Cestné bicykle pre tých najnáročnejších jazdcov

Ak máte záujem o bicykel, ktorý ponúka tie najmodernejšie technológie a pritom neriešite cenu, máme pre vás niekoľko tipov. Následne už ale výhovorky na materiál strácajú akýkoľvek zmysel...

Tieto modely tvoria v podstate výstavnú skriňu moderných technológií, kde takmer každý výrobca má svoje vlastné postupy pri výrobe – preto ak vás zaujímajú detailnejšie, neváhajte pozrieť stránky jednotlivých výrobcov. Práve všetky tieto dôležité detaily tvoria základné odlišnosti, kde si na svoje prídu v prvom rade jazdci, ktorí nechcú žiadny kompromis.

Isaac Meson Disc

Značka, ktorá si v prvom rade zakladá na možnosti konfigurácie jednotlivých komponentov podľa potrieb zákazníka. Základ je ale rovnaký a tým je rám Meson, ktorý tvorí karbón označený ako HM Nano Quad. Dôraz je kladený v prvom rade na aerodynamiku, pričom váha rámu je stále na úrovni 1 100 g vo veľkosti 55.

Nájdete tu použitý aj vlastný kokpit Isaac Pure Cockpit System, ktorý ponúka integrované riešenie a ideálne obtekanie vzduch v oblasti prednej časti. Model postavený na elektronickej sade Ultegra Di2 a karbónových kolesách od FFWD sa pohybuje okolo 5 500 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.



Basso Diamante SV Factory Edition

Bohatú históriu talianskej cyklistiky má v srdci aj značka Basso, ktorá ponúka model Diamante SV pre náročných športových jazdcov. Tomu je prispôsobená ako geometria, tak aj samotné zameranie s dôrazom na aerodynamiku. Celok pritom ponúka nízku hmotnosť a kontrolu pri agresívnej jazde.

Novinkou je aj nový spôsob uchytenia sedlovky, označený ako 3B-Basso, ktorá sa stará aj o výrazné navýšenie pohodlia v zadnej časti. Rám celkovo pozostáva až z 3 typov karbónových vlákien a je možnosť voľby medzi klasickými a kotúčovými brzdami. Cena sa pohybuje podľa zvolenej výbavy a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Pinarello Dogma F10 Disc SRAM e-Tap

Karbón s označením Carbon Torayca T1100 1K je základom rámu, ktorý si podmanil Tour de France. Ponúka množstvo vlastných technológií, pričom charakteristickým rysom je asymetrická konštrukcia. Tá pomáha rozložiť sily pôsobiace na rám pri šliapaní a maximalizovať tak prenos energie. Nechýba možnosť ako elektronického radenia, tak aj mechanického vďaka systému Think2 System.

Všetky prvky na ráme vrátane rozmiestnenia košíkov sú robené vzhľadom na dokonalú aerodynamiku, ktorá hrá vo vyrovnanom svete pretekania na najvyššej úrovni dôležitú úlohu. Modely sú dostupné v rôznych špecifikáciách a dajú sa upraviť podľa želania. Tento konkrétny sa pohybuje okolo 10 595 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Bianchi Oltre XR4 Disc Ultegra Di2

Či sa jedná o etapové preteky alebo náročné jednorázovky, Oltre XR4 môže najčastejšie vidieť pod jazdcami tímu Jumbo. Je to aj vďaka kombinácii aerodynamiky, nízkej hmotnosti a komfortu, o ktorý sa stará už osvedčená technológia Countervail na tlmenie nepríjemných vibrácií. Tá je integrovaná priamo do karbónových vlákien rámu.

Celok podtrhuje integrovaný kokpit Vision Metron 5D. Navyše si môžete navrhnúť vlastný dizajn rámu pomocou možnosti kustomizácie označenej ako Tavalozza. Cena vo výbave postavenej na elektronickej sade Ultegra a kotúčových brzdách sa pohybuje okolo 7 299 €. Samozrejmosťou sú karbónové doplnky a zladené detaily. Viac sa dozviete na tomto odkaze.



Canyon Aeroad CF SLX Disc 9.0 SL

Tu sa žiadne kompromisy nepripúšťajú – či už vo forme technológií alebo výbavy. Model Aeroad CF SLX Disc 9.0 SL využíva najnovšiu 12 stupňovú sadu SRAM RED eTap AXS, aerodynamický rám o hmotnosti 980 g a kolesá DT Swiss ARC 1100 s výškou 60 mm. Predstavuje tak špičku medzi aerodynamickými modelmi a práve tento používa v roku 2019 aj tím Katusha-Alpecin.

Je teda dostupný aj vo farbe označenej ako Katusha Red. Kotúčové brzdy prispievajú k vyššej bezpečnosti za každých podmienok a kľuky sú pripravené na montáž merača výkonu. Zaujme aj aerodynamický integrovaný kokpit H36 Aerocockpit. Cena sa pohybuje okolo 7 499 € a viac as dozviete na tomto odkaze.



Lapierre Aircode SL 900 MC

Aerodynamický model Aircode vznikol v spolupráci s tými najlepšími jazdcami tímu FDJ. Rám vyniká svojimi vlastnosťami v protivetre a pri vysokých rýchlostiach. Powerbox technológia veľmi tuhého stredu, spodnej rámovej trubky a dolných reťazových vzpier zabezpečuje maximálne efektívny prenos sily jazdca do pohybu vpred a patentované vrstvenie karbónu Superlight naopak prináša jazdcovi extra komfort, aby mohol podať maximálny výkon.

Model Lapierre Aircode SL 900 MC ponúka najvyššiu sadu od Shimana, elektronickú sadu Dura-Ace Di2 a karbónové kolesá Mavic Cosmic Pro Carbon. Cena sa pohybuje okolo 6 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Felt FR2 Disc eTap

Špecialista na karbón Felt ponúka pri tomto modeli kombináciu UHC Advanced karbónu + TeXtreme pleteniny, čo vo výsledku dáva rámu unikátny pomer nízkej hmotnosti a odolnosti. Z rovnakého materiálu je tvorená aj vidlica, pričom zámerom konštruktérov bola aj potrebná dávka komfortu. To všetko dopĺňajú kotúčové brzdy pre jazdu za akýchkoľvek podmienok.

Radenie je v rukách bezdrôtovej sady SRAM eTap 2x11, samozrejmosťou sú karbónové doplnky v podaní dcérskej značky Devox. Na poste kolies je model Zipp 30. Tento model je ponúkaný celkovo v 7 veľkostiach pre dokonalé prispôsobenie jazdcovi. Cena sa pohybuje okolo 5 499 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Orbea Orca Aero M11iLTD 19

V prípade, že preferujete rýchlu jazdu, boj s vetrom na špici a záverečný šprint, je model od baskickej značky Orbea to pravé. Výrazne sa zapracovalo na aerodynamike, napríklad v oblasti prednej vidlice a nechýbajú ani kotúčové brzdy. Samozrejmosťou je použitie najlepšieho karbónu značky, ktorý nesie označenie OMR na ráme a vidlici.

Z nekompromisnej výbavy treba vyzdvihnúť kolesá  Mavic Cosmic Pro Carbon Disc UST CL a rovnako novú 12 rýchlostnú bezdrôtovú sadu SRAM Red eTap ASX. Navyše je možné si navrhnúť vlastný dizajn pomocou kustomizácie MyOrbea. Cena sa pohybuje okolo 8 090 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Wilier Cento 10 NDR

Pri modeli Cento sa konštruktéri zamerali na tzv. pretekársky komfort. Teda snahu ponúknuť výrazné navýšenie pohodlia bez vplyvu na výkon. To má na starosti systém Actiflex pozostávajúci zo špeciálne tvarovaného „linku“ a technopolyméru. Vďaka tomu sa zadná stavba môže pohybovať vo vertikálnom smere v ráde niekoľko mm bez toho, aby bolo ovplyvnená tuhosť v zábere.

Tomu zodpovedá aj vhodne zvolená geometria a možnosť voľby širších plášťov. Navyše si môžete vybrať, či použijete kotúčové brzdy alebo tie klasické. Model postavený na elektronickej sade Shimano Dura Ace Di2 sa pohybuje okolo 10 300 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Fuji Supreme 1.1

Dôvod vzniku tohto modelu bol jasný – vytvoriť čo najľahší možný rám pre všetkých, ktorých cieľom je v prvom rade nízka hmotnosť. Vďaka použitým materiálom (karbón s vláknami C15 HC ultra high-modulus) a technológiám sa podarilo vytvoriť 695 g vážiaci rám, ktorý pritom ponúka dostatočnú tuhosť aj pre nasadenie na pretekoch.

Taktiež sa nezabudlo ani na jazdné vlastnosti ako je pohodlie o čom svedčia najmä tenučké zadné vzpery. Tento konkrétny model je postavený na sade SRAM Red eTap a karbónových doplnkoch z produkcie značky Oval vrátane kolies. Cena sa pohybuje okolo 7 200 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.



Cannondale SystemSix Carbon Dura Ace Disc

Cieľom značky Cannondale bolo vytvoriť bicykel, ktorý by bol čo najviac aerodynamický. Rám je vyrobený z odolného karbónového vlákna BallisTec, ktoré je ideálne pre dosiahnutie požadovaných vlastností. Karbónové kolesá HollowGram KNOT64 s 64 mm ráfikmi plnia dokonale svoju úlohu z hľadiska aerodynaniky, zatiaľ čo pneumatiky so šírkou 26 mm zvyšujú pohodlie na nerovnom teréne.

SystemSix je postavený na výbave Dura Ace s 11 rýchlostnou sadou a hydraulickými kotúčovými brzdami. Vďaka kvalitnému riešeniu integrovaných káblov a zároveň aj systému Di2 je možné plné natočenie riadidiel na hodnote 50 stupňov. Cena sa pohybuje okolo 6 000 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Presnú špecifikáciu modelov, prípadne detailné informácie o geometrii, nájdete na stránkach výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
keyboard_arrow_up