Pozvánka: L'Etape Slovakia by Tour de France 2022 - zaži atmosféru Starej dámy

V Bratislave sa v nedeľu 21. augusta uskutoční druhý ročník cestných pretekov L’Etape Slovakia by Tour de France. Názov napovedá, že ide o akúsi „zdrobneninu“ Starej dámy so všetkým, čo k tomu patrí.

Minulý ročník bol prvý a vyvolal doslova cyklistický boom. Slovensko sa zaradilo medzi 21 krajín, kde sa podobné preteky uskutočnili, a povedzme si úprimne, kto z nás nemá po troch týždňoch strávených pred televízorom a sledovaní borcov naháňajúcich sa na francúzskych cestách chuť zažiť niečo podobné? A tak nám organizátori opäť po roku prinášajú tento nevšedný zážitok.


MTBIKER a L’Etape Slovakia

Tento rok sme partnerom podujatia aj my. Sledujte náš magazín alebo hlavný YouTube kanál MTBIKER, kde budeme pridávať zaujímavé videá o tom, ako sa pripraviť na tieto alebo podobné preteky. Témy sa budú zameriavať na tréning - ako sa obliecť, či treba riešiť posed na bicykli a športovú diagnostiku pre pretekárov, alebo čo robiť a nerobiť tesne pred štartom. Okrem toho nás stretnete aj priamo na trati na občerstvovacej stanici. Nakoniec, pre tých, čo sa nemôžu zúčastniť, spraví náš reaktor zaujímavú reportáž.

Bude sa pretekať najmä v lesoch Malých Karpát

Hoci trasy zostávajú oproti minulému roku viac-menej nezmenené, výhodou je, že si, podobne ako pri MTB maratónoch, môžeš vybrať práve tú svoju „šálku kávy“ – teda, vydať sa buď na kratšiu (Ride) alebo dlhšiu (Race) trať. V prípade trate Race môžeme hovoriť o 117 kilometroch s prevýšením 1 700 metrov a kratšia trať Ride preverí kondičku na 65 kilometroch s prevýšením 900 metrov.


Rovnako ako v minulom ročníku sa bude pretekať najmä v lesoch Malých Karpát, pričom k slovu sa opäť prihlásia stúpania ako Strmina, Pezinská Baba či Kamzík. Adrenalín vystrelí nahor nielen kvôli skvelej atmosfére, ale aj vďaka úzkym a rýchlym zjazdom, pri ktorých treba byť plne koncentrovaný. Okrem týchto dlhších trás čaká účastníkov aj kratšia Family trasa, s dĺžkou 20 kilometrov (táto štartuje deň predtým - v sobotu 20. 8.).


Nezmeneným zostáva aj sprievodný program podujatia. Na Štrkoveckom jazere v Ružinove sa bude opäť nachádzať „L’Etape Village“, ktorá bude slúžiť jednak ako štart pretekov a jednak ako fanzóna s kultúrnym programom. Návštevníci si budú môcť obzrieť napríklad špeciálne upravenú Škodu Enyaq iV, ktorá počas pretekov slúži riaditeľovi Tour de France.


Organizátor usporadúva viacero tréningových jázd, aby pretekári do toho nešli úplne „naslepo“ – ženské jazdy v spolupráci s cyklokomunitou Bratislavské bohyne, začiatočnícke v spolupráci s Isadore a tréningové spolu s triatlonistom Michalom Uličným.

https://www.instagram.com/p/Ccd0nJiL3Qv/" data-instgrm-version="12">

Štartovné organizátori opäť volia na základe času registrácie. Pri oboch trasách je vypísaných päť kategórií podľa veku cyklistu, rozdelené je takisto hodnotenie mužov a žien. Každý prihlásený účastník dostane štartovné čísla, „road book“ so všetkými dôležitými informáciami o pretekoch, balíček od L’Etape, účastnícke tričko, účastnícku medailu, multifunkčnú buffku, občerstvenie a rôzne služby pred, počas a po pretekoch, medzi ktorými môžeme spomenúť mechanické vozidlo, fotoslužbu, či odvoz z cieľa späť na štart.


A keď Tour de France na Slovensku, tak poriadna – tí najrýchlejší sa môžu tešiť na žltý, zelený, bodkovaný a biely dres. Podmienky získania je asi aj zbytočné písať, veď to všetci vďaka Peťovi dobre poznáme . Ak by sa však predsa len našiel niekto neznalý pomerov, žltý dres získava najrýchlejší pretekár v cieli, zelený, resp. bodkovaný dres získa pretekár, ktorý nazbiera najviac bodov na šprintérskych, resp. vrchárskych prémiách a o biely dres sa môžu pobiť pretekári, ktorí budú k 31. decembru 2022 mladší než 23 rokov (čiže narodení najskôr v roku 1999).


Atmosféru z minulého ročníka precítiš asi najlepšie prostredníctvom Cepovho reportu a videa. O najväčšiu zábavu sa jednoznačne postaral ujo Didi Senft, známy aj ako El Diablo . Nebol v tom však sám, keďže takmer celá trať bola lemovaná divákmi. Zostáva veriť, že to tak bude aj toho roku. Propozície nájdeš na tomto odkaze, prípadne, ak máš záujem dozvedieť sa viac o pretekoch ako takých, stránka organizátora je tu pre teba.

Zdroj fotografií: L’Etape Slovakia a MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?

L'Etape Slovakia by Tour de France

calendar_today 21.08.2022
label Etapové preteky
place Bratislava (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Nay Gran Fondo Bratislava – veľká jazda prišla aj k nám

Pozvánka: Nay Gran Fondo Bratislava – veľká jazda prišla aj k nám

Tento taliansky názov skúsení cyklisti určite poznajú, no zmyslom podujatia je, aby si na svoje prišli všetky výkonnostné skupiny. Čo vás bude čakať na premiérovom ročníku, ktorý sa uskutoční 7.augusta?
Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Druhýkrát sa bude bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii gravel, neváhaj sa zúčastniť.
Video: Poznať trať je polovica úspechu - L'Etape Slovakia 2022

Video: Poznať trať je polovica úspechu - L'Etape Slovakia 2022

Detailné zoznámenie s trasou, ukážka dôležitých kopcov, odporúčania pre bezpečnú jazdu a dobré umiestnenie.
keyboard_arrow_up