Pod Helvétskym krížom sa bojovalo naplno – Svetový pohár XC a DH v Lenzerheide

Pod Helvétskym krížom sa bojovalo naplno – Svetový pohár XC a DH v Lenzerheide

Bankovníctvo a hodinky sú hlavným záujmom Švajčiarov počas pracovného týždňa. Avšak hneď ako nadíde víkend, práca ide bokom. Aspoň takto to vyzeralo na predposlednom kole Svetového pohára v XCO a DH, ktorý sa konal v Lenzerheide.

Už tradičný harmonogram počítal s piatkovým ShortTrack-om a s bojom o najlepšie pozície do nedeľňajších pretekov. Medzi nimi sa o vypäté situácie postarali zjazdári, ktorí vyrazili na trať v sobotu. Priaznivé víkendové počasie presušilo obe trate. Jedným z faktorov, ktoré dokázali ovplyvniť predovšetkým preteky cross-country, bola nadmorská výška.

Neotrasená dominancia MVDP a Prevot opäť na stupňoch víťazov

Spomínaný piatkový ShortTrack v poobedných hodinách ukázal súčasnú formu jednotlivých pretekárov. V ženskej kategórii sa pole hlavných favoritiek držalo pokope až do posledného kola. Doň vstupovala ako prvá E. Brandal, ktorá si ale pomýlila posledné kolo s finišom. Trpké uvedomenie si situácie jej súperky pri boji o pozície do cieľa neevidovali. V šprinte na pásku vyhrala po prvýkrát P. F. Prevot pred J. NeffJ. Rissveds.

V mužskej kategórii taktiež do posledných kôl vôbec nebolo isté, ako bude vyzerať výsledné pódium. Až pri nástupe van der Poela si všetci overili jeho vládnutie nad touto disciplínou. Ani domáci N. Schurter mu nedokázal odpovedať. V šprinte pred páskou ho ešte potrápil H. Avancini, ale ani ten nezobral kráľovi ShortTracku ďalší skalp.


Zas a opäť – Valentina Holl valcuje akúkoľvek ženskú konkurenciu

Aj počas siedmeho kola Svetového pohára v zjazde preukazovala V. Holl inú úroveň jazdenia, než na akej jazdia jej rovesníčky. V kvalifikácii skončila na prvom mieste s náskokom „len“ vyše ôsmych sekúnd. Jazda vo finále už ale bola ostrou skúškou. Čas 3:32,660 by stačil aj na víťazstvo v ženskej elitnej kategórii, a to s rozdielom takmer dvoch sekúnd. Je síce pravda, že pri ženách sa na trati do istej miery podpísali aj vrtochy počasia, avšak ani V. Holl nemala vyslovene suchú trať. Presvedčte sa sami.


Vystrieda T. Hannah na stupni víťazov M. Cabirou?

Pri absencii viacerých pretekárok v ženskej kategórii, akými sú R. Atherton, T. Seagrave či M. Nicole, si trofeje súčasnej sezóny v nemalej miere privlastnila T. Hannah. Navyše je vedúcou jazdkyňou Svetového pohára. Avšak počas posledných dvoch zastávok SP ju o dva triumfy obrala M. Cabirou. Najprv zdolala T. Hannah markantným rozdielom 12 sekúnd vo Val di Sole a teraz, o týždeň na to, síce len zlomkom sekundy, presnejšie 0,265 s., ale stále s dostatočným rozdielom. Aká bude sezóna 2020, kedy (snáď) do sezóny vstúpi celá ženská elita pokope?

Francúzi stále dominujú zjazdu – A. Pierron vyrovnal sériu L. Bruniho

Každé z uplynulých kôl zjazdového SP prinieslo napínavé momenty až do posledných chvíľ. Tri víťazstvá L. Bruniho, dve A. Pierrona a jedno L. Greenlanda boli zrkadlom silnej dominancie minimálne prvých dvoch jazdcov. V Lenzerheide sa blysol A. Pierron tesným ziskom najvzácnejšieho kovu, keď už po ňom štartujúci „veterán“, G. Minaar, sa priblížil na rozdiel necelej sekundy. Našťastie preňho, nikto z ostávajúcej štvorice sa však nedokázal priblížiť väčšmi, než juhoafrický pretekár. V konečnom dôsledku tak vyrovnal tri víťazstvá L. Bruniho. Práve Loic ostáva vedúcim pretekárom celkového hodnotenia SP s dostatočným náskokom pred posledným kolom v Snowshoe, USA.


Priania mnohých fanúšikov sa naplnili – J. Rissveds má zlato

Nešťastie, ktoré postihlo švédsku pretekárku pred niekoľkými rokmi otriaslo celou komunitou horských priaznivcov. Avšak v tejto sezóne sme mohli sledovať jej neustály posun vpred. Vďaka jej nepriaznivej štartovej pozícii sa v každom SP musela prebíjať cez ostatné pretekárky, čím sa oberala o drahocenné sily. To ale nebol prípad Lenzerheide, kde sa vďaka výbornému ShortTracku postavila do prvej rady.

Tesné súboje v úvodných kolách narušila atakom v tom poslednom, kedy si v úvodnom tiahlom stúpaní vypracovala náskok, na ktorý už žiadna z jej prenasledovateliek nesiahla. Nedarilo sa J. Neff, prepadajúcej sa v posledných kolách až na 8. miesto. Minulotýždňová víťazka P. F. Prevot potvrdila skvelú formu, keď si prišla po tretie miesto, s minútovou stratou na druhú A. Terpstra.


Holanďanom nevadí nadmorská výška

Domáce preteky s vyhliadkou vyrovnania rekordného počtu víťazstiev v SP boli veľkou motiváciou pre N. Schurtera. Avšak na štarte mal proti sebe silných konkurentov. To bolo zrejmé už od úvodného kola, po ktorom sa cieľom prehnala osamostatnená sedmička pretekárov. Práve Švajčiar neváhal a razantne nastúpil už v prvom stúpaní prvého kola. Týmto krokom sa síce skupina nariedila, ale neoprostila sa od tých jazdcov, ktorých by Schurter nerád videl na zadnom kolese počas zvyšku pretekov.

Tento scenár sa však naplnil do bodky. Na čele krúžila až do tretieho kola trojica H. Avancini, M. van der PoelN. Schurter. Následne sa vpredu osamostatnili už len poslední dvaja. Rozhodujúcim momentom bol nástup van der Poela v úvode posledného kola, na mieste, kde to v začiatku pretekov skúšal N. Schurter. Niekoľkosekundový náskok sa v priebehu kola navyšoval až na pol minúty. M. van der Poel si tak prišiel po už tretie víťazstvo sezóny. Za druhým N. Schurterom nasledoval taktiež víťaz z Albstadtu, M. Flueckiger, strácajúci vyše jednu minútu.


Poskromná účasť Slovákov, ale s tradičnými výsledkami

Tradičným záchrancom slovenskej vlajky na pôde svetového pohára je A. Rojček. Ten sa počas tejto sezóny popasovával tak s ľahšími zraneniami, ako aj s pádmi v kvalifikácii či finálovej jazde. V Lenzreheide sa mu našťastie neprihodilo nič, avšak ako sám uvádza, nebol výslovne spokojný so svojím umiestnením. Kvalifikáciu absolvoval na 40. mieste so stratou desiatich sekúnd a sobotňajšie vyvrcholenie mu uštedrilo 47. miesto. Teraz ho čakajú preteky u našich západných susedov a následne Majstrovstvá sveta. Držíme mu palce!


Tak pretekári v zjazde, ako aj „chrti“ v cross-country sa už netrpezlivo pripravujú na Majstrovstvá sveta, ktoré prebehnú na rozhraní tohto mesiaca, teda 31. augusta až 1. septembra v kanadskom Mont-Sainte-Anne. Následne, o týždeň na to, nás bude čakať už finálové spoločné kolo SP v oboch disciplínach v Snowshoe v USA.

Zdroje fotografií: FB/UCIMountainBike, FB/Fizik, Instagram/AdamRojček
report_problem Našiel si v texte chybu?

Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup - Lenzerheide

calendar_today 10.08.2019 - 11.08.2019
format_list_numbered 9. kolo - UCI World Cup and World Championships
label XC preteky
place Lenzerheide (Švajčiarsko)

scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up