môže vždy hodiť. Pritom je pomoc opäť jednoduchá.


Doba bezdušová

Bezdušové systémy majú množstvo výhod a jednou z nich je aj možnosť rýchlej a efektívnej opravy priamo v teréne. Niekedy ani tmel nestačí a treba mu trochu pomôcť. Dokonca pri tom ani netreba dávať dole koleso a ešte si ušetríte dušu v zálohe na neskôr. Tú ale rozhodne odporúčame nosiť vždy so sebou pre prípad potreby.


S tým súvisí aj možnosť rýchleho a efektívneho fúkania, ktorú ponúkajú CO2 bombičky. Medzi ich výhody patria okrem rýchlosti aj miniatúrne rozmery a viac o systéme JetValve sa dozviete v našom teste.

Videá a články vznikli vďaka spolupráci so značkou Weldtite. Jej dovozcom na Slovensko je Made4bike, kde nájdete aj kompletnú ponuku.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up