Test: SLX M7100 - kvalita a 12 prevodov opäť dostupnejších

Jednoprevodník a dvanásť prevodov, to je už nejakú dobu osvedčený recept na trail a enduro jazdenie. Aj keď je na trhu veľký výber, predsa len som sa na sadu SLX veľmi tešil. Poďme sa na ňu pozrieť bližšie...


Môže sa zdať, že táto sada prichádza na trh veľmi neskoro a ten je celý už nasýtený konkurenciou, takže SLX si bude ťažko hľadať svoje miesto. Shimano však malo vždy svoj zdržanlivý prístup a radšej ako prvenstvo si chcú zachovať premyslený dizajn a dobre otestovaný produkt.


Pekne zostra

Sada prišla na test na bicykli Marin Attack Trail 7, ktorý som niečo pred vyše rokom testoval a kritizoval za použité brzdy. Uvidíme tak, či nové SLX aj keď len v dvojpiestikovej verzii, budú na tom lepšie. Celá páčka prešla modernizáciou a ponúka omnoho väčšiu tuhosť ako predchodca. Mimochodom tento testovací bicykel si môžete za zvýhodnenú cenu kúpiť v MTBIKER shope na tomto odkaze.

Na papieri to vyzeralo veľmi pevne a aj po teste môžem potvrdiť, že aj pri jazdení je to ako skala. Na páčke sa dá nastaviť aj vzdialenosť od rajdov pomocou jednoduchého “točítka”. Samozrejme mám radšej, keď sa to nastavuje imbusom, nakoľko toto je hneď prvá vec, ktorú každý začne točiť, keď vás stretne. Poznáte to: “Ukáž, to máš nové SLX, a čo robí toto”.


Dvojpiestikové prasiatka boli spojené s kotúčmi RT81, ktoré sú z radu XT a disponujú technológiou Ice Tech (sendvičová konštrukcia pre lepší odvod tepla). Zábeh bŕzd trval pár kilometrov a hneď potom nastúpili brzdy tak, ako sme na Shimano zvyknutí. Oproti starším modelom je vidieť, že v Shimane zapracovali aj na modulacii a tak sa dá sila oveľa lepšie dávkovať. Len pre vás som šiel jazdiť v daždi aby som zistil, ako sa budú správať práve na šmykľavom a mokrom povrchu. Aj pri dlhých zjazdoch vôbec nevädnú, čo je samozrejme aj vďaka použitým kotúčom, ktoré sa nevlnia a nešuchotali o platničky ani po dlhšej záťaži.


V ponuke sú aj štvorpiesty avšak myslím, že ak nejazdíte nejako agresívne a nevážite cez metrák, tak si s týmito vystačíte. Oproti modelu XT sú tieto ochudobnené o nastavenie freestroku, ktorý ale podľa mňa nie je až taký dôležitý a na Shimano brzdách nikdy moc nefungoval. Tak isto SLX sú trochu ťažšie ale s tým sa dá tiež žiť.

Pohon vyladený na jednotku

Hneď po zasadnutí za riadidlá som začal ladiť kokpit. Brzdy zásadne používam iba jedným prstom a tak sa mi niekedy stane, že radenie je potom veľmi utopené a musím sa za ním naťahovať. Použitím nového iSpec EV sa dá páčka veľmi dobre posúvať a optimálnu polohu si nájdu aj ľudia s krátkymi prstami.


Je troška škoda, že páčky sú na dotyk plastové avšak to je len estetická záležitosť. Na druhej strane sú príjemne vrúbkované a tak sa prsty nešmýkajú. Radenie, ako sme u Shimana zvyknutí, je veľmi jemné a presné. Ak ste zvyknutí na SRAM, kde to všetko hlasno kliká a mechanicky búcha, tak tuto vám bude zvykanie chvíľku trvať.

Všetko ide tak ľahko, že som sa párkrát musel presvedčiť, či som naozaj preradil, nakoľko páčka kladie veľmi malý odpor. Mimochodom, radenie smerom nadol je len po jednom pastorku. Smerom nahor je to štandardne o tri, ako sme zvyknutí.


Reťaz po kazete chodí tichučko a hladko, že opäť v rozbitom teréne som mal problémy s tým, že či vôbec tam je ten prevod, čo som chcel. Hyperglide+ funguje naozaj skvelo každým smerom.

Samozrejme toto nie je žiadna nevýhoda a Shimano to tak proste má. Jedna vec, čo by si mohol SRAM zobrať od Shimana, je nepadanie reťaze z najväčšieho pastorku pri šliapani dozadu. Hlavne v technickom stúpaní tak nehrozí nemilé prekvapenie.


Zadný menič používa spojku, ktorá sa dá vypnúť, ako sme už u Shimana zvyknutí. Túto funkciu by si Shimano mohlo u mňa odpustiť, nakoľko spojku nechávam stále zapnutú a radšej by mohli konečne pribaliť zamknutie klietky ako pri SRAM. Reťaz nebúcha o rám ani v tom najviac rozbitom rockgardene a taktiež počas testu ani raz nespadla z prevodníka.


Celé radenie je vyladené na jednotku, avšak ako jazdec by som si prial väčšiu odozvu od celého pohonu, aby som aj v situáciách, kedy sa rútim rozbitým terénom, mal istotu, že SLX robí to, čo chcem. Nech to pekne strieľa a vydáva poriadne zvuky. Toto je však subjektívny poznatok a na druhej strane je veľa ľudí, ktorým bude vyhovovať tichosť akou SLX operuje.


Micro Spline ako jediná prvotná nevýhoda

Pre všetkých, ktorí sa na túto sadu pozerajú ako budúci upgrade, je trošku odrádzajúce použitie orecha Micro Spline. Zatiaľ sa nehlásia žiadne výpadky v dostupnosti ako to bolo pri XTR.

Ak máte kolesá od trošku renomovanejšieho výrobcu, tak by nemal byť problém zmeniť iba orech a užívať si tak najmenší 10 rýchlostný pastorok. Ako alternatívu vidím použitie SRAM NX kazety na HG orechu, tu však prídete o SLX kazetu, ktorá ako píšem hore, funguje skvele a ponúka rozsah 51-10.


Priaznivá cena

Cenu nastavilo Shimano veľmi dobre a v porovnaní s hlavným konkurentom od SRAM je SLX stále o nejaké to euro lacnejšia. Naviac je tu kompatibilita s vyššími sadami a tak si viete nakombinovať veci tak, ako vám to pasuje a vyhovuje.


Úspech zaručený

Nová sada je vo všetkých ohľadoch dobrou voľbou a určite sa stane hitom medzi dvanástkami. SLX je veľmi obľúbená sada aj medzi výrobcami a tak očakávam veľký boom práve z prvovýroby.

Ak ste doteraz váhali s konverziou na 12-rýchlostnú sadu, tak možno práve SLX M7100 je ta správna voľba. Súčasťou testovacej sady SLX boli brzdy, prehadzovačka, kazeta, reťaz, radiaca páčka, kľuky a prevodník, ktorých cena sa pohybuje spolu okolo 475 €. Kompletnú ponuku nájdete na stránke dovozcu, ktorým je Paul Lange.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shimano Deore - športový základ a predsa prémiový?

Test: Shimano Deore - športový základ a predsa prémiový?

Dvanásť rýchlostí s jednoprevodníkom je niečo na svetelné roky vzdialené od môjho prvého stretnutia so sadou Shimano Deore. Takže o to viac ma teší, že sa môžem dnes tejto najnovšej generácii pozrieť na zúbok.
Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Shimano predstavilo nedávno nový modelový rad topánok pre gravity disciplíny. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako dopadne tretra pri solídnom teste v teréne?
keyboard_arrow_up