Zdroj: Vuelta 2018

Etapy, začínajúce tou, s poradovým číslom 10, odštartovali druhý blok trojtýždňových etapových pretekov La Vuelta.

Doterajší priebeh sa niesol v znamení zmien vedúceho jazdca celkového poradia, ktorým sa nakoniec stal v 9. etape S. Yates (Mitchelton-SCOTT), no s veľmi tesným náskokom pred Valverdem (Movistar).

10. etapa Salamanca. VIII Centenario Universidad de Salamanca > Fermoselle. Bermillo de Sayago (177 km, rovinatá)

Zaujímavý profil ponúkla 10. etapa. Jazdci sa počas celého dňa pohybovali vo výške 900 m.n.m., až do chvíle, keď ich po zjazde do 700 m.n.m. čakala vrchárska prémia 3. kategórie, ktorá ich prinavrátila do počiatočnej výšky. Očakávania na zmenu nositeľa červeného dresu boli vysoké, keďže prvých 10 jazdcov delilo len 48 sekúnd, i keď priebeh tejto etapy to nenaznačoval. Dvojica v úniku nepredstavovala veľké nebezpečenstvo pre šprintérov ukrytých v pelotóne.

Ten si ju držal počas celej etapy na prijateľnom odstupe 3 minút. Pred koncom vrchárskej prémie sa pelotón zjednotil s únikom. Tím BORA-hansgrohe prevzal vedenie pred vrcholom stúpania a priviedol skupinu pohromade do posledného úseku trasy. Na čelo sa v posledných kilometroch dovalil celok QuickStep-Floors s Vivianim (QuickStep-Floors), zabezpečujúc mu najlepšiu pozíciu do finálneho šprintu. 150 metrov pred cieľom, spoza zadného kolesa svojho tímového kolegu, začal šprintovať Viviani, ktorému už nestačil ani Sagan (BORA-hansgrohe) a ani Nizzolo (Trek-Segafredo).


11. etapa Mombuey > Ribeira Sacra. Luintra (207.8 km, kopcovitá)


Pritvrdenia v podobe zvlnenejšieho profilu sa dočkali jazdci v 11. etape, kedy sa presunuli na sever Španielska, do chladnejších oblastí. Táto etapa bola aj najdlhšou v tomto ročníku, so svojimi vyše 200 kilometrami. 4 vrchárske etapy, ohodnotené „len“ 3. a 2. kategóriou nepredstavovali veľkú prekážku. Aj vďaka do chrbta fúkajúcemu vetru sa jazdcom podarilo dosiahnuť priemernú rýchlosť 48 km/h počas prvých dvoch hodín pretekania. Prekvapením bolo zloženie 19 členného úniku, v ktorom sa nachádzal aj Pinot (FDJ) či Majka (BORA-hansgrohe), ktorí strácali 2:33, respektíve 5:44 na Yatesa (Mitchelton-SCOTT).

Ohrozenie cítili najmä jazdci tímu Movistar, ktorí sa snažili o zmarenie snáh úniku počas etapy. Strata pelotónu sa 30 kilometrov pred koncom pohybovala na úrovni 3 minút. V čelnej skupine sa pomaly začalo nastupovať, keďže nikto nechcel prísť do cieľa v tak početnom zložení. Úspešní boli Restrepo (KATUSHA-ALPECIN) a DeMarchi (BMC). Druhý menovaný sa dokázal aj napriek nepriazni počasia odpútať od svojho konkurenta 3 kilometre pred koncom a získal víťazný vavrín.


12. etapa Mondonedo > Faro de Estaca de Bares. Manón (181,1 km, kopcovitá)

Na rozdiel od úvodných etáp, v ktorých kraľovali teploty nad 30 stupňov, boli tieto istou formou vykúpenia, s teplotami okolo 20 stupňov a už menej príjemnými prehánkami. Mnohočlenný únik sa sformoval aj v tejto etape, konkrétne obsahujúc 18 jazdcov, dnes však s najlepšie postaveným Herradom (COFIDIS) so stratou 5:45 na lídra. Profil etapy nemal tendenciu prekvapiť a tak ho pelotón nestíhal za každú cenu, čoho dôsledkom bol aj jeho náskok, dosahujúci až 10 minútovú hranicu. Zvláštnosťou bola prítomnosť Nibaliho (Bahrain Merida), strácajúceho už vyše 40 minút.

Snaha ušetriť si sily na ďalšie etapy bola citeľná najmä z pelotónu, ktorý na čele s tímom Mitchelton-SCOTT, neváhal obetovať červený dres. Pre víťazstvo si došprintoval Geniez (AG2R) pred Van Baarlem (Sky) a Padunom (Bahrain Merida). Ani vyše 2 minútová strata na víťaza nevzala červený dres domácemu Španielovi Herradovi (COFIDIS), ktorý sa doň obliekol po prvý krát. Oproti rebríčku z predchádzajúceho dňa nikto okrem Herradu (COFIDIS) nedoplnil prvú desiatku. Druhý Yates (Mitchelton-SCOTT) tak strácal 3:22, nasledovaný Valverdem (Movistar).


13. etapa Candás. Carre?o > Valle de Sabero. La Camperona (174,8 km, horská)


Tri dni v horách. To bolo motto posledných etáp druhého celku. Tie mali potrápiť šprintérov ako aj zamiešať celkovým poradím. Dve stúpania prvej kategórie, jedno v polovici trate, druhé ako vrchársky dojazd etapy. Prekvapivo početná skupina sa oddelila od pelotónu v úvode etapy. Až 32 jazdcov dokázalo prevziať do vlastných rúk (či nôh) udávanie tempa etapy. Nechýbal v ňom ani líder tímu BORA-hansgrohe, Majka, strácajúci 8:50. Únik dokázal udržiavať stabilný náskok vyše 5 minút, na čo museli reagovať tímy z pelotónu, Mitchelton-SCOTT, Lotto-Jumbo, Astana či Movistar. Ich snahou sa podarilo znížiť odstup na niečo cez 3 minúty. V posledných kilometroch viedol únik kolega Majku, Burghardt (BORA-hansgrohe).

V posledných kilometroch v stúpaní do cieľa sa najlepšie viedlo Rodriguezovi (Euskadi-Murias), ktorý si ako 23 ročný odnáša víťaznú etapu. Majka (BORA-hansgrohe) s ľahkou stratou skončil druhý. Ďaleko nebol ani pelotón. Lídri započali nástupy v priebehu stúpania, z ktorých dominoval Quintana (Movistar) pred S. Yatesom (Mitchelton-SCOTT). Červený dres si udržal Herrada (COFIDIS) o 1.42 pred S. Yatesom (Mitchelton-SCOTT) a Quintanou (Movistar), strácajúcim 1:50.


14. etapa Cistierna > Les Praeres. Navav (171 km, horská)

5 vrchárskych prémií, poväčšine hodnotených ako stúpania 1. kategórie boli predzvesťou ťažkého dňa. Po úvodnom hvizde sa na nič nečakalo a menší únik, než na aký sme si navykli za posledné dni, sa úspešne odpútal od pelotónu. V ňom sa nachádzal aj nedávny držiteľ červeného dresu, Kwiatkowski (Sky), ohrozujúc ostatných jazdcov so stratou len 5 minút na lídra klasifikácie. Náskok ostával dostatočným na víťazstvo, 44 kilometrov pred koncom, pohybujúcim sa na hranici 2 minút. To však len do momentu, kedy na čele nezačal pracovať Nibali (Bahrain Merida).

Aj jeho pričinením sa skoro podarilo eliminovať náskok, ako aj odpútať sa od vedúceho jazdca, Herradu (COFIDIS). Pred posledným stúpaním sa podarilo dostihnúť aj posledného uniknutého, Kwiatkowského (Sky), čím sa otvárala možnosť pre lídrov klasifikácie. Kruijswijk (Lotto-Jumbo) spolu s Valverdem (Movistar), S. Yatesom (Mitchelton-Scott) a Quintanom (Movistar) sa ako prví približovali k cieľu. Práve Angličan sa po nástupe osamostatnil s niekoľko sekundovým náskokom pred Lopezom (Astana) a Valverdem (Movistar), a získal tak prvé víťazstvo na Vuelte.

Súčasne sa prinavrátil červený dres do jeho rúk. Valverde (Movistar) s Quintanom (Movistar) strácali okolo 20 sekúnd. Prvá desiatka bola natlačená do 2 minútovej straty, čo bolo zárukou kvalitných bojov v nasledujúcich etapách. Červený dres opäť patril S. Yatesovi (Mitchelton-SCOTT), nasledovanému dvojicou z Movistaru.


15. etapa Ribera de Arriba > Lagos de Covadonga. (178,2 km, horská)


Nedeľná etapa, ako zvyčajne pribíjala povestný posledný klinček do rakvy jazdcov. Vyčerpanie, stupňované počas posledných dní, dosiahlo svoj vrchol tu. Pozitívom tejto etapy bola teplota, ktorá sa pohybovala okolo 20 stupňov. Do úniku sa dostalo 12 jazdcov, medzi inými aj King (Dimension Data), získavajúci body do vrchárskej súťaže. Na čele pelotónu sa väčšinu času držali jazdci tímu Mitchelton-SCOTT. Počas predposledného stúpania sa ujali udávania tempa členovia tímu Astana, majúc v svojich radoch Lopeza, ktorý bol na 4. mieste celkovej klasifikácie, so 47 sekundovou stratou.

Necelých 30 kilometrov pred koncom sa ocitol na zemi líder tímu Sky, Kwiatkowski (Sky). Jazdci v úniku, cítiac, že sa pelotón približuje, si začali nastupovať. To sa však nevyplatilo, a 8 kilometrov pred koncom boli pohltení aj poslední preživší. Pinot (FDJ) nečakal a na méte 6 kilometrov do cieľa vyskúšal svoje šťastie. Ani nástupy S. Yatesa (Mitchelton-SCOTT), či Lopeza (Astana) mu už víťazstvo nezobrali. Vďaka tomu sa Pinot (FDJ) posunul v celkovom poradí na 7. miesto, so stratou 2:10. Červený dres ale nemenil svojho majiteľa.


Naozaj vyrovnané súboje ponúkal v druhom týždni program Vuelty a prví 4 jazdci sú natlačení do 43 sekúnd. Veľkou skúškou bude individuálna časovka hneď v utorok, ktorá ukáže, ako sa s ňou popasujú lídri. Samozrejme, záverečné slovo bude mať 20. etapa.

[Foto na úvode: Vuelta 2018]

report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
Tip na výlet: Costa Cálida – neznámy raj pre cyklistov

Tip na výlet: Costa Cálida – neznámy raj pre cyklistov

Ak vás už omrzela Malorka alebo Kanárske ostrovy a túžite po objavovaní menej známych turistických miest, Costa Cálida je práve pre vás. Pokojné a nikým nerušené prostredie na juhovýchode Španielska ocenia začiatočníci aj pokročilí.
Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
keyboard_arrow_up