MTB double v Andorre – prach, horúco a veľké výkony v XCO a DH

Uplynulý víkend bol opätovným sviatkom cyklistiky, kedy sa nielen za monitormi stretli tak fanúšikovia výkonnostnej, ale aj „gravity“ horskej cyklistiky.

Bruni si drží vysoko postavenú latku

Sezóna 2019 je v podaní L. Bruniho takmer bezchybná. Tri zo štyroch svetových pohárov v jeho rukách sú vysneným scenárom snáď každého. Aj keď niečo podobné nie je samozrejmosťou, v uplynulej sezóne nás v takomto napätí držal A. Pierron, ktorý získal tri víťazstva a celkové poradie. Bruniho jazda v Andorre bola takmer ako z iného sveta, keď na prašnej a strmej trati nadelil už piatemu D. Hartovi takmer 6 sekúnd (!). Nuž, je to proste „SuperBruni“. Týmto výsledkom sa Bruni posunul v celkovom hodnotení na 2. miesto, za D. Harta, na ktorého stráca vyše 100 bodov.


R. Atherton sa vracia na víťaznú vlnu

Anglická pretekárka, ktorá od začiatku sezóny (spolu s jej bratmi) jazdí už za nový tím Atherton Racing s vlastnými bicyklami, zaznamenala na juhu Európy tohtoročnú druhú výhru v svetovom pohári. Jej skoro dokonalá jazda prekonala tempo ostatných jazdkýň vo veľkom štýle. Najbližšie sa k nej dostala M. Cabirou (+2,5 s) a T. Hannah (7,1 s). Napriek tomu sa nedostala do celkového vedenia pohára, kde sa pred ňou s náskokom 60 b. nachádza T. Hannah, ktorá v tomto roku neskončila nižšie, než na štvrtom mieste.

Jazda bez topánky alebo v rifliach? Úroveň svetového pohára

V zjazde je pôsobivé to, že nie je tak pevne “viazaný”, ako je tomu napríklad v cestnej cyklistike. Okrem sponzorovaných jazdcov sa na trati môžu objaviť aj „smrteľníci“, ktorí však neraz prekvapia. Príkladom toho je aj J. Von Klebelsberg - pracujúci človek, jazdiaci o víkendoch, ktorý si prišiel zapretekať na svetový pohár. Jeho poznávacím znakom sú džínsy. Prečo by nie, ak dokáže vo finále skončiť štrnásty? Druhou postavou SP v Andorre bola N. Hoffmann. Jej skvelá kvalifikačná jazda ju posunula na vrchol štartového poľa. Avšak, čo čert nechcel, pri páde v nedeľňajšom finále sa jej vyzula ľavá topánka, ktorá ostala pripevnená v pedáli. Nina napriek tomu jazdu dokončila a popritom nezabudla spadnúť na cieľovej páske .


A. Rojček nezaostáva za úvodnými výsledkami sezóny

Na trati vo Vallnorde sa predstavil aj Slovák, A. Rojček. Asi najväčšia súčasná postava slovenského zjazdu zavítala po predchádzajúcich nepriaznivých dvoch kolách SP do Andorry. V kvalifikácii obsadil slušné 48. miesto, keď za Brunim zaostal 17 sekúnd. Vo finále si chuť napravil. V úvodných troch sektoroch sa pohyboval na 46., 48. a 44. mieste. Avšak podstatnými boli až posledné dva, kedy sa posunul na 36., respektíve konečné 25. miesto. Gratulujeme!


Shortrack pre J. Neff a H. Avanciniho

Úvodná disciplína XCO, Shortrack, si našla svoje miesto v piatkovom harmonograme jazdcov. Prvá štyridsiatka mužov a žien elite bojovala o popredné umiestnenie a v neposlednom rade aj o zisk hodnotných bodov. V ženskej kategórii vyhrala Švajčiarka J. Neff v tesnom súboji s trojicou konkurentiek, medzi ktorými bola aj majsterka sveta, K. Courtney na 3. mieste. Obdobný priebeh čakal aj mužské pole. O zisku prvenstva sa rozhodovalo až v posledných metroch trate, kedy najviac síl mal H. Avancini pred N. SchurteromM. Marottom.


Keď MVDP nie je doma, N. Schurter má hody

Priznávam, podnadpis je síce trochu uštipačný, avšak pri absencii M. Van Der Poela sa táto skutočnosť naplnila. Aj keď mal N. Schurter v úvode pretekov menší pád, dokázal sa z neho pozviechať a odpútať sa v posledných stovkách metrov od krajana, M. Flueckigera. Počas pretekov sa na čele objavil najprv brazílsky šampión, H. Avancini, ktorého od polovice pretekov vystriedal O. Cink. V záverečných kolách sa vedenia ujala skupina N. Schurter, M. Flueckiger a H. Avancini, ktorí to v tejto zostave dotiahli až na cieľovú pásku.

A. Terpstra sa postarala o historický zápis

Holandská pretekárka, ktorá počas tejto sezóny predvádzala neustále zlepšujúce sa výsledky, sa dočkala debutového víťazstva na svetovom pohári. Po úvodných kolách, kedy sa na čele osamostatnila najprv Pendrel a následne Ferrand-Prevot, zavelila k nástupu Terpstra, ktorá od polovice pretekov udávala tempo osamotene na prvej pozícii. S týmto scenárom sa nechcela zmieriť Neff, ktorá holandskú majsterku dobehla. Rozhodujúci atak si Terpstra prichystala až v závere pretekov. V poslednom kole sa jej náskok navýšil až na konečných 36 sekúnd na druhú Neff. Tretia skončila Belomoina. Terpstra tak získala prvenstvo nielen pre seba, ale je prvou Holanďankou, ktorá kedy vyhrala svetový pohár.


Čo spôsobilo Cinkovo náhle „zastavenie“?

Prekvapivým momentom počas mužských pretekov XCO bolo náhle spomalenie O. Cinka, ktorý sa javil byť neohroziteľným lídrom celých pretekov s tromi kolami pred koncom. Po tom, ako z 18 sekundového náskoku podskočil až na 36 sekúnd, však akoby stratil schopnosť ďalej pokračovať. Zastavenie v depe a poukazovanie na hrudník a merač tepovej frekvencie naznačovalo, že ide o problém so srdcovou činnosťou. Ako sám popisuje, na Garmine videl hodnotu 230 úderov za minútu. Po krátkej zastávke ale v pretekoch pokračoval a nakoniec získal 10. miesto so stratou „len“ 1:31, čo hovorí o dostatočnej fyzickej pripravenosti Cinka.


Celé preteky – v zjazde aj cross country, si môžete pozrieť dodatočne na tomto odkaze.

Najbližšie sa podľa kalendára UCI predstaví 5. kolo svetového pohára v zjazde, ktoré tak navštívi menej známe Les Gets vo Francúzsku (12. - 14. júla) a XCO a DH vo Val di Sole v Taliansku (2. - 4. augusta).

Zdroj fotografií: Fb/MS Mondraker Team, Fb/LoicBruni, twitter.com/UCI_MTB, Fb/UCIMountainBike, Fb/Kross
report_problem Našiel si v texte chybu?

Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup - Vallnord

calendar_today 06.07.2019 - 07.07.2019
format_list_numbered 6. kolo - UCI World Cup and World Championships
label XC preteky
place Vallnord, Andorra (Španielsko)

scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up