Weldtite PURE – malá pomoc prírode bez zbytočného kompromisu

Každý z nás môže prispieť malým kúskom k ochrane prírody a jednou z možností je aj používanie vhodnej cyklo „kozmetiky“.

Značka Weldtite patrí už dlhé roky medzi popredných výrobcov v segmente doplnkov, ktoré uľahčujú jazdcom každodennú údržbu a servis. Práve to zvýrazňuje aj ich motto: „we are bike maintenance“. Jednoducho povedané, produkty sú jednoduché a efektívne a čím viac jazdíte, tým viac ich oceníte. V súčastnosti je veľmi populárna ekológía a veci s tým spojené. Ale je rozdiel o nej len hovoriť a skutočne pre to aj niečo urobiť. No a práve to bolo dôvodom vzniku radu doplnkov s označením PURE. Práve ten totiž kombinuje účinnosť a rovnako ekologickú stránku do jedného celku.


Ekológia v praxi

Aj keď bicykel rozhodne patrí medzi ekologické dopravné prostriedky, nie všetko s tým spojené spadá do tejto kategórie. Práve sem patrí aj údržba bicykla, teda jeho čistenie a mazanie. PURE je preto postavený výhradne na prírodnej báze a to platí nielen pre čistiace prostriedky, ale aj pre mazanie či vazelínu. Práve to ho odlišuje od ostatných výrobcov, ktorí sa väčšinou zameriavajú na čistiace prostriedky šetrné k prírode, no na mazivá sa veľmi často zabúda. Táto ucelená rada preto dokáže pokryť väčšinu každodenného servisu a čo je dôležité, nie je to na úkor úžitkových vlastností, o čom si môžete prečítať napríklad aj v tomto teste. Rovnako si dal Weldtite záležať aj na balení, ktoré tvoria recyklovateľné obaly a rýchlo rozložiteľné plasty.


Čistenie ako základ

Tým základným a zrejme najčastejšie využívaným bude práve univerzálny čistič Bike Wash s rozprašovačom. Je vhodný na všetky časti bicykla a dokáže si výborne poradiť s bežnou špinou a mastnotou. V prípade menej znečisteného biku ho stačí zriediť s vodou, ak je to horšie, môžete ho nastriekať priamo na všetky potrebné miesta a nechať chvíľu pôsobiť. Následne stačí opláchnuť vodou a je hotovo. 1000 ml balenie obsahuje rozprašovač pre jednoduchú aplikáciu. Keď sa minie, jednoduchým riešením je dokúpenie 200 ml koncentrátu. Ten stačí naliať do pôvodnej fľaše, zriediť s vodou a máte opäť na dlhú dobu pokoj. Okrem nižšej ceny sa tak predíde aj zbytočnému produkovaniu plastového odpadu.


Ak ste čistenie trochu zanedbali a na kazete a reťazi sa už drží poriadna mastnota, výborným riešením je silný odmasťovač na prírodnej citrusovej báze. Neobsahuje toxické látky, je rozpustný vo vode, takže ho možno bez problémov opláchnuť a rovnako je plne biodegradabilný. A čo je dôležité, dokáže si efektívne poradiť aj so silnou mastnotou. Aplikuje sa priamo na potrebné miesto, nechá pôsobiť a následne opláchne vodou.


Všetko to potom dopĺňa leštiaci prostriedok Bike Protection, ktorý sa postará o ochranu častí pred UV žiarením a rovnako slúži ako bariéra proti usadzovaniu špiny – tá ide následne oveľa ľahšie dole.

Mazanie bez kompromisov

Pri mazaní vo Weldtite nevytvorili jeden olej, ale rovno trojicu, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami. Spoločné ale majú jedno – všetky sú vyrobené na prírodnej báze a a sú biologicky odbúrateľné. Univerzálnym riešením je Bike Oil, ktorý okrem reťaze využijete napríklad aj na lanká a bovdeny. Ľahko totiž preniká aj do menej prístupných miest, kde chráni proti korózii a znižuje trenie. Čo sa reťaze týka, hodí sa na jazdenie v bežných podmienkach bez extrémov.


Naopak práve v extrémnom prostredí využijete Wet Lube a už podľa názvu sa hodí všade, kde vás čaká voda, blato a náročné podmienky. Taktiež sa hodí aj pre náročné MTB preteky. Olej je dokonca odolný voči vymytiu pri čistení vodou a pritom sa stále jedná o ekologické mazivo. Je o niečo hustejší a je vhodné ho aplikovať s dostatočným odstupom od jazdy, aby sa stihol dostať k čapom a následne zotrieť prebytočné mazivo. 100 ml balenie vydrží pri vhodnej aplikácii skutočne dlhú dobu.


V prípade, že si potrpíte na skutočne čistú reťaz a prevodové ústrojenstvo, je tu Dry Lube. Biele mazivo prenikne ľahko do článkov reťaze a pomocná tekutá zložka sa odparí. Vďaka tomu sa dostane tam, kam má a na reťaz sa nelepí špina. Výborne sa hodí aj do prašného prostredia a reťaz sa tak neobalí špinou a prachom, ako tomu býva pri klasických mazivách. Rovnako je k dispozícii 100 ml balenie.

Vazelína šetrná k životnému prostrediu

Celý tento set potom dopĺňa vazelína vyrobená z obnoviteľných zdrojov. Všetko dotvára vineta na viečku z recyklovaného papiera. Nie je tak extrémne hustá ako klasická, no svoje uplatnenie nájde najmä na mazanie spojov a závitov, či iných.


Navyše všetky tieto prípravky nenájdu využitie len pre bicykle, ale rovnako pre motocykle a pod. Veľkou devízou je, že ich účinnosť v podstate nijako nezaostáva za bežnými prípravkami a ich pozitívny vplyv na životné prostredie nie je kompromisom. To je základ, aby našli svoje široké uplatnenie. To bol aj dôvod, prečo tento rad produktov môžete využiť a vyskúšať aj počas testovacích dní a iných akcií u nás v MTBIKER centre.


Všetky doplnky z radu PURE vrátane detailných informácií nájde na stránkach dovozcu Made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up