Preteky za slnkom

Paríž – Nice, nazývané aj Course au Soleil (preteky za slnkom), sú profesionálne etapové cyklistické preteky, ktoré sa konajú začiatkom marca. Prezývku Course au Soleil získali preto, lebo zvyčajne na štarte vládne chladné, veterné a sychravé počasie, postupne ako sa pretekári prepracovávajú k Stredozemnému moru, sa oteplieva a poslednú etapu v Nice zvyčajne absolvujú už v krátkych nohaviciach a dresoch s krátkymi rukávmi.

Spolu s talianskymi etapovými pretekmi Tirreno-Adriatico, ktoré začínajú o niekoľko dní neskôr, sú vyvrcholením prípravy na sezónu a prvými ťažkými etapovými pretekmi sezóny.

Prvý raz pretekári absolvovali trasu medzi hlavným mestom Francúzska a pobrežím Stredozemného mora v roku 1933. Víťazom sa stal Alfons Schepers z Belgicka. Najčastejším víťazom bol Sean Kelly z Írska, ktorý v rokoch 1982 až 1988 vyhral 7 krát bez prerušenia. V listine víťazov sa dajú nájsť aj mená velikánov cestnej cyklistiky vzdialenej ale aj bližšej minulosti – napríklad Louison Bobet, Jacques Anquetil, Tom Simpson, Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Joop Zoetemelk, Freddy Maertens, Gilbert Duclos-Lassale, Stephen Roche alebo Laurent Jalabert.

Paris Nice
Preteky založil a organizoval francúzsky cyklistický novinár Jean Leulliot, po jeho smrti preteky organizovala jeho rodina. Neskôr organizáciu prevzal víťaz Tour de France Laurent Fignon, ktorý pred pár rokmi pre finančné ťažkosti odovzdal organizáciu spoločnosti ASO (Amaury Sport Organisation). ASO okrem Paris-Nice je organizátorom aj Tour de France, Paris – Roubaix, Tour d’Quatar, bývala usporiadateľom motoristického podujatia Paríž – Dakar a usporadúva napríklad aj parížsky maratón.

Hoci sa preteky nazývajú Paríž – Nice, v posledných rokoch sa nezačínajú priamo v Paríži. Zvyčajne sú zahájené prológom – časovkou v niektorom meste južne od Paríža. Avšak záver pretekov býva pravidelne na Promenade des Anglais, čo je nábrežie v Nice.

Paris Nice
66. ročník pretekov Paríž – Nice sa uskutočnil od 9. do 16. marca 2008 a zvíťazil Talian Davide Rebellin z tímu Gerolsteiner. Štvrtá etapa končila v lyžiarskom stredisku Mont Serein, ležiacom na jednej z ciest vedúcich na vrchol legendárnej hory Mount Ventoux. Preteky boli poznamenané polemikou prebiehajúcou pred štartom medzi UCI a ASO. Spoločnosť ASO nepozvala na štart Astanu, tím obhajcu víťaza z roku 2007 Alberta Contadora, pre „škody spôsobené tímom počas Tour de France 2007“, čím mysleli dopingové aféry. Tento rok opäť nebude štartovať obhajca víťazstva, pretože terajší tím Davide Rebellina Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli sa zamerial na Tirreno – Adriatico a obhajca bude ladiť formu na klasiku Milan – San Remo.

67. ročník začína v nedeľu 8. marca 2009 v meste Amilly, ležiacom asi 1 hodinu južne od Paríža, časovkou na 9,3 km. Vzhľadom k tomu, že časovka je dlhšia ako 8 km, nenazýva sa táto etapa prológom, ale je to 1. etapa. Ďalšie tri etapy sú viac-menej rovinaté, len s niekoľkými horskými prémiami 3. kategórie a ak peletón neroztrhá vietor, tak príležitosť dostanú šprintéri.

Paris Nice
V štvrtej etape do Saint Etienne bude konvoj prechádzať miestom, kde pred šiestimi rokmi tragicky zahynul nádejný kazašský cyklista Andrej Kivilev. Na mieste jeho pádu v Saint Chamond bude na uctenie si jeho pamiatky rýchlostná prémia a je pripravené aj krátke zastavenie konvoja doprovodných vozidiel. Zatiaľ je otázne, ako bude reagovať peletón, pretože síce v ňom bude ešte hodne jazdcov, ktorí Kivileva poznali buď osobne alebo z pretekov, avšak miesto je len cca 20 km pred dojazdom etapy.

Piata etapa v prvej časti obsahuje stúpanie I. kategórie na Col de Benas, avšak zvyšok etapy a okruh okolo cieľového mesta Vallon-Pond-d’Arc by malo poskytnúť dostatok času na sformovanie peletónu a príležitosť by mohli mať opäť šprintéri. V šiestej etape sa pravdepodobne budú rozhodovať preteky – cyklistov čaká šesť horských prémií a dojazd na Montagne de Lure, ktorá sa volá aj malou sestrou Mont Ventoux. Záverečné stúpanie má dĺžku 13,8 km a priemerné stúpanie 6,6%. Zaujímavosťou je, že väčšiu časť etapy bude konvoj výhľad na Mont Ventoux. Ďalšia etapa bude opäť kopcovitá, cyklistov čaká 5 prémií tretej kategórie a 4 druhej a navyše cieľ je na vrchole stúpania tretej kategórie. Posledná etapa tvorí najprv tradičný okruh cez priesmyky La Turbie a Col d’Eze a záverečnými okruhmi na Promenade des Anglais.

Paris Nice Favorita na celkové víťazstvo je na začiatku sezóny ťažko tipovať. Mnohé známe mená pôjdu preteky tréningovo na rozjazdenie sa na začiatku sezóny a v rámci prípravy na Giro alebo Tour, ďalší sa budú pripravovať na belgicko-holandské klasiky, ktoré začnú koncom marca. Na štart by sa mal vrátiť víťaz z roku 2007 Alberto Contador, ktorý v roku 2008 z vyššie spomenutých dôvodov víťazstvo neobhajoval. Určite bude hladný po odplate a môže počítať s podporou svojho tímu Astana, na štarte by sa mal objaviť aj víťaz Tour of California Levi Leipheimer. O víťazstvo možno budú bojovať aj Cadel Evans a Andy Schleck. Medzi odborníkmi zaznievajú aj ďalšie mená, ktoré môžu prekvapiť – Nicolas Roche, Luis Sanchez, Rinaldo Nocentini, David Moncoutie, Jurgen Van de Walle, Brad Wigging a Roman Kreuziger. Podľa posledných informácií by na štarte mali byť v drese Millramu obidvaja bratia Velitsovci. Peter preteky absolvoval aj minulý rok, celkovo skončil na 62. mieste, najlepšie etapové umiestnenie dosiahol v poslednej etape – 9. miesto.

Prenosy z pretekov zabezpečuje TV stanica Eurosport, takže od nedele si na týždeň rezervujte TV príjmače na popoludnie (presný čas vysielania zistíte na yahoo.eurosport.com), prípadne naprogramujte video- alebo DVD-rekordéry. A tí, čo majú príjem českej verzie Eurosportu sa môžu tešiť na komentáre Roberta Bakalářa.

Oficiálny web pretekov: www.letour.fr
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: L'Etape Slovakia by Tour de France 2022 - zaži atmosféru Starej dámy

Pozvánka: L'Etape Slovakia by Tour de France 2022 - zaži atmosféru Starej dámy

V Bratislave sa v nedeľu 21. augusta uskutoční druhý ročník cestných pretekov L’Etape Slovakia by Tour de France. Názov napovedá, že ide o akúsi „zdrobneninu“ Starej dámy so všetkým, čo k tomu patrí.
Pozvánka: L'Etape Czech Republic by Tour de France 2022 - druhé dejstvo

Pozvánka: L'Etape Czech Republic by Tour de France 2022 - druhé dejstvo

Prvý ročník legendárneho podujatia v Českej republike je už minulosťou a nezadržateľne sa blíži druhé pokračovanie, ktoré sľubuje úplne novú, ale v kráse nezaostávajúcu trať. Aké prekvapenia a novinky si pre nás organizátori pripravili?
Pozvánka: Zažite podmienky Tour de France na Slovensku	PR článok

Pozvánka: Zažite podmienky Tour de France na Slovensku

Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že rok 2021 bude len súčtom nudných pandemických mesiacov so zrušenými, či v lepšom prípade presunutými pretekmi, tak opak je pravdou. Slovensko po prvýkrát privíta preteky L’Etape du Tour de France.
keyboard_arrow_up