Niekoľko tipov ako si v prvom rade preteky užiť

Sezóna maratónov sa naplno rozbehla a pre hobby jazdca je najdôležitejšie si tieto akcie v prvom rade užiť.

Každý má na pretekoch odlišné ambície - pre niekoho je to chuť popasovať sa o popredné miesta, niekomu stačí dôjsť so cťou do cieľa. Na veľa vecí príde človek postupne vlastnými chybami a tí najlepší už väčšinu aj tak dobre vedia.

Preteky vedia byť návyková záležitosť a pre mnohých je to najlepšia príležitosť, ako si poriadne vyčistiť hlavu v kruhu podobe zmýšľajúcich – to je zrejme najväčšia výhoda. Tou ďalšou je okrem iného motivácia, vďaka čomu sa človek snaží držať v kondícii. Práve to je veľmi často ten kľúč, ako sa vykopať napríklad skoro ráno a odmakať si svoje, kým prídu na rad povinnosti...nech sú už akékoľvek. Rovnako sa človek ľahšie prinúti, aj keď nie je azúro a 25 stupňov .


Každý má ale iné možnosti, najmä čo sa týka voľného času a možností. Preto je najdôležitejšie mať z pretekania (tréningu) radosť bez ohľadu na výslednú pozíciu. Nenechať sa zbytočne odradiť tým, že je niekto silnejší, pretože má viac času, prípadne jednoducho väčší talent. Dôležité je snažiť sa postupne zlepšovať a nájsť si v tom koníček. A hlavne si jazdenie a pretekanie užívať, čomu možno pomôže niekoľko tipov z nášho YouTube kanálu zameraných hlavne pre začínajúcich a menej skúsených jazdcov. Či už sa to týka tréningu, prípravy biku, alebo napríklad aj výživy.

Správne nastavený posed

V prípade, že potrebujete podať čo najlepší športový výkon, je vždy základom správne nastavený posed. Na maratónoch je stále vidieť jazdcov, ktorí majú zle nastavenú aj takú základnú vec ako je sedlo. Navyše zlé nastavenie sedla môže brániť nielen vo výkone, ale čo je horšie, môže byť zdrojom bolestí. Dajte si na tom záležať a uvidíte ten rozdiel. Ponúka sa niekoľko možností, ako na to...


Nastavenie bicykla

Okrem vašich nôh sa na výslednom výkone a pocite z jazdy výrazne podieľa bicykel. Aj model, ktorý nepatrí do „chrtej“ kategórie sa s pár úpravami v nastavení vie premeniť na výrazne efektívnejší. Rovnako dôležitá je aj ergonómia, pretože ak budete na hrane, posledné čo chcete, je bojovať s ovládaním.


Popasujte sa s kopcami o niečo lepšie

Na maratónoch sa vo väčšine prípadov neschováme nikde v háku a všetko si ideme za svoje. Navyše máloktorá trať sa ide po rovine, a preto je silová vytrvalosť veľmi dôležitá zložka vášho celkového športové výkonu. Ak sa chcete v stúpaniach zlepšiť, je potrebné ju rozvíjať, pričom to nemusí byť nutne iba v kopci.


Čo nerobiť pred maratónom

Nie je nad to si nechať pokaziť zážitok z pretekov nejakým technickým problémom alebo zlým nastavením. Za to veľmi často môže „ladenie“ bicykla na poslednú chvíľu, či montáž nových komponentov – ideálne reťaze . Neučte sa len na vlastných chybách, pomôcť môže aj naše video:


Základné veci na opravu

Defekt, povolená sedlovka, pretáčajúce sa riaditká – tieto veci vás kľudne môžu počas maratónu zastihnúť a okamžite pokaziť zážitok z jazdy. Nikto so sebou nechce nosiť zbytočnú záťaž, no aj to najdôležitejšie môže mať stále miniatúrne rozmery a neprekážať. Takže batoh s náradím môžete v pokoji nechať doma.


Bez energie to nejde

Veľa ľudí stále trochu tápa v tom, ako využívať doplnky výživy, a ako ich správne kombinovať. Predsa len počas bežných výjazdov si v pohode vystačíme aj s klasickou stravou, no ak idete naplno, prídu vhod výhody športovej výživy, kam patrí najmä ľahká stráviteľnosť. Keď sa pozrieme na tie základné, máme na výber napr. z gélov a tyčiniek, ktoré sa dajú dobre kombinovať a pokryť tak nároky na energiu.


Netreba z toho robiť vedu

Veľa ľudí sa na tréning pozerá ako na niečo zložité a komplikované, kde vás obmedzujú všetky rôzne merače a vytráca sa radosť zo samotnej jazdy. Pomerne výrazné zmeny ale viete docieliť aj bez toho, aby ste niečo také riešili.


Všetky tieto videá a tipy nájdete samozrejme na našom YouTube kanáli MTBIKER. Ďalšie budú pribúdať, vrátane samotných reportov z pekných akcií. Neváhajte nás podporiť vašim odberom, aby sme mohli prinášať čoraz lepší obsah a rovnako vám nič nové neutečie. Vidíme sa na trati .
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

Pôvodne som tu nechcel nič „splietať“ o wattoch alebo tréningu a len si užiť preteky. Lenže nakoniec sa mi dostal do rúk dôkaz namiesto sľubov, že dlhodobá príprava, o ktorej čítate, nebola len teória.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
keyboard_arrow_up