5. kolo svetovej enduro série v Les Orres – najtesnejšie víťazstvo v histórií EWS

5. kolo svetovej enduro série v Les Orres – najtesnejšie víťazstvo v histórií EWS

Uplynulý víkend sa vo francúzskom stredisku Les Orres uskutočnilo v poradí piate kolo Enduro World Series. Po dvoch dňoch pretekania bol rozdiel medzi víťazom a porazeným menej ako sekunda.

Známe francúzske stredisko Les Orres bolo dejiskom piateho kola. Na pretekárov čakali dva náročné dni na kamenistých alpských trailoch. Okrem teplého počasia a preschnutých tratí jazdcov potrápila aj vysoká nadmorská výška. V sobotu boli na programe štyri rýchlostné skúšky s prevýšením 2 500 metrov, v nedeľu ďalšie štyri RS. Po výdatnom nočnom daždi sa však organizátor rozhodol jeden z nedeľných meraných úsekov zrušiť. Druhý deň tak na jazdcov čakalo prevýšenie „len“ 1 500 metrov.


Už prvý deň naznačil, akým smerom sa budú preteky v Les Orres uberať. Sam Hill – minuloročný víťaz série – dostal defekt už v prvej rýchlostnej skúške, a vďaka tomu nestihol svoj limit na štart druhého meraného úseku. O pódiové priečky sa tak bili Adrien Dailly, Ed Masters a Richie Rude. Na konci dňa činil rozdiel medzi prvým Dailly-m a tretím Rude-om necelé štyri sekundy!


V nedeľu sa v nastolenom tempe pokračovalo. Po prvom dni bol evidentne najviac motivovaný novozélandský pretekár Ed Masters, jazdiaci za Pivot Factory Racing, ktorý vyhral časom 00:43:31.79. Masters mal pritom pôvodne štartovať na svetovom pohári v zjazde v Andorre, rozmyslel si to však kvôli tretiemu miestu v celkovom poradí EWS, kam sa prebojoval po minulotýždňovom kole vo Val di Fassa. Na druhom mieste sa so stratou neuveriteľných 94 stotín sekundy umiestnil víťaz minulého kola - Američan Richie Rude (Yeti/Fox Shox Factory Team). Tretí skončil francúzsky pretekár Adrien Dailly z Lapierre so stratou takmer 15 sekúnd. Les Orres tak bolo svedkom najtesnejšieho víťazstva vo svojej histórii.


Sam Hill sa po prvom dni prepracoval z hĺbky výsledkovej listiny na skvelé 13. miesto. Dobre si počínal aj slovenský reprezentant Martin Knapec, jazdiaci za CTM Racing Team. Martin vylepšil svoj výsledok z predchádzajúceho kola a skončil na 48. mieste, pričom sa v najdlhšej etape pretekov umiestnil na skvelej 29. pozícii. „Po minulotýždňových pretekoch vo Val di Fassa si telo konečne zvyklo na nadmorskú výšku, aj keď v Les Orres to bolo ešte o pár stovák metrov vyššie. Aj preto som sa v sobotu musel trochu šetriť, aby niečo ostalo aj na nedeľné rýchlostné skúšky. Mojím cieľom bolo prísť do top 40, ale som si vedomý chýb a v siedmej RS som dostal defekt na predné koleso, čo tiež zohralo úlohu, takže som s výsledkom spokojný. Najväčšiu radosť mi pochopiteľne spravil Queen stage, kde som zajazdil 29. priečku. Ďalej mám v pláne majstrovstvá Slovenska v endure na Branisku a slovenský pohár v Brezne, v septembri ma čaká ďalšie EWS vo Švajčiarsku.“


V ženskej kategórii sa zatiaľ sezóna odohráva podľa rovnakého scenára. Suverénna francúzska pretekárka Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective) opäť nedala súperkam žiadnu šancu a vyhrala jednoznačne s časom 00:48:54.26. Podobne ako po zvyšok sezóny sa za Isabeau na stupienkoch striedajú stále iné tváre, na druhom mieste sa tentokrát umiestnila Nemka Raphaella Richter so stratou takmer 30 sekúnd. Zaujímavosťou je, že Richter na rozdiel od iných nemá podporu továrenského teamu a na preteky EWS sa vrátila po dvoch rokoch. Tretie miesto obsadila majsterka sveta v zjazde z roku 2017, Kanaďanka Miranda Miller (Kona Factory Racing), so stratou 1:52.63 min.


V celkovom poradí naďalej vedie Francúz Florian Nicolai (Canyon Factory Enduro) , na druhé miesto sa po víťazstve v Les Orres posunul Ed Masters a tretí je Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic). Medzi ženami je na prvom mieste suverénna Isabeau Courdurier, na druhom mieste je izraelská pretekárka Noga Korem (GT Factory Racing) a tretie miesto si vďaka konzistentným výsledkom drží Francúzska Morganne Charre.


Pretekári majú teraz možnosť oddýchnuť si a doladiť prípravu na americkú časť Enduro World Series. O mesiac sa kolotoč EWS presunie do kanadského strediska Whistler, kde budú preteky 11. augusta súčasťou festivalu Crankwork. V predposledný augustový týždeň potom seriál pokračuje dvojdňovými pretekmi 24. - 25. augusta v kalifornskom stredisku Northstar.


Celkové výsledky nájdete na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: enduroworldseries.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Obľúbená séria medzi hobby jazdcami má veľkú popularitu a v roku 2024 nás čakajú aj novinky.
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Z kancelárie na Enduro World Series - 7. časť

Z kancelárie na Enduro World Series - 7. časť

Na začiatku roku 2022 som si predsavzal odjazdiť svetový pohár v endure. To, čo však prišlo po samotnom EWS, je prinajmenšom prekvapivé.
keyboard_arrow_up