Lapierre MTB kolekcia 2019 - skúsenosti a moderné trendy

Francúzsko je cyklistickou krajinou, čo platí aj pre tzv. MTB disciplíny, ktoré sa tu tešia skutočne vysokej popularite. Práve to výrobcov následne motivuje k tomu, aby tlačili vývoj neustále dopredu, pričom sa tento fakt odráža i v ponuke značky Lapierre.

Presnejšie možno povedať, že je Francúzsko v podstate mekkou pre enduro s naozaj bohatou tradíciou, no a pri vzniku a formovaní tejto disciplíny stál tiež Lapierre. Ten ponúka v tomto roku bohatú kolekciu MTB bikov rôzneho zamerania, cenovej hladiny a výbavy. 

EDGE

Začneme zľahka. Modelový rad Edge s moderným dizajnom je tu pre všetkých, ktorí s cyklistikou len začínajú. Jeho hlavnou výhodou je cenová dostupnosť a možnosť zaobstarať si naň 27,5 alebo 29 palcové plášte. Na výber máte rôzne vybavené verzie, od čoho potom, samozrejme, závisí ich cena. Veľkosti sa pohybujú od S po XL, čo značí dohromady štyri alternatívy pre všetky postavy. 


Lapierre Edge 527

V tejto skupine stojí najvyššie bicykel s označením 527. Sedmička na konci predznamenáva 27,5 palcové pneumatiky, model 529 bude teda v totožnej výbave, no už na 29 palcoch. Je osadený sadou Shimano Deore, brzdenie zabezpečuje Shimano MT200. Rám je vyhotovený zo zliatiny Supreme 5, sedlovka je hliníková od Lapierre a na pneumatikách nájdete nápis Michelin. Zdvih sa pohybuje okolo 100 mm. DMOC je stanovená na 899 €. 


Lapierre Edge 229

Rám je vo verzii Supreme 4 a v hierarchii zliatinových rámov od Lapierre stojí na nižších priečkach. Výhodou tohto bicykla je jeho prijateľná cena a dostupnosť. Vpredu aj vzadu sa môžete oprieť o 29 palcové pneumatiky znovu od Michelin-u. Je kompletne vybavený radou Shimano Altus v 9 rýchlostiach a kazetou s rozsahom 11-36 zubov. DMOC je stanovená na 599 €. 


PRORACE

Pre všetkých, ktorí túžia po HT určenom na pretekárske trate, sú tu modely ProRace. Na prvý pohľad pri nich zaujme geometria, ktorá je pre Lapierre typická. Prehnutá rámová trubka je možno povedať už skutočným poznávacím znakom všetkých bicyklov tejto značky. Technológia SAT, ktorá je pri vyššie vybavených modeloch, pridáva špeciálny elastomer medzi hlavný rámový trojuholník a zadné vzpery. Tým sa pohlcujú vibrácie a nárazy smerujúce od zadného kolesa. Môžete tak očakávať komfort v kombinácii s tuhosťou rámu. V kategórii ProRace je, samozrejme, opäť možné vyberať podľa výbavy a ceny. 


Lapierre ProRace SAT 929 Ultimate

Celokarbónový rám z UD karbónu prináša všetky výhody, ktorými tento materiál disponuje. Oproti hliníkovému rámu sa zadná stavba skrátila o 5 mm, čo zvyšuje obratnosť bicykla v akomkoľvek teréne. Nájdete tu aj rozšírenie prednej a zadnej osi. Vidlica FOX 32 Step-Cast Factory Kashima ponúka zdvih 100 mm. Osadený je top sadou SRAM XX1 Eagle Gold Carbon. Všetko dopĺňa predná a zadná brzda SRAM Level Ultimate Carbon Gold. Zlatá farba sedí k celkovému dizajnu naozaj dokonale. Je tu použitá karbónová sedlovka od Lapierre, na špičkovej úrovni sú tiež ostatné komponenty. DMOC je stanovená na 4 999 €. 


Lapierre ProRace SAT 829

O stupienok nižšie stojí model SAT 829. Taktiež ponúka technológiu pohlcovania nárazov zadného kolesa a rám je v karbónovej verzii - vrátane sedlovky. Terén zdoláva vďaka 29 palcovým pneumatikám Maxxis Ardent 29 x 2.25, je vybavený sadou Shimano XTR, brzdy sú v prevedení Shimano XTR M9100 so 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm vzadu. Váha sa dostala tesne nad hranicu 10 kg. DMOC je stanovená na 3 999 €. 


SPICY 

„Štipľavé“ celoodpružené modely Spicy na 27,5 alebo 29 palcových pneumatikách boli stvorené a vyrobené na enduro a trail. Lapierre predstavuje nové uloženie zadného tlmiča a vidlicu, ktorá je pod uhlom 65 stupňov. V ponuke je množstvo rôzne vybavených bicyklov vo veľkostiach od S až po XL. 


Lapierre Spicy Team Ultimate 29"

Vidlica RockShox Lyrik RCT3 vám ponúka zdvih na úrovni 160 mm, vzadu pracuje pružinový tlmič RockShox Deluxe. Radenie má na starosti SRAM X01 Eagle Carbon v 12 rýchlostiach s rozsahom zubov od 10 do 50. Sedlovka Lapierre 7075 Dropper má 125 mm zdvih pri veľkosti M a 150 mm pri veľkostiach L a XL. Samozrejmosťou je celokarbónový rám. DMOC je stanovená na 5 399 €. 


Lapierre Spicy 5.0 Ultimate 27,5"

Disponuje pneumatikami s 27,5 palcami, ktoré viete nahradiť aj 29 palcovou verziou. Dodala ich značka Michelin s označením Wild Enduro, pod nimi sú ráfiky od Mavic-u EX630. Nájdeme tu sadu SRAM GX Eagle v 12 rýchlostnej verzii. Zdvih vpredu je až 170 mm a obidva kotúče SRAM Centerline sú na 200 milimetroch. Sedlovka má pri veľkosti S 100 mm, pri veľkosti M už spomínaných 125 mm. Rám je celokarbónový. DMOC je stanovená na 4 099 €.


X-CONTROL

Dostupný cross-country model, ktorý si už v minulom roku získal obľubu medzi bikermi. Systém odpruženia FPS+ eliminuje pohupovanie a zdvihy 120/100 ho predurčujú na univerzálne využitie v bežnom teréne. X-Control je prvým krokom do segmentu celoodpružených modelov


Lapierre X-Control 227

Má hliníkový rám a celkovú hmotnosť 13,6 kilogramov. X-Control 227 je z väčšej časti vybavený Shimanom: brzdy vo verzii MT400, radenie SLX aj stredové zloženie nesú meno práve tohto výrobcu. Kazeta je Sunrace s 11 rýchlosťami a rozsahom zubov 11-46. Pneumatiky Michelin s 27,5 palcami „podržia" v nejednom náročnom a technickejšom zjazde. Teleskopická sedlovka len znásobuje zábavu a pôžitok z jazdy. DMOC je stanovená na 1 999 €. 


XR

Top modelová rada cross-country od Lapierre nesie označenie XR. Ponúka sa výhradne v karbónovej verzii s možnosťou výberu z troch rôzne vybavených alternatív. Jeho bowdeny sú vedené vnútrom a je pripravený na montáž teleskopickej sedlovky. Ponúkaný je celkovo v štyroch veľkostiach.

Lapierre XR 929 Ultimate

Pohon zaobstarala sada SRAM XX1/X01 Eagle v 12 rýchlostiach s brzdami SRAM Level Ultimate Carbon Gold. Zapletené kolesá z karbónu si vyrobila a dodala samotná značka Lapierre, ktoré následne skombinovala s plášťami Maxxis v 29 palcovom prevedení. Zdvihy sú na hodnote 100 mm vpredu aj vzadu a pracujú tu top jednotky FOX s úpravou Kashima. Hmotnosť sa pohybuje pod hodnotou 11 kilogramov. DMOC je stanovená na 5 399 €. 


ZESTY

Rada Zesty ponúka zaujímavú možnosť pre tých, ktorí by chceli kombinovať štandardné kolesá 27,5" s tými pluskovými. Stačí otočiť univerzálnu pätku, a je to. Pri lepšie vybavených modeloch nechýba karbónový rám, k dispozícii sú však tiež hliníkové varianty. Preto vám predstavíme jeden karbónový a jeden hliníkový.


Lapierre Zesty AM 8.0 Ultimate 27,5"

Rozšírenie prednej a zadnej pevnej osi prináša zvýšenie tuhosti výpletu a skrátenie zadnej stavby, v konečnom dôsledku sa tak môžete tešiť na vyššiu tuhosť. Rám je karbónový a väčšina komponentov od SRAM-u. V ponuke je aj teleskopická sedlovka a spomínaná možnosť prejsť na pluskové rozmery kolies. DMOC je stanovená na
5 499 €. 


Lapierre Zesty AM 3.0 29"

Model s hliníkovým rámom, ale výbavou na vysokej úrovni, ktorú zastrešuje vo väčšej miere SRAM. Shimano dodalo brzdy vo verzii MT400. Kazeta je SunRace s rozsahom zubov 11-46 a 11 rýchlosťami. DMOC je stanovená na 2 099 €. 


Všetky modely kolekcie 2019, ako aj podrobné špecifikácie a údaje o geometrii, nájdete na domovskej stránke značky Lapierre
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny PR článok

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny

Mondraker má v novej sezóne veľké ambície na vrcholovej úrovni, no nezabúda ani na súťaživých nadšencov, trailových či víkendových jazdcov. Pozrite si spolu s nami novinky z horúceho Alicante.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up