Test: Tašky Basil - potrebujete odviezť veľa vecí na bicykli? Nech sa páči...

Tašky na bicykel sú esenciálnou súčasťou bicykla od jeho počiatku a už dávno nie sú len dominantou cestovateľov, ale čoraz častejšie sa s nimi stretnete v mestskej a commute cyklistike. Poďme sa pozrieť bližšie na tašky Basil, ktoré mi prišli na test.


Prišla stuhou previazaná škatuľka

Značka Basil vznikla v mekke mestskej cyklistiky v Holandsku v roku 1934. Očakávam teda len to najlepšie a moje nároky sú veľmi vysoko. Na moju smolu však môj bicykel nie je možné vybaviť nosičom, a tak mi na test prišla nielen krabica plná rôznych tašiek, ale aj jedna gigantická s ebikom Rock Machine, ktorý bol plne poskladaný, stačilo len otočiť rajdy a jazdiť.

V živote som nevidel takú veľkú krabicu a aj kuriér mal z toho zážitok. Ebike by si zaslúžil článok sám o sebe, avšak tu hral druhé husle a musí sa uspokojiť len s mojou pochvalou. Ak ste nečítali test “lacných” ebikov, tak si ho určite pozrite a dozviete sa, prečo mi práve tieto bicykle tak učarovali.


Mounting. Is. Key

Kľúčom k dennodennému využívaniu takejto tašky je, samozrejme, jednoduché používanie a hlavne montáž na bicykel. Tu prichádza na scénu MIK systém uchytenia, ktorý bol vyvinutý spoločne s výrobcom nosičov Massload. O čo vlastne ide?

MIK je zložený z dvoch kusov. Jeden je uchytený na nosič, alebo ak máte Massload, tak priamo zapracovaný do tohto nosiča. Druhá platňa je pripevnená k taške alebo debničke, už podľa toho, čo potrebujete prevážať. Samotné spojenie je potom otázkou jednej sekundy, kedy tašky aj spolu s platňou nacvaknete na nosič a môže sa vyraziť.


Systém obsahuje aj jednoduchý bezpečnostný kľúč, ktorým musíte zase tašky odpojiť od bicykla. Nič sofistikované, ale náhodných oportunistov to zastaví, a to je podstatné.


Všetko je to super, ale tašky, ktoré sú prevesené cez nosič treba pripevniť aj na spodnej strane, aby vám zbytočne netancovali. Nie je to veľmi šikovné a hlavne som sa pritom na začiatku vždy zašpinil od reťaze alebo od bicykla samotného.

Raz som tašku asi zle zachytil suchým zipsom a šúchaním o nosič sa prederavila, treba teda skontrolovať aj nosič, či na ňom nie sú nejaké ostré hrany. Celkovo však upínanie tašky bolo príjemné a po nejakom čase som to mal už „zmáknuté” za pár sekúnd.


Dvojtaška na nosič

Mal som možnosť vyskúšať dva typy tašiek na zadný nosič. Ako Urban Dry tak i Miles Double sa pripevňovali pomocou už spomínaného systemu MIK. Prvé čo si na taškách všimnete, je ich obrovský vnútorný priestor, 34 l (Miles Doube), respektíve 50 l (Urban Dry), ktorý som mal po väčšinu času problém zaplniť a pokojne by som si vystačil len s jednou stranou tašky.


Obe tašky sú vodeodolné a vydržia teda aj poriadny dážď, čo sa mi podarilo otestovať hneď na prvej jazde, kedy som mal v taškách všetky veci do práce spolu s notebookom a chytil ma taký lejak, že som pochyboval, že to všetko v zdraví prežilo.

Našťastie Urban Dry je vyrobená z materiálu, ktorý vyzerá, ako keby bol pogumovaný, a tak voda nemala šancu. Zatváranie je riešené pomocou kovovej pracky, a tak aj keď nie je taška plná, jej objem sa dá zmenšiť, aby nepôsobila tak mohutne a zbytočne nezavadzala.


Taška je taktiež posiata reflexnými prvkami, takže zvyšuje v noci vašu pasívnu bezpečnosť. Ak by to predsa len nestačilo, pripravené sú aj úchyty na svetlá. Vnútri tašky sú plastové výstuže, aby jednak držala svoj tvar a taktiež chránila obsah tašky. Páčilo sa mi aj praktické odnímateľné držadlo, ktoré sa dalo jednoducho priskrutkovať na MIK platňu a uľahčiť tak nosenie tašky.


Nosnosť tašky je udávaná výrobcom na 10 kilogramov, avšak som si istý, že v núdzovej situácii zvládnu aj viac. Trošku mi chýbali vnútri nejaké priečinky alebo priehradky, ktoré by uľahčili hľadanie kľúčov, mobilu a podobne. Takto som si pripadal, ako keby som hľadal niečo v manželkinej kabelke.


Miles Double okrem nižšieho objemu a trošku štýlovejšieho vzhľadu ponúka všetko, čo už bolo spomenuté a pridáva k tomu aj praktické sieťové vrecká na zadnej strane, kam si môžete dať menšie veci alebo fľašu s vodou.

Taktiež vnútro tašky je riešené skôr ako dry bag a taška sa uzatvára zrolovaním a zaistením vnútornej časti, ktorú potom kryje ešte horný kryt s plastovou sponou. Pod tento kryt sa dá schovať niečo, k čomu chcete mať rýchly prístup a nechcete otvárať dry bag.


Práve túto tašku sa mi podarilo prešúchať o nosič, nakoľko bol slabšie upevnený suchý zips a na nosiči ostrá skrutka. Urban Dry na mňa pôsobí robustnejším dojmom a prežila aj spomínanú ostrú skrutku. V ponuke je nespočetné množstvo vzorov, a tak si vyberie určite každý.


Ak vám je málo alebo naopak veľa...

Aj na vás mysleli v Basil a ponúkajú takzvanú „Trunkbag”, čo by sme mohli voľne preložiť ako kufrík. Ak vám je veľa 34 litrov, tak táto 7-litrová bude niečo pre vás. Ponúka rôzne priečinky a oddelenia, kam sa dajú uložiť rôzne drobnosti. Naviac je vybavená praktickou sieťkou, kde sa dá uchytiť bunda alebo dres, poprípade aj náhradná batéria na ebike.


Do práce bola trošku malá, nakoľko sa tam nezmestí notebook, ale na krátke výjazdy po okolí úplne postačujúca. Obsahuje aj praktický popruh, a tak sa dá jednoducho prenášať aj mimo nosič bicykla. Praktická je aj sieťka vzadu a reflexné prvky.

Tak ako dvojtašky, aj táto sa ponúka v rôznych farebných prevedeniach a dá sa zladiť k celému setu tašiek. Prichytiť na nosič sa dá pomocou MIK, a tak manipulácia s ňou bude otázkou sekundy. Použiť sa dajú aj dodávané popruhy, avšak to už nie je také pohodlné.


Taška na riadidlá ma dostala...

Dlho som váhal nad touto taškou, prišlo mi to už príliš také „rakúsko-dôchodcovské”, ale tak keď už niečo testujem, tak to musím predsa vyskúšať. Inštalácia bola veľmi jednoduchá, na riadidlá sa priskrutkuje držiak, na ktorý sa taška následne nacvakne.

Táto taška je primárne určená na osobné veci a taktiež veci, ktoré chcete mať za jazdy po ruke. Ja som tu vozil peňaženku, kľúče, mobil, ale aj GoPro kameru, ktorá bola takto po ruke aj za jazdy a neušiel mi ani jeden záber. Taška sa uzatvára pomocou suchého zipsu a dvoch kovových cvočkov, takže ani na rozbitom teréne sa vám náhodne neotvorí.


Pripevnením popruhu sa z tašky stane dokonalá kabelka, ktorú používala manželka počas bikefestu a veľmi si pochvaľovala. Vnútri nájdete aj praktické sieťové vrecko uzatvárateľné na zips, ktoré schová všetky vaše drobnosti.

Navyše tu je aj klip na kľúče, a tak ich nevytratíte nedopatrením. Pre dámy sa dá zaobstarať aj taška, ktorá aspoň mne pôsobí ako regulérna kabelka, a tak môže spríjemniť cestu do práce či na nákupy.


To najlepšie nakoniec

Debničku Basil som si naschvál nechal nakoniec, pretože aj keď ide len o kus plastu, veľmi som si ju obľúbil a používal skoro každý deň na nákupy v obchode, alebo len tak na vozenie hračiek na pieskovisko a podobne.

Opäť sa pripevňuje pomocou MIK, čiže po príchode do obchodu som dal debničku za sekundu dole a už sa aj viezla v nákupnom vozíku. Nákup som si naložil rovno pri pokladni do debničky a nemusel tak používať žiadne plastové tašky. To, že sa dá kúpiť v rôznych farbách už asi ani netreba spomínať.


Praktické a kvalitné tašky

Tašky na bicykel sú veľmi praktická záležitosť, ak potrebujete previezť na bicykli veci do práce, alebo len radi chodíte na nákup na bicykli. Basil ponúka navyše veľkú mieru individualizmu, a tak si viete tašku prispôsobiť farbe alebo štýlu bicykla. Kvalitou spracovania taktiež patria k tomu lepšiemu na trhu, navyše všetky chránia vaše veci aj v silnej búrke.


Plusy:

  • kvalitné prevedenie
  • obrovský výber vzorov a veľkostí
  • jednoduchosť používania systému MIK
  • vodeodolné
  • veľký objem
  • praktické použitie v rôznych situáciach

Mínusy:

  • žiadne

Viac informácií ako aj ceny nájdete na stránke dovozcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Kellys Dakota – efektívna partnerka na každý výjazd

Test: Kellys Dakota – efektívna partnerka na každý výjazd

Ľadvinka? Veď tam sa mi nič nevojde. No ale mokrý prefúknutý chrbát z batoha už nechcem mať. Tak idem jednu skúsiť a rovno otestovať.
Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme PR článok

Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme

Bicykel nie je iba dopravný prostriedok. Je to vášeň, relax, sloboda či únik z reality a zaslúži si „hýčkanie a opateru“. Napríklad v podobe prémiových komponentov.
keyboard_arrow_up