Časté problémy cyklistov - zlomenina kľúčnej kosti

V sérii článkov s častými problémami cyklistov pokračujeme témou zlomeniny. Kombinácia rýchlosti, tvrdého terénu a pádu tomu doslova nahráva. Nech sa prihlásia tí, ktorí si pri páde zlomili ruku. Keďže ich vidím zdvihnuté, tak ste sa z toho v poriadku dostali.

Pri sledovaní cyklistických prenosov často ležia jazdci na zemi so zveseným ramenom, hlavou naklonenou k zlomenine a predlaktím pritlačeným k hrudníku. Naša diagnóza je aj na diaľku presná a jasná: kľúčna kosť. Poznáme aj horšie situácie, pri ktorých sa poškodí nielen táto kosť a navyše môžu pri náraze nastať ďalšie komplikácie. Ako teda postupovať, čo nás čaká a dá sa tomu vôbec predchádzať?

Kľúčna kosť

Toto zranenie je už skoro klišé v našom športe, ale je tou najčastejšou zdravotnou diagnózou. Pád cez riadidlá na rameno a reflex, kedy dávame ruky pred seba, to je situácia, pri ktorej sa láme kľúčna kosť. A tak sú cyklisti „cieľovou“ skupinou týchto komplikácií.

Záchranár Štefan Ohradzanský: „Táto zlomenina sa dá identifikovať jednoducho z klinických príznakov daného pacienta. Má silné bolesti v mieste úrazu a taktiež pri pohybe ramenného kĺbu.“ K ďalším veciam, ktorými vám telo povie, že niečo nie je v poriadku, sú napríklad: možný hmatateľný výčnelok v mieste bolesti alebo je poranené rameno nižšie oproti druhému. V niektorých prípadoch je dokonca možné pri páde aj počuť toto zlomenie.


Aby sme to nesmerovali len na tento konkrétny problém, podobné príznaky vám napovedia aj pri iných zlomeninách. Bolesti, nemožnosť úplného pohybu, pri ťažších prípadoch aj krvácanie. Každému je jasné, že najohrozenejšie sú naše ruky, zápästie, rameno.

Miesto zranenia však úzko súvisí s udalosťou, ktorá predchádzala zraneniu. Preto nájdeme aj prípady, kedy si cyklisti zranili nohu, členok či v komplikovanejších prípadoch aj poškodili chrbticu. V dnešnej téme sa venujeme hlavne zlomeninám kľúčnej kosti.


Prvá pomoc

Záchranár Števo chváli prístup mnohých bikerov, ktorí príkladne poskytli prvú pomoc svojmu zranenému „kolegovi“ ešte pred ich príchodom so záchrannou zdravotnou službou a povzbudzuje aj nás: „V prípade laickej prvej pomoci sa môže ako fixačný prostriedok použiť aj odev, no najlepšie je použiť dve trojrohé šatky, jednou sa vytvorí záves pre končatinu a druhú si zložíme do formy kravaty, ktorou sa fixuje končatina k hrudníku, aby sa obmedzil pohyb aj vo vodorovnom smere. Dlaň má ležať na hrudníku.“

Preto nečakajme až na príchod záchrannej zdravotnej služby a pomôžme hneď na mieste. Pri neposkytnutí môžu ostré úlomky kosti poškodiť cievy a nervy, ktoré sú vedené práve týmito miestami. Poskytnutie prvej pomoci pri zlomenine trvá 2-3 minúty. Ale neposkytnutie môže predĺžiť dobu liečenia z niekoľkých týždňov na niekoľko mesiacov.

Liečba

Štefan Ohradzanský opisuje aj liečbu, ktorá po príchode do nemocnice začína röntgenovým vyšetrením a následne chirurg podľa nálezu a závažnosti stanoví liečbu. Pri zložitejších úrazoch sa bohužiaľ pristupuje k operáciám. Doba liečenia je veľmi špecifická. Faktorom je aj vek.

Pri jednoduchých „diagnózach“ sa doba liečenia pohybuje od 6 do 8 týždňov. Pri tých komplikovanejších, kde pacient podstúpi aj operáciu, sa tak doba liečenia stanovuje na 3-4 mesiace a úplne uzdravenie je po pol roku.


Takýmto vážnym prípadom bol napríklad aj český profesionál Petr Vakoč, ktorého na začiatku roka 2018 na sústredení v Južnej Afrike zrazilo nákladné auto. Nemal len zlomenú kľúčnu kosť, ale jeho zranenia boli omnoho vážnejšie a podstúpil aj niekoľko zákrokov na operačnom stole. Úplne zotavenie zo všetkých operácií a rekonvalescencií, ktoré absolvoval, bolo až po roku.

Súťažný návrat absolvoval na etapáku Vuelta a San Juan v Argentíne na prelome januára a februára. „Po fixácii nastupujú rehabilitácie pacientov a predpisujú sa rôzne fyzioterapeutické procedúry, masáže či teplé soľné kúpele. Po úplnom vyliečení nevidím žiadny problém, aby ste sa vrátili k cyklistike“, dopĺňa záchranár a zároveň študent medicíny v poslednom ročníku.


Komplikácie

Pri úraze kľúčnej kosti môžu nastať mnohé komplikácie. Môžu byť poškodené cievy, ako aj nervy. Tak dochádza k paralýze rúk, strate citlivosti prstov. Pri otvorených zlomeninách je situácia vážnejšia a rieši sa tu aj krvácanie a poškodenie tkaniva.

Pri hojení môžu vzniknúť nepravé kĺby tzv. pakĺby. V každom prípade je potrebné pravidelne navštevovať kontrolné vyšetrenia, dodržiavať rady lekárov a po zložení fixácie podstúpiť rehabilitácie. Na nich vám ukážu cvičenia, ktoré budete následne vykonávať aj doma a pomaly sa budete zotavovať.


Prevencia

Pri tejto otázke sa záchranár Štefan Ohradzanský pousmeje a vysvetľuje: „Prevencia je prostá, väčšina zlomenín kľúčnej kosti vzniká pri páde na rameno alebo na vystreté ruky. Treba sa vyvarovať pádom aj keď viem, že pri tomto športe je to niekedy komplikované.“

Predsa len pri predchádzaní zranení môžeme nosiť ochranné prvky a znížiť tak riziko. Prilbu ani nebudeme spomínať, chrániť si hlavu, v ktorej máme to najdôležitejšie, je úplné minimum. Ak holdujete DH alebo ste drsný freerider, tak ani ostatné chrániče by pre vás nemali byť tabu. Ochrana kolenných a lakťových kĺbov, rôzne korzety na ochranu hrudníka, či chránič krčnej chrbtice.

To všetko nie je na škodu a môže vám to zachrániť zdravie, alebo aj život. Korzety čiastočne chránia kľúčnu kosť, no konkrétna ochrana na toto miesto neexistuje. Stačí vám náraz zboku, spredu či zozadu a bohužiaľ sa ostáva len modliť, aby to telo vydržalo. Poprípade môžete siahnuť po hokejovej výstroji, no pri zjazde sa nebudete cítiť najkomfortnejšie . Samozrejme žartujem.


Každý je originál

Pri uvádzaní doby a spôsobu liečenia sa snažíme o malé zovšeobecnenia. Každý prípad sa posudzuje individuálne a až po absolvovaní všetkých vyšetrení je vám stanovená liečba, následné rehabilitácie a tak môžete plánovať návrat na bicykel.

Hlavné je, aby ste sa pri návrate veľmi neuponáhľali, lebo spadnúť na poranenú časť tela a predĺžiť alebo si skomplikovať dobu liečenia určite nechcete. Vydržte a doliečte svoj problém do konca a potom sa môžete vrátiť na sedlo. Snáď sa nám tieto komplikácie budú zďaleka vyhýbať a prežijeme celú sezónu 2019 bez ujmy.

Zdroj fotografií: Pixabay, MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Ako prežiť v premávke?

Od základu: Ako prežiť v premávke?

Cestná cyklistika so sebou prináša aj určité úskalia. Čo robiť pre to, aby výjazd dopadol bezpečne a podľa predstáv?
Ochrana hlavy aj tela pre každého cyklistu PR článok

Ochrana hlavy aj tela pre každého cyklistu

Pri rýchlej jazde dole kopcom treba extra dbať na správnu ochranu. Bude to klasická prilba či „integrálka“? Chrániče kolien, alebo radšej celé torzo?
Rady záchranára a bikera Jožiho - časť 5/2: Keď aj tvoje ruky vedia zachrániť

Rady záchranára a bikera Jožiho - časť 5/2: Keď aj tvoje ruky vedia zachrániť

V sérii „Rady záchranára Jožiho“ vám priblížime zdravotné riziká pri bikovaní, a to či už v závislosti od aktuálnych klimatických podmienok alebo všeobecné nástrahy jazdy na bicykli.
keyboard_arrow_up