Plášte na suchý a rýchly terén

Plášte sú dôležitou súčasťou bicykla a aj keď sa všeobecne pozornosť cyklistov viacej venuje rámu, či kvalitným komponentom, práve kolesá sú tou časťou, ktorá nás spája s povrchom a zodpovedá za to, ako budeme mať svoju jazdu pod kontrolou.

Plášť by mal mať nielen dobrú priľnavosť, poskytovať spoľahlivú kontrolu v zákrutách, ale mal by byť bezpečný pri brzdení a naopak, podporiť dokonalú trakciu pri zrýchlení. Nezanedbateľnou vlastnosťou je aj jeho hlučnosť a odolnosť proti oderu. Pozrime sa teraz na niekoľko modelov, ktoré sa dobre osvedčili na suchých terénoch, kde môžeme predviesť svoje zručnosti aj pri vysokých rýchlostiach.

Panaracer Comet Hardpack 29"


Japonská legenda, ktorá sa už od roku 1978 zameriava výhradne na výrobu plášťov a duší, kedysi stála pri zrode horskej cyklistiky. Plášte s označením Comet zaručujú dobrú ovládateľnosť a určené sú pre XC jazdenie. Môžete si byť istí, že aj pri veľkej rýchlosti budete mať kontrolu nad jazdou vďaka špeciálnemu profilu pneumatiky. V ponuke je aj verzia s kevlarovou pätkou, ktorá je o niečo drahšia. Orientačná cena plášťa je cca 18 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Schwalbe Racing Ralph


Jazdci každoročne prichádzajú s novými technikami a tomu sa musia prispôsobovať aj výrobcovia. Nemecký Schwalbe je jedným z lídrov v inováciách, a tak nie je žiadnym prekvapením, že Racing Raplh má viacero vylepšení. Všestranný profil, priľnavé výbežky v strede behúňa, ľahká a pružná kostra SNAKESKIN. Nesmieme zabudnúť spomenúť dobré valivé vlastnosti a to, že je plášť extrémne tichý. Orientačná cena tohto plášťa je 58 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pirelli Scorpion MTB H Lite 29x2.2


Stvorený pre tie najtvrdšie terény, čomu napomáha veľká plocha, ktorá je v kontakte s povrchom. Poskytne skvelý pocit z jazdy, a to vďaka špeciálne navrhnutému umiestneniu výstupkov. Zvládne suché povrchy, ale ani daždivé počasie vám nespôsobí vážnejšie problémy. Technológia SmartGRIP zabezpečuje, že aj po čiastočnom ojazdení plášťa si materiál uchováva požadované vlastnosti. Orientačná cena tohto plášťa je 50 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Vredestein Spotted Cat 29x2.0


Plášť vhodný pre pretekárske nasadenie na nespevnených a suchých povrchoch, a to vďaka TriComp X technológii, kde špeciálna zmes gumy s rozdielnou tvrdosťou zabezpečuje, že si plášť zachováva svoj tvar aj v extrémnych náklonoch. Pridané sú bočné výstupky, ktoré pomáhajú pri brzdení aj zrýchľovaní. Neoceniteľnou výhodou je aj zvýšená ochrana proti defektu s označením Basic Protection a celkové odľahčenie. Cena plášťa je 44 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Vittoria Barzo 29x2.25 TNT


Tento taliansky plášť je špeciálne určený pre XC, ale bez výčitiek svedomia si ho vezmite aj na náročnejšie traily. Aj tu sú výstupky umiestnené do písmena V. TNT označuje, že ho môžete využiť ako s dušou, tak aj bez nej a konverzia bude veľmi jednoduchá. Výhodou je aj jeho nižšia hmotnosť, tvorí tak kompromis medzi pretekárskym nasadením a schopnosťami v náročnejšom teréne. Orientačná cena tohto plášťa je 45 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Michelin Force Enduro Rear 27.5"


Tento plášť je špeciálne navrhnutý pre zadné koleso a bol vyvíjaný v spolupráci s najlepšími jazdcami svetovej enduro série EWS. Spoľahlivý grip na suchom povrchu dosiahnete vďaka rebrovým blokom a špeciálnej zmesi GUM-X. Odolnejší oplet s označením Gravity Shield, spolu s ochrannou vrstvou okolo pätky Pinch Protection, zabezpečujú vysokú odolnosť a životnosť. Orientačná cena tohto plášťa je 59 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Weldtite - konverzný kit na bezdušové plášte


Podobne ako sa vedú debaty o tom, či sú lepšie veľké rozmery kolies alebo tie menšie, otázniky sa kladú aj v použití bezdušových plášťov. Všetko má svoje výhody a nevýhody a je len na vás, či preferujete nižší valivý odpor a lepšiu priľnavosť, alebo sa radšej nebudete trápiť s náročnejšou údržbou bezdušového prevedenia. Každopádne v tejto sade nájdete všetko potrebné na jednoduchú a rýchlu konverziu. Orientačná cena je 37 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Continental Mountain King Performance 27.5x2.3


Umiestnenie vzoru do tvaru písmena V zabezpečuje jeho samočistiacu schopnosť. BlackChili nie je príchuť do varenia, ale špeciálne označenie pre mäkšiu zmes gumy, vďaka čomu získate lepší grip. Priečne tkaná nylonová látka dostala označenie Shield Wall System a zvyšuje odolnosť proti defektu a prerezaniu. Plášte budú vaším dokonalým spoločníkom v horách. Orientačná cena tohto plášťa je 22 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Maxxis Aspen 29x2.10


Dvojitá zmes modelu Aspen zaručuje optimálny kontakt s povrchom v zákrutách, takže zjazdy budú s týmto plášťom vašou doménou. Patrí k tým ľahším a ponúka nízky vzor inšpirovaný požiadavkami pretekárov. Nájdete na ňom bočné výstupky, vďaka ktorým sa jazda stane agresívnejšou. V ponuke je niekoľko rozmerov aj rôzne prevedenia, či už lacnejšia drôtená verzia alebo kevlarová. Orientačná cena tohto plášťa je 26 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip PR článok

Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip

Jarné podmienky sú spojené najmä s premočeným terénom. Na druhej strane sú tu disciplíny ako trail a enduro, kde je priľnavosť na prvom mieste. Máš správne plášte?
Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
keyboard_arrow_up