CicloSport - HAC 5 digital – časť 3.

No máme za sebou tú skôr teoretickú časť a môžeme sa presunúť ku viac praktickým skúsenostiam. Takže mám doma HAC5 vybalený z krabice, popozerané všetky súčasti a rozmýšľam že ho zapnem...

Stískam gombíky jeden za druhým, potom rôzne dvojkombinácie a napokon pozriem dovnútra či teda má baterku, keď display nie a nie ožiť. Súčasťou balenia sú aj dve náhradné baterky a tak po výmene baterky, HAC5 konečne ožije.
To je trošku nepríjemné zistenie, lebo tým pádom je pravdepodobné že životnosť baterky je kratšia ako by som si predstavoval.

Môžem sa iba dohadovať ako dlho ležal ten môj box u predajcu, ale pri listovaní (scrollovaní) dokumentácie sa dozvedám priamo od výrobcu že HAC5 je energeticky náročné zariadenie a preto sa výrobca rozhodol pribaliť dve náhradné batérie. Nuž priznajme si že to je dosť frustrujúce poznanie, lebo baterky nie sú zadarmo.
Iba malú útechu nám môže poskytnúť skutočnosť že HAC5 si pamätá zadané osobné údaje počas výmeny batérie (ale už nie napríklad najazdené totály !), a že baterky v samotných snímačoch by mali vydržať aspoň dve-tri sezóny.

K najazdeným totálom a výmene baterky sa ťažko zdržať komentára... Nejako nevidím najmenší dôvod prečo by si HAC5 nemohol pamätať aj najazdené totály. Predstava že mi dôjde baterka povedzme po 2000 kilometroch a ja musím zadávať totály uložené v počítači je nepríjemná, obzvlášť keď nie všetky totály sú zadateľné (napríklad totály pre nastúpanú výšku sa nedajú zadať). Opäť tu narážam na až neskutočne amatérsky prístup výrobcu, ktorý som už skôr kritizoval. Mám podozrenie, že oneskorené uvedenie HAC5 na trh bolo spôsobené podobnými záležitosťami a momentálna verzia (viac ako jeden a pol roka po uvedení) je stále spústou podobných chybičiek obsypaná. Pritom nejde o nič viac, ako stráviť pár hodín nad „updatom” software v HAC5.

...Po preskúmaní menu, ktoré nieje jednoduché si na prvý (veru ani na druhý či tretí) raz zapamätať teda otváram návod, kde je našťastie popis základného nastavenia uvedený.
A takpovediac po niekoľkých minútach je HAC5 on-line.
- Okamžitý Čas a Dátum,
- Pohlavie, Váha, Dátum narodenia
- Množstvo dosiaľ najazdených kilometrov
- Obvod kolesa v milimetroch
- Plus personálne preferencie, ako napríklad zvuková signalizácia

Tu sa iba na moment pristavím s popisom menu. Ako som už skôr uviedol, tak display má iba tri riadky typu Dot-matrix: hore, v strede a na spodnom okraji. To znamená že v každej chvíli sú zobrazené práve tri položky menu, keďže menu predstavujú slová. Pohyb po menu je možný smerom nahor aj nadol a je úplne prirodzený, takže sa netreba obávať žiadneho zdĺhavého učenia, alebo preklikávania, že ktorý gombík to len môže byť?
Tento design je dobrý pre jednoduché zapamätanie, ale nie pre rýchly prístup k tomu čo vás práve zaujíma. Najdlhšie menu má presne 20 položiek (v prípade že máte všetky snímače zapojené) a ostatné sú iba o málo kratšie a tak preklikať sa povedzme od zobrazenia času ku zobrazaniu “power” znamená 8 násobné stlačenie toho istého tlačítka...

Takmer by sme boli hotoví, až na tie wireless snímače. Ako na ne je tiež na skrátenom tlačenom návode a tak sa púšťam do inicializácie. HAC5 na začiatok musí registrovať (osvojiť si) všetky wireless snímače. Toto je však iba jednorazová záležitosť a netreba to robiť pred každou jazdou.
Zapášem si hrudný pás ktorý je úplne zhodný s HR pásom z F305. Odlišujú sa iba potlačou loga pre Garmin alebo Ciclosport. Navlhčím kontaktné zóny a spustím „načúvanie” na HAC5. Po asi sekunde je Heart Rate monitor rozoznaný a na HAC5 si vzápätí môžem kontrolovať okamžité hodnoty tepu.
Ako bolo popísané v prechádzajúcej časti tak display sa automaticky prispôsobuje meraným hodnotám, čo teraz znamená že pri listovaní meraných hodnôt uvidíte na display položky, ktoré tam pred registráciou komponentu (v tomto prípade HR monitora) neboli.

Postup pri registrácii ostatných snímačov je zhodný a za normálnych okolností by mal prebehnúť bez ťažkostí. Rozhodne je lepšie vykonať registráciu komponentov pred tým ako ich namontujeme na bike (rýchlosť, kadencia). V tomto prípade stačí iba po inicializácii registrácie pár krát ťuknúť magnetom o snímač, alebo s ním len zamávať v jeho blízkosti.

Pri registrácii ale môžu nastať (a v mojom prípade i nastali) ťažkosti. Opäť, tlačený návod, sa iba osvedčí ako referenčná príručka pre začiatočníka, čo znamená radu, že ak inicializácia zlyhala máte to skúsiť opäť.
Po aspoň desiatich skúšaniach aj s výmenou batérie jednak v HAC5 a jednak v samotnom snímači som bol presvedčený že budem musieť poslať svoj HAC5 na reklamáciu.
Ako posledná slamka nádeje začalo zúfalé listovanie PDF manuálu, kde je v texte zmienka (spomenul som v predošlej časti), že HAC5 dokáže zaregistrovať viac snímačov ako iba tri a následne si tieto údaje pamätá (aj po výmene batérie). Snímač už zaregistrovaný pre profil Bike2 nemôžeme napríklad zaregistrovať pre profil Bike1, iba ako ho odregistrujeme z profilu Bike2. Po odregistrovaní snímača v profile Bike2 už prebehne registrácia úspešne. Frekvencia daného snímača bola pre nejakú príčinu (u môjho HAC5) zaregistrovaná na profile Bike2 v čase keď som sa ju márne niekoľkonásobne pokúšal zaregistrovať na profil Bike1.

Snáď už posledná zmienka k tomuto je, že HAC5 je schopný registrovať celkovo šesť snímačov. A síce: rýchlosť 2 x, kadencia 2 x (na 2 bajky), jeden HR monitor nakoľko ten monitoruje telesné funkcie (nezávislé od bajku), a jeden RDS (radarový snímač rýchlosti, tiež spomínaný už skôr). V prípade ak by bol schopný registrovať viacej frekvencií, v čom by nemala byť žiadna skutočná prekážka okrem firmware update, tak iba upgradom software a dokúpením nového snímača (povedzme na GPS) by sme mohli výrazne rozšíriť schopnosti HAC5.
Nuž ale toto sú iba moje sci-fi dohady, obzvlášť keď sa pozrieme na dosiaľ nedoriešené chyby (alebo nedorobky) v HAC5 taký dlhý čas po uvedení na trh.

No teraz už je HAC5 skutočne ready na skúšku. Upevnenie oboch snímačov a protiľahlých magnetov nám nezaberie viac ako hodinku. Oba snímače majú drážky na vedenie plastových rýchloúchytov, ktoré (môžem potvrdiť) sú veľmi spoľahlivé.
Úchyt na “rozum” HAC5 je spravený tak, že sa dá upevniť či na riadítka, alebo na predstavec ako v mojom prípade a predsa nebudete mať cifry naležato a wireless znamená v tomto prípade aj “worko-less”, lebo netreba uchytávať na kostru kdejaké kábliky náchylné na pretrhnutie obzvlášť pri MTB použití...

Po stlačení oboch ľavých gombíkov súčasne po dobu troch sekúnd prebehne rozoznanie všetkých snímačov čo boli pre daný profil zaregistrované, čo je pri default konfigurácii: kadencia, rýchlosť a HR monitor a začne meranie novej jazdy.
Teraz teda trošku potlačím bajk a pootočím pedálmi, len toľko aby HAC5 zachytil signál z oboch snímačov plus HR založeného okolo hrude už skôr a začnem preklikávať tlačítka na HAC5. Množstvo volieb sa nápadne rozrástlo a priznám, okamžite odvialo moje pochybnosti o vhodnosti kúpy do zabudnutia.
Hoci zatiaľ prevažne hodnoty zobrazujú samé nuly (bike sa nehýbe) voľby sú už dostupné, a tak len tak preklikávam aby som dostal “feeling“ pre ovládanie.
Moja dosiaľ vyjadrená kritika rôznych oblastí nemala a nemá nič spoločné s ovládaním HAC5, nakoľko toto je veľmi jednoduché a intuitívne, hoci zdĺhavé. Menu vyzerá a zo začiatku i je neprehľadné, ale voľba zobrazovaných hodnôt a ich derivátov je relatívne jednoduchá a priamočiara.

Tlačítka na pravej strane displaya: horné znamená plus / dolné znamená mínus, slúžia na preklikávanie medzi hlavnými údajmi ako je čas, rýchlosť, kadencia, power, teplota, HR, vzdialenosť a tak ďalej, a tak ďalej. Tu stredné tlačítko spĺňa túto istú úlohu pre stredný riadok diplaya.
Tlačítka naľavo nás naopak preklikávajú medzi derivátmi hlavných veličín, čo sú v prípade rýchlosti napríklad priemerná alebo maximálna rýchlosť. Tu horný gombík plní tento účel pre vrchný číselný riadok a dolný gombík pre spodný číselný riadok.

Tu si priatelia dovolím prerušiť svoj popis a vrátim sa k nemu v ďalšom pokračovaní, nakoľko je toho stále príliš aby to vošlo do tohoto jedného článku.
Takže nabudúce už len dokončím vysvetlenie menu a potom už skutočne nefalšované zážitky z jazdenia a merania...
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

CicloSport - HAC 5 digital – časť 7.

CicloSport - HAC 5 digital – časť 7.

Tak a prepracoval som sa priatelia ku poslednému, dúfajme že i tak zaujímavému pokračovaniu písania o HAC5. Na túto časť som si ponechal ako je to aplikáciami dodávanými ku HAC5, ako zobrazujú nahraté dáta, plus krátke uvedenie do analýzy a štatistiky nameraných údajov.
CicloSport - HAC 5 digital – časť 6.

CicloSport - HAC 5 digital – časť 6.

Okrem spústy meraných údajov a ich zapamätávania nám HAC5 ponúka možnosť prenosu dát do počítača a priznajme si, že to je jedna z vlastností, ktoré ho robia takým zaujímavým. Sú aj iní výrobcovia ponúkajúci podobné schopnosti, ale zatiaľ stále je to skôr rarita ako samozrejmosť.
CicloSport - HAC 5 digital – časť 5.

CicloSport - HAC 5 digital – časť 5.

Takže sa teraz vrátim ku popisu reálneho použitia HAC5. Naposledy sme sa venovali zobrazeniu veličiny „Power” a vôbec tomu ako je to s veličinami počítanými versus meranými.
keyboard_arrow_up