Tip na výlet: Abruzzo zo sedla bicykla

Abruzzo je Jadran, mestečká stredoveku, vinice, olivy, palmy, hory a pohoda v uličkách...

Sme členovia klubu nadšencov cyklistiky a každý rok spoznávame nové krajiny na biku. Minulý rok Sardínia, a teraz voľba padla na neznámy región Abruzzo. Hotel v letovisku Martinsicuro sa stáva na 7 dní našim basecampom. Z neho vyrážame na jednodňové výlety s okruhom cca 80 km. Náš focus: spoznať históriu starobylých mestečiek, pamiatok, malebnosť regiónu viníc, olív a jasné, že ochutnať, pofotiť. A hlavne poriadne si k nim vyšliapnuť bikom a užiť si more.

Tip na úvod

Mapy cyklotrás, info z hotela, ufficio turistico, appka? ZABUDNITE! Itinerár trás aj s GPS si pripravte doma pri compe. No my už máme typické azúro nad hlavou, more cez cestu... Poďme na bike!.


1. deň: Pohodička popri mori

Pred hotelom vedie International Adriatic Cycloroute s pitnými fontánkami, ktorá cca 40 km lemuje pláže letovísk. Vyhradená cyklistom a chodcom vedie drevenými lávkami ponad riečky vtekajúce do Jadranu, kocháš sa aquamarínom mora, pohodou letovísk a ľudí. Je po sezóne a do 16:00 je siesta. Trasa je fakt vzorová, ale rovina. My chceme „šliapať“, a tak odbočujeme na vedľajšiu cestu ("strada provinciale" - značenú SP/PP).


Iba 300 m n. m. a vkročíme do stredoveku pôvodných mestečiek tzv. "alto". Dnes máme výšvih do dvoch - Montepagano a Notaresco. Stoja na najvyššom bode. Tehlové renesančné domy, paláce, chrámy, veže a uličky tak úzke, že musíme zosadnúť z biku. Všetko za hradbami a dookola iba azúro, vinice a more pod nami. Ochutnáme svetoznáme Lambrusco aj Montepulciano. Za dnešok 84 km s prevýšením 720 m.


2. deň: Florencia či Mostar?

Cieľ: Ascolli Piceno. História mesta siaha do rímskej ríše. Trasa vedie popri rieke Tronto (vedia o nej len lokálni) a teraz aj my. Ponárame sa do tunela zo šašiny, míňame opustené gazdovstvá. Biela štrková cesta nás vedie do dôb Ríma. Veru také sú pocity po prejdení viaduktu nad riekou.


O chvíľu sme na obrovskej mramorovej piazze s rímskymi vilami, renesančnými palácmi, galériami a jasné, že aj kostolmi. Chcete vidieť repliku Ponte Vecchio či Stari Most v Mostare? V tomto meste to nájdete a aj všeličo iné. Je tam rímsky amfiteáter, staroveká dedina, katedrála sv. Františka.... Počas sezóny premáva vláčik, ktorý prechádza všetkými atrakciami. Točíme sa uličkami, piazzami a pamiatkami na biku v Ascolli. Ale to by chcelo aspoň deň. Dáme si 1,5 dňa voľno a “režeme” do hotela na večeru. Okruh 84 km, poľná cesta a provinčné cesty. Prevýšenie 300 m.


3. deň: 17% výšvih v meste - je to možné?

Pľačkáme sa v mori. No našincovi to nedá a po obede nás pár skáče na biky. Cieľ: mestečko Giullianova. Jasné, že alto. SP cesta nás privedie k bráničke, za ktorou fakt prudko stúpa krížová cesta (Via Dolorosa) k starému dominikánskemu opátstvu. Len možno 350 m dĺžky s hádam 17% výšvihom. Ocitáme sa na dvore starovekej vily s nádvorím a terasou. Je tam galéria a knižnica. Práve prebieha výstava replík religióznych umelcov stredoveku, vstup je free. No vidieť Tintorretta, Tizzianiho, Giacomelliho a i., fakt zážitok. Celé alto prejdeme úzkymi uličkami a skončíme na terase s úžasnou scenériou na more, dáme selfie a ideme späť. Cestou obzrieme prístav. Prejdených 36 km a nastúpaných 375 m.


4. deň: Ako chutí gelato podľa 200 ročného receptu

Cieľ : mestečko Grotta Mare-Alto. Adriatic Cycloroute nás vedie pár km letoviskami Martinsicuro, San Benedetto del Tronto do Grotta Mare. Prístavné mólo dekorujú do travertínu vytesané sochy. Rybári zo svojich „trabocchi“ (vysutých plošín) chytajú ryby, iní sa pečú na slnku. Pofotíme, posedíme, nasajeme atmošku, ale treba prehodiť „pílu“. Alto je cca 325 m n. m. a má strmé výšvihy.

Mesto je vybudované v niekoľkých úrovniach a ponúka parádne výhľady na more z klenbovej terasy. Je teplo, čo tak dať si legendárnu taliansku zmrzku „gelato“? V uličke nachádzame „gelateriu“, gelato tu robia podľa 200 ročného receptu. Sadáme na chladný mramor pri fontáne a vychutnávame zmrzku. Pohoda, čo viac si priať. Iba ak „molto grande gelato“. Ešte omrkneme cintorín osobností Abruzza, kde obdivujeme mramorové hrobky slávnych rodov, medzi nimi Marconiovcov. Dnes 56 km a 256 m prevýšenie.

5. deň - fakultatívny výlet Loretto (pútnicke miesto)

V Lorette je prenesený rodný dom Márie z Jeruzalema, ako svätá relikvia. Je obstavaný nádhernou bazilikou a kostolmi, taký vreckový Vatikán.


6. deň - a predsa len sme vrchári

Cieľ : “Borgo medievale“ - stredoveké obce. Ako prvý je na programe výšvih do Colonnella, toto mesto pripomína „orlie hniezda“ na Sicílii. Nasleduje Controguerra. Keď zbadáme značku označujúcu 24% stúpanie, nedá nám to. Asi 1,9 km v takomto sklone, ale dali sme to. Na “piazze” naberáme vodu, prechádzame uličky, objavujeme rodný dom matky Mussoliniho. Čaká nás 3. borgo - Nereto. Tu ochutnáme “vera pizza italiana”, chutila nám. Naše tvrdé jadro robí „výšvih“ do 4. borgo - Tortoreto (227 m n. m.). Páči sa nám, má niekoľko strmých úrovní. Prešli sme azda všetky uzučké uličky všetkých úrovní, posedeli na lavičkách terás, videli kostoly s nádhernými freskami vysvätené pápežmi. A ten výhľad! Prejdených 72 km a nastúpaných 750 m. Trasu všetkých výjazdov nájdete v galérii pod článkom.


Tip na záver

Abruzzo je nádherné, to už teraz vieme. Svoje si tam nájde každý, či vozí bike či „žiletku“. Dôležité je vhodne zvoliť basecamp, vzhľadom na vašu logistiku a váš zámer. V Abruzzo je cca 5 národných parkov v pohorí Apenín. Asi najkrajší je Monte Sibillini a Gran Sasso.

V Monte Sibillini je čarovná trasa bývalou železničkou cez kaňony, tunely a mosty (Amatrice - Norcia). Asi najlepšie je ísť individuálne na backpacking a absolvovať trasy, ktoré trvajú aj s bivakom 2-3 dni. Prespáva sa na chatách, salašoch či pod hviezdami. Verím, že to nabudúce zaradíme. Arrivederci bella Abruzzo.

Zdroj fotografií: Ala/Ajka, Erika, Danka
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
keyboard_arrow_up