Prečo je kolekcia Sportful Fiandre synonymom pre jarné počasie a tréningy?

Ak chcete v prechodnom období jazdiť komfortne, stále dostatočne chránení pred zmenami počasia a bez pocitu varenia sa vo vlastnej šťave, je tu práve Fiandre. Stačí si len vhodne vybrať.

V prvom rade môžeme pripomenúť, čo vlastne slovo Fiandre znamená. Je to talianský výraz pre Flámsko, ktoré je domovom podujatí, nesúcich označenie ako jarné klasiky. Práve tie totiž dokonale charakterizujú tento rad a jeho hlavné využitie. Rovnako práve od samotných pretekárov prichádzala aj spätná väzba, ktorá sa premietla do každoročných zmien a úprav kolekcií – zrejme netreba pripomínať, že práve Sportful oblieka aj tým Bora-Hansgrohe na čele s Petrom Saganom, kde sú klasiky na prvom mieste.

Základ z profi-pelotónu

Aj keď väčšina bežných jazdcov do Flámska na klasiky nezavíta, charakter počasia je veľmi podobný s tým u nás. Ono totiž väčšina výjazdov na jar nie je pri dokonalých podmienkach a práve doplnky z tejto kolekcie vedia situáciu výrazne uľahčiť.

Nie je už taká zima ale stále fúka studený vietor, nechýbajú časté prehánky, po ktorých zase vykukne slnko a takto dookola. Zobrať si so sebou fukerku, čo keď bude pršať a keď prestane, nebude mi zase teplo? Navyše jar už so sebou prináša aj vyššiu intenzitu, pri ktorej sa rozhodne nechcete variť v extra teplých veciach.


Celý koncept obliekania sa výrazne zjednodušuje, pretože je vytvorený pre premenlivé podmienky a vyššiu intenzitu jazdy. Netreba riešiť čo so sebou, väčšinou stačí len vhodný výber prvej vrstvy podľa teploty. Tomu podlieha najmä výber materiálov, pričom sa preferuje vysoká ochrana pred vetrom, čiastočne aj vodou a stále dokonalé usadenie na tele.

Vďaka tomu oblečenie sedí aj v agresívnej pozícii, neplandá vo vetre a dokáže efektívne plniť funkciu termoregulácie. Pri vhodne zvolenej prvej vrstve tak následne stačí len manipulácia so zipsom (dôraz na kvalitné zipsy YKK) a môžete komfortne absolvovať celý švih bez toho, aby ste museli zastavovať a riešiť vyzliekanie/obliekanie ďalších vrstiev.

Netreba teda zbytočne riešiť veci okolo a môžete si naplno užiť výjazd či tréning. Aj keď vyššie je spomenuté ako príklad jarné obdobie, jedná sa o doplnky, ktoré využijete takmer vždy, pokiaľ je chladno na klasické letné oblečenie. Či už sa jedná o skoré rána, chladné letné dni, celú jeseň alebo zimu, pokiaľ teploty nie sú pod bodom mrazu.


Rovnako kolekcia obsahuje rôzne prevedenia modelov, ktoré sa od seba líšia hlavným zameraním, pričom nechýbajú ani také, ktoré sú určené do skutočne extrémnych podmienok.

Vrchná časť tela

Vrchná časť tela je pri jazde na bicykli v podstate v statickej pozícii a preto je prvoradá najmä ochrana pred vetrom, dobrý fit a odvod prebytočnej vlhkosti. Ak jazdíte najmä v teplejších podmienkach, prípadne vo vysokej intenzite, výborne sa hodí dres s krátkym rukávom Fiandre Light NoRain (119 €).

Celá predná časť je z vetruodolného materiálu, ktorý výborne dýcha, zadnú časť tvorí priedušný a elastický materiál NoRain Light, ktorého povrchová úprava (NoRain) zabráni tomu, aby do seba ťahal vlhkosť. Takže prehánky a slabý dážď nie je žiadny problém a rovnako je zachované veľmi tesné usadenie na tele bez obmedzovania v pohybe. Nechýba trojica zadných vreciek a rovnako trojica farebných prevedení.

V podobnom duchu len pre vyššie teploty sa hodí vesta Fiandre Light NoRain (99 €), ktorej využitie sa nájde vo veľkom aj počas leta. Rovnako má 3 zadné vrecká a „aero“ usadenie na tele, takže všetky veci máte po ruke a sústredíte sa len na výkon.


Naopak, ak požadujete zase o niečo vyššiu ochranu, je tu verzia Fiandre Light NoRain s dlhým rukávom (139 €), takže odizolujete nepríjemný vplyv vetra aj na prednú časť rúk, čo sa hodí najmä pri dlhých výjazdoch a premenlivých podmienkach. Ostatné zostáva rovnaké, vrátane 3 farebných kombinácií.


Model Fiandre Light Wind (169 €) sa svojím zameraním hodí do skutočne veterného počasia a to najmä vďaka použitiu membrány Gore Windstopper 4 Way Light v celej prednej časti. Rovnako sa teplotný komfort posunul k hranici 5C a na zadnej časti je o niečo teplejšia, ale stále vysoko priedušná verzia vodeodolného materiálu NoRain s prívlastkom Mid.

Celkové prevedenie bundu robí aj pomerne odolnou voči bežným prehánkam a dažďu pri zachovaní vysokej priedušnosti. Dalo by sa povedať, že sa jedná o najuniverzálnejší kúsok v kolekcii na prechodné obdobie, ak neviete, ktorým smerom sa vybrať a extrémne podmienky nevyhľadávate. Trojicu vreciek dopĺňa aj jedno bočné.


Smerom k tým horším podmienkam postupne smeruje Fiandre Ultimate 2 v prevedení či už s krátkym (179 €), alebo dlhým (199 €) rukávom. Rovnako aj k trochu nižším teplotám, kedže je tu použitý materiál Gore Windstopper® 4 Way Mid so silnou DWR úpravou, pričom ten nájdete už aj v zadnej časti bundy – NoRain Mid je na bokoch, čo pomáha priedušnosti a usadeniu.

Zvýšil sa tým nielen tepelný komfort, ale rovnako odolnosť voči vode, čo ešte podporujú aj podlepené švy na miestach, ktoré sú vystavené náporu vody – teda najmä ramená. To z bundy robí spoločníka na všetky tréningy v premenlivom počasí, pričom vhodným výberom spodnej vrstvy sa dá bunda výborne použiť aj na zimné jazdenie s teplotami okolo 0. Verzia s krátkym rukávom sa hodí výborne aj na preteky v nepriaznivých podmienkach.


No a pre skutočne extrémne podmienky je tu model Fiandre Extreme (299 €), opäť s krátkym alebo dlhým rukávom. Hlavnou zmenou je najmä použitie membránového materiálu Polartec Neoshell, ktorý bol vytvorený pre tie najhoršie podmienky, čo dopĺňajú aj kompletne podlepené švy. Jeho výhodou je vysoká priedušnosť vzhľadom na úplnú odolnosť voči elementom, vrátane čiastočnej elasticity, takže bunda si zachováva tesné usadenie na tele.

Rovnako nepremokavý je aj zips od YKK. Vďaka charakteristike sa bunda hodí výborne aj na zimné jazdenie a využijete ju vtedy, ak jednoducho jazdíte (alebo chcete jazdiť) za každých podmienok. Naopak už sa toľko nehodí pre vyššie teploty a vtedy, ak jazdu v daždi nevyhľadávate.


Tak trochu špecifické postavenie má bunda s názvom Fiandre Strato Wind (159 €), ktorá v podstate kombinuje dres s dlhým rukávom a vestu do jedného celku. Spája v sebe vlastnosti klasickej prechodnej bundy a vetruodolnej vesty, čo ocenia najmä jazdci preferujúci vyššiu intenzitu.

Navyše je vybavená dvomi skrytými ventilačnými vreckami, ktoré zaisťujú regulovanie telesnej teploty, čo sa hodí ak chcete mať stále chránený krk, ale potrebujete odviesť prebytočné teplo pri intenzívnej jazde.


Rovnako zaujímavým kúskom je model s príznačným názvom Cabrio (229 €). Ten je akýmsi chameleónom pre tých, ktorí požadujú bundu ako na zimu, tak aj na chladnejšie prechodné obdobie. Základom je kombinácia Gore Windstopper® 4 Way Mid a Warm, ktoré sú teplejšie ako klasická verzia tohto materiálu - ten s prívlastkom Warm má výrazné zateplenie flísom, pričom je stále elastický v 4 smeroch.

V zadnej časti sa ale nachádza odnímateľný diel z NoRain materiálu, ktorý podporuje odvádzanie potu a zvyšuje celkovú priedušnosť bundy pri teplejšom počasí. Samozrejme nechýbajú 3 priestranné vrecká.


Spodná časť tela

Tu je situácia trochu komplikovanejšia, pretože nohy potrebujú ničím neobmedzený pohyb v pomerne veľkom rozsahu. To by použitie membrány výrazne ovplyvnilo a preto sa preferuje použitie flísového elastického materiálu s výraznou povrchovou úpravou voči vode. Tá je dostatočná na prehánky, či občasnú spŕšku od kolesa, pričom jemný flís stále dokáže držať teplo aj po premoknutí. V prípade, že máte chránený vrch tela a zachováte si potrebnú intenzitu pohybu, je to dostatok na to, aby ste komfortne zvládli väčšinu podmienok.

Základom pre chladné dni vrátane väčšiny zimných podmienok sú dlhé nohavice Fiandre Pro (149 €), ktoré opäť vznikli za základe spätnej väzby od profi jazdcov. Minimum švov, úprava NoRain a zdvojenie materiálu v prednej časti sa postará o vhodnú kombináciu tepelného komfortu, priedušnosti a slobody pohybu. To všetko umocňuje výstelka Total Comfort Pro pre dlhé a hlavne komfortné hodiny v sedle.


Vyššie teploty a intenzita pretekov stvorila zateplené krátke nohavice Fiandre NoRain Pro (139 €), ktoré rovnako patria do najvyššieho „pro“ radu. O tom svedčí aj použitie výstelky Total Comfort Pro, konštrukcia trakov a celkové usadenie.

Opäť je tu minimum švov pre miniminalizáciu prieniku vody a úprava NoRain sa postará o prehánky alebo fŕkance od kolies. Vhodnou kombináciou s návlekmi sa tepelné rozpätie pohybuje od 8 až po 18 stupňov. Pri vysokej intenzite sa dajú použiť aj pri nižších teplotách. Rovnako ich oceníte aj v lete v horách, či na dlhých maratónoch v nepriaznivých podmienkach.


V podstate veľmi podobné vlastnosti len v dostupnejšom prevedení ponúka model Fiandre NoRain 2.0. Alternatíva s názovom Fiandre Light NoRain 2.0 (99 €) je tvorená tenšou verziou látky NoRain s prívlastkom Light a hodí sa pre vyššie teploty a intenzitu – ideálne pre teplejšie jarné dni, kedy sa neviete rozhodnúť, alebo na väčšinu chladnejších letných dní. Najmä ak preferujete skoré ranné výjazdy a tréningy.


Celá kolekcia Fiandre teda poskytuje viacero modelov, pričom ten vhodný záleží najmä od podmienok, v ktorých najčastejšie jazdíte – to sa týka najmä búnd/dresov. Súčasťou sú aj základné ale nevyhnutné doplnky s podobným charakterom ako návleky, čiapky a rukavice.

Pri vhodnom výbere sa veci z tejto kolekcie stanú častejším spoločníkom pri výjazdoch, než by ste vôbec mysleli. Najmä ak chcete hlavne jazdiť a zbytočne neriešiť, čo na seba alebo so sebou. Dovozcom značky Sportful na Slovensko je Davorin a ponuku z kolekcie Fiandre nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Nešlo mi do hlavy, prečo chodia cyklisti v oblečení Isadore tak naľahko. Aby som to mohol vyskúšal aj na sebe, najprv som musel pochopiť ich tabuľku veľkostí.
keyboard_arrow_up