Craft - nie sú nohavice ako nohavice, hlavne tie cyklistické

Cyklistické nohavice patria medzi najzákladnejší doplnok každého jazdca. Nezáleží na tom, či ste amatér, profesionál, alebo bicykel využívate len ako dopravný prostriedok v rámci mesta. Tento doplnok má nejednu dôležitú úlohu, a to bez ohľadu na váš štýl.

V prvom rade je to pohodlie, bez ktorého by celodenné výlety neboli možné. V druhom rade, stále súvisiac s pohodlím, sú to funkčné materiály a pohodlný strih. V podstate všetky kľúčové vlastnosti cyklistických nohavíc majú základ v poskytnutí čo najväčšieho komfortu. A to nielen s ohľadom na čas strávený v sedle bicykla, ale aj prihliadnuc na poveternostné podmienky, v ktorých chcete jazdiť.


Určite sa vám počas prechodného obdobia stáva, že neviete s istotou odhadnúť, aké nohavice, respektíve kombináciu s návlekmi zvoliť pre výjazd tak, aby ste sa na jednej strane zbytočne nepotili, no na druhej strane aby ste nemrzli. My si teraz postupne predstavíme aké nohavice, alebo ich kombináciu zvoliť do akých podmienok. V prípade, že preferujete voľnejší štýl nohavíc, určite nebude na škodu, ak ich skombinujete s klasickými krátkymi letnými nohavicami. Ak je vonku chladnejšie, oplatí sa kombinácia aj s dlhými alebo 3/4 návlekmi na nohy.

Túto kombináciu asi najviac ocenia fanúšikovia MTB disciplín. Ak ale vonkajšia teplota neumožňuje použiť letné nohavice ako základ, tak je možné si namiesto nich zvoliť zateplené krátke nohavice, ktoré poskytnú výraznejší tepelný komfort. Tie môžete takisto kombinovať napríklad s voľnými kraťasmi a návlekmi. Okrem toho, že voľné kraťasy fungujú ako vrstva, ktorá vás ochráni pred chladom, zároveň vás ochránia aj pred vlhkom, prípadne blatom.

Zateplené krátke nohavice

Krátke pánske zateplené nohavice s top cyklovložkou C1 nájdete na tomto odkaze.


Voľné kraťasy s membránou proti vode

Pánske voľné krátke nohavice bez výstelky nájdete na tomto odkaze. Ideálne je ich kombinovať s krátkymi nohavicami s vložkou.


Ak vás voľné nohavice neoslovujú, alebo sa venujete skôr cestnej cyklistike, tak do naozaj chladných dní môžete voliť buď spomínanú kombináciu zateplených krátkych nohavíc a návlekov, alebo môžete siahnuť aj po dlhých zateplených nohaviciach, ktoré sú vybavené výstelkou.


Mierne zateplené dlhé nohavice

Ide o pánske dlhé zateplené cyklistické nohavice, ktoré sú vybavené cyklovložkou Infinity C3 a nájdete ich na tomto odkaze. Ich výhodou je aj lepšia priedušnosť v porovnaní s dlhými nohavicami s membránou proti vetru.


Aby vás pred výjazdom v chladnom počasí nezastavil ani vietor, bude dobré siahnuť po nohaviciach, ktoré okrem zateplenia ponúknu aj ochranu proti vetru. Tá býva často zabezpečená rôznymi vetruodolnými membránami, ktoré zväčša nájdeme na vrchnej strane nohavíc - tým sa vlastne zabezpečí aj optimálna termoregulácia, keďže prebytočné teplo má možnosť unikať zo zadnej strany.

Zateplené nohavice s vložkou a membránou proti vetru

Podobne ako pri modeli Ideal Thermal, ide o zateplené dlhé pánske cyklistické nohavice, ktoré sú navyše opatrené vetruodolnou membránou. Okrem toho sú nohavice vybavené aj cyklovložkou Infinity 2 a nájdete ich na tomto odkaze.


V prípade, že pre vás ani mínusové teploty nie sú prekážkou, mali by ste sa poobzerať po funkčnom spodnom prádle, ktoré zvýši váš tepelný komfort a pomôže udržať vás v suchu aj v prípade vysokej intenzity záťaže.

Termo spodky, ako prvá vrstva

Sú to pánske elastické funkčné spodky, vhodné pre naozaj chladné obdobie, vhodné nielen pre cyklistov. Viac sa o nich dozviete na tomto odkaze.


Pre naozajstných extrémistov, ktorí jednoducho idú jazdiť aj pri skutočne silných mrazoch, bude vhodná nasledovná kombinácia. Ako základ zvolíme klasické krátke letné nohavice s cyklovložkou. Na ne natiahneme funkčné spodky a na to ešte zateplené dlhé nohavice s membránou a bez cyklovložky, keďže tú už máme v prvej vrstve. Takáto trojkombinácia poskytne dostatok tepla, komfortu a aj ochrany pred vetrom.

Zateplené nohavice s mebránou proti vetru, bez vložky

Pánske dlhé zateplené cyklistické nohavice s vetruodolnou membránou bez cyklovložky. Tieto nohavice je možné použiť aj na iné aktivity, napríklad beh alebo bežky. Nohavice Ideal Pro nájdete na tomto odkaze.


Mierne zateplené, dlhé nohavice voľnejšieho strihu

Pánske mierne zateplené elastické nohavice bez cyklovložky. Podobne ako model Ideal Pro, je možné ich použiť aj na iné aktivity. Viac sa o nich dozviete na tomto odkaze.


Ako vidieť na spomínaných modeloch, nie vždy je nutné spoliehať sa len na jeden kus nohavíc. V závislosti od podmienok je možné medzi sebou kombinovať nohavice s rôznym stupňom zateplenia. Tak docielime požadovaný tepelný komfort v závislosti od vonkajšej teploty a plánovanej intenzity fyzickej záťaže.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Nešlo mi do hlavy, prečo chodia cyklisti v oblečení Isadore tak naľahko. Aby som to mohol vyskúšal aj na sebe, najprv som musel pochopiť ich tabuľku veľkostí.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Nohavice do chladného počasia - sezóna nikdy nekončí PR článok

Nohavice do chladného počasia - sezóna nikdy nekončí

Ak si sa bicykla stále neprejedol, či plánuješ splniť svoje ročné ciele, zídu sa kvalitné nohavice – či už na cestu, alebo do terénu.
keyboard_arrow_up