Chladné počasie a batéria

Nemusíte byť zástancom zimného jazdenia, avšak ak na vás spoza okna vykúka slnko a snehom zaliata krajina volá po dobrodružstve, je ťažko povedať nie. Predtým, ako sa ale vyberiete von, je potrebné zvážiť, ako dlho v tomto mrazivom počasí vydrží batéria.

Áno, v zime sú aj iné aktivity, ako len jazdenie na bicykli. S elektrobicyklom ale dokážete zdolať jednoduchšie aj hlbší sneh či dodať potrebný výkon brodiacim sa plášťom. Nastaviť bicykel na zimné jazdenie nie je síce žiadna veda, stačí dozrieť na tlak v pneumatikách, neočakávať veľa od odpruženia (olej predsa len tuhne). Je tu však jeden zásadný komponent, ktorý výslovne neobľubuje chlad – batéria.


Určite ste si to všimli na mobilných telefónoch, čelovkách, alebo inom elektronickom zariadení, ktoré je vystavené zime. Jeho výdrž sa skracuje s klesajúcou teplotou. Nie, nie je to snaha výrobcov akokoľvek vás oklamať. Jednoducho je potrebné sa rozpamätať na fyziku zo základnej alebo strednej školy. Hlavné veličiny, ktoré sú „zodpovedné“ za funkciu batérie, sú elektrický prúd (Ah), elektrické napätie (V) a ich súčin, teda výkon (Wh).

Znížená teplota neovplyvňuje kapacitu batérie. Problematickou časťou je zvýšenie vnútorného odporu v batérii, ktorý neúmerne ovplyvňuje napätie. Inými slovami, znižujúca teplota = zvyšujúci sa vnútorný odpor = znižujúce sa elektrické napätie = nižší výkon batérie. Výrobcovia, ako napríklad BOSCH, radia užívateľom ebikov, aby sa najmä v zime o čosi viac starali o elektronické súčasti.

Konkrétne sa zameriavajú nielen na nižšie teploty, ale aj na možnosť prieniku zmesi vody a posypovej soli do oblasti batérie. Pre jej celkovú ochranu použite neoprénový obal alebo nepremokavý „návlek“, ktorý odizoluje batériu od vonkajšieho prostredia v čo najväčšej miere.


Všeobecne povedané, čím dlhšie bude batéria v teplom prostredí, tým lepšie. Každý pobyt v chlade jej škodí. Ak plánujete výjazd, uchovajte batériu v podmienkach s teplotou okolo 15 až 20 stupňov Celzia. V prípade, že bicykel skladujete v chladnej garáži alebo pivnici, vyberte batériu po každom výjazde z bicykla a skladujte ju doma. Rovnaké pravidlo platí pri jej nabíjaní – vyberte ju a nabite v teple domova.


Ohriať batériu počas výjazdu môžete aj spôsobom jej využívania. Zaiste ste si všimli, že pri intenzívnom využívaní elektrických zariadení vzniká exotermická reakcia – uvoľňuje sa pri nich teplo. Ak to prevedieme do našej situácie, najviac tepla vyťažíme pri najintenzívnejšom používaní. Nízky výkon nevytvára dostatočný výkon a súčasne nie dostatočné teplo – častice ostanú „chladné“ a nebudú adekvátne „pracovať“.


Teda, môžete skúsiť jazdiť nárazovo s vyššími dávkami výkonu, čo ale nemusí byť pre každého výhodné. Navyše, ak sú intervaly príliš časovo vzdialené, batéria opäť ochladne a začínate od nuly. Skúste zvážiť, či naozaj potrebujete aj na týchto krátkych výjazdoch elektrobicykel. Toto počasie im určite nepraje. Čo tak vytiahnuť klasický, „ne-elektrifikovaný“ stroj a vyblázniť sa na ňom?
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Nešlo mi do hlavy, prečo chodia cyklisti v oblečení Isadore tak naľahko. Aby som to mohol vyskúšal aj na sebe, najprv som musel pochopiť ich tabuľku veľkostí.
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up