Majstrovstvá sveta v cyklokrose ponúkli napínavé divadlo

Množstvo fanúšikov obkolesilo počas prvého februárového víkendu okruh vo švajčiarskom Dübendorfe, aby sa stali svedkami výkonov nových majstrov sveta v cyklokrose. Bolo sa na čo pozerať...

Medzi koncom a začiatkom sezóny väčšiny cyklistov sa nachádza akési šedé obdobie, ktoré množstvo z nás využíva na iné aktivity. A potom sú tu cyklokrosári, ktorí sa priam tešia na chlad, vlhko a blato. Pivo, hranolky, vlajky a tisíce divákov stojacich popri bariérach, skandujúc (nielen) na svojich priaznivcov. Sezóna 2019/2020 sa na začiatku februára preklopila do záverečnej fázy, ktorej vrcholom boli majstrovstvá sveta. Poďme sa teda pozrieť, ako vyzerali.

Trať - takmer trávnatá rovina

Švajčiarsko je síce známe svojím priam „nerovným“ terénom, avšak pre MS si našlo aj kúsok roviny. Podklad trate spočíval z trávnatej pláne s niekoľkými krátkymi brdkami, ktoré už počas tréningov javili známky výbehov a prehlbujúcich sa stôp pri zatáčaní. Svojou mierou tomu pomohla aj pôdna vlhkosť, ktorá dozaista nezvyšovala grip. Slovami M. Flückigera: „Je veľmi ťažká, pretože sa na nej nedokážete rozbehnúť, a teda musíte neustále šliapať, nie sú na nej miesta pre oddych. Technicky nie je až natoľko náročná.“ Otázkou ale bolo, či ešte zaprší alebo nie.


Juniorskí majstri boli bezkonkureční

Prvé, ktoré v sobotu vyrazili do súboja o cenné kovy, boli juniorky. 46 pretekárok zo 17 zemí vyštartovalo o 11tej hodine pri takmer jarnej teplote, 9 stupňoch. Na štyroch vyše trojkilometrových okruhoch nebolo času na rozmýšľanie. Už od úvodu sa o roztrhanie čela postarala dvojica Holanďaniek, P. PieterseS. van Anrooij. Bola to práve druhá pretekárka, ktorá už na konci prvého kola dokázala nadeliť svojim súperkám až vyše pol minúty. Jedinou výnimkou bola Pieterse, ktorá jazdila až do cieľa osamotená na druhom mieste. V úvode tretieho kola sa o zisk konečného tretieho miesta postarala M. Munro z USA.


V prípade juniorov išlo o rovnakú vzdialenosť, teda 12,7 km, avšak s o čosi odlišnými podmienkami. Zatiaľ čo sa v nedeľu oteplilo až na 11 stupňov, celý priebeh sprevádzal dážď, ktorý na tejto trati neuľahčoval ani meter. Na štart sa postavilo 66 jazdcov z 19 národností. Po úvodnom výstrele čakalo juniorov len niečo vyše polhodiny pretekania, čo sa odrazilo aj na tempe. Hlboké stopy a blatisté výbehy výrazne strpčovali život väčšine, avšak už po druhom prejazde cieľom v úvode tretieho kola si dokázal syn legendy S. Nysa, T. Nys, vybudovať 11 sekundový náskok. Za ním ale boje o ďalšie pozície prebiehali až do samotného záveru. Domáci Švajčiar L. Dario nedokázal uhájiť druhé miesto pred dvojicou Belgičanov, L. BelmansomE. Verstryngeom. V konečnom súčte tak išlo o absolútny triumf, keď sa po šiestich rokoch z víťazstva opäť radovali Belgičania, navyše s tromi kovmi.


Sólové úniky sa vyplatili aj v U23

Ako druhí v sobotňajšom programe figurovali muži do 23 rokov. Už takmer dospelí pretekári si zmerali sily na šiestich okruhoch v celkovej dĺžke 19 km, zatiaľ čo teplota atakovala 13 stupňov. Po štarte sa 53 členná skupina natiahla do pestrofarebného hada. Po necelých desiatich minútach sa na čele vytvorila sedemčlenná skupina s najväčšími favoritmi, s výnimkou M. Hendrixa. Zásadným momentom bolo štvrté kolo, v polovici ktorého zaútočil budúci víťaz R. Kamp z Holandska. Dvaja ďalší Holanďania v štvorčlennej skupine za ním sa aspoň na chvíľu postarali o zníženie tempa. O stíhaciu jazdu sa pokúsil favorizovaný Švajčiar, K. Kuhn. Ten nakoniec obhájil svoje druhé miesto pred ďalším Holanďanom, M. Hendrixom.


Ani pred finále mužov elite v doobedňajších hodinách nedeľného programu sa počasie neustálilo. Dážď neustále menil štruktúru už tak dosť rozjazdenej trate. V tomto momente sa na štart postavili ženy do 23 rokov v počte 30 jazdkýň. 12,7 km trať opäť raz znamenala niečo vyše trištvrte hodiny vysokej intenzity. Silovo orientovaná jazdkyňa M. Norbert Riberolle z Francúzska sa dokázala už na konci prvého kola odpojiť od ďalších pretekárok. Od tretieho kola sa na druhom miesto rovnako osamostatnila aj Maďarka, K. B. Vas, za ktorou s neveľkým odstupom bojovala Angličanka A. Kay. Takéto poradie sa udržalo až do cieľa.


Oranžové farby mali jednoducho navrch

Poslednými sobotňajšími pretekmi boli ženy elite, ktoré priam zachvátila záplava oranžovej farby. Nie, nešlo o žiadneho neprispôsobivého fanúšika, ale o dominanciu jednej krajiny. Ale teraz už pekne po poriadku. O 15:00 bolo na asfaltovej rovine štartu pripravených 34 pretekárok, medzi nimi aj nestarnúca K. Nash z Českej republiky. Po troch minútach bola prvá až štvrtá pozícia obsadená jazdkyňami Holandska, navyše s niekoľkosekundovým odstupom na štvrtú Belgičanku, E. van Loy. Tempo svojich kolegýň nevydržala Y. Kastelijn, ktorú dobehla aj Američanka K. Compton. V takomto poradí sa preteky niesli až do samotného záveru. Otázne bolo, v akom poradí sa trojica Holanďaniek preženie cieľovou páskou. Rozuzlenie ponúkla L. Brand, preukazujúca absenciu síl už pri vstupe do posledného kola. Rozhodol tak až šprint na cieľovej rovinke. C. Alvarado dokázala v záverečných metroch ukrojiť z náskoku A. Worst a získala tak titul majsterky sveta.


Najočakávanejším momentom tohtoročných MS bola snáď chvíľa, kedy sa dozvieme, či dokáže Mathieu van der Poel zakončiť svoju hegemóniu aj dúhovým dresom. Proti nemu stál bývalý majster sveta, W. van Aert a ďalší Belgičania ako T. Aerts či E. Iserbyt. Počasie neutíchalo, čo v konečnom dôsledku mohlo byť aj jednou z výhod van der Poela. Na štarte stálo 39 pretekárov, ktorých čakalo 22,15 km na 7 okruhoch. Už na konci štartovej roviny bol na čele van der Poel, ktorý si v priebehu prvého kola vypracoval 12 sekundový náskok na T. Aertsa a skupinu okolo neho.

V ďalších kolách táto strata narastala, až do chvíle, kedy sa od štvorice Belgičanov odpojil Angličan, T. Pidcock. Ešte len 20 ročný Brit sa nechal “postaršiť” a porovnával tak sily s najlepšími na svete, čo sa ukázalo ako múdra voľba, ktorá mu priniesla striebro. Van der Poel si išiel svoju vlastnú ligu a zvíťazil s náskokom 1 minúty a 20 sekúnd. Tretie miesto obsadil Belgičan T. Aerts. Výslovne zbesilá jazda van der Poela stála 16 pretekárov predčasné odstúpenie.

Slováci nechýbali ani vo Švajčiarsku

Na majstrovstvách sme mali aj zastúpenie so slovenskou trikolórou. Žiaľ, išlo len o troch pretekárov v elitnej kategórii mužov a v mužskej juniorskej kategórii. Š. VozárO. Glajza štartovali až z piatej, a teda poslednej rady. V priebehu pretekov sa držali spoločne okolo 35. pozície až do chvíle, kedy boli v treťom, respektíve štvrtom kole stiahnutí. Podobne bol na tom aj 18-ročný M. J. Koreň, ktorý bol stiahnutý v treťom kole na 62. mieste. Dúfame, že snáď v nasledujúcej sezóne sa budeme môcť tešiť z vylepšených výsledkov.


Výsledky a analýzu pretekov podľa jednotlivých kôl si môžete pozrieť tu. Video sumáre toho najlepšieho z každej kategórie budú postupne pribúdať na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: Facebook UCI Cyclocross
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Paris-Roubaix Femmes – víťazstvo Kopeckej bez tímovej podpory

Ženské preteky Paris-Roubaix napísali svoju iba štvrtú kapitolu, no už teraz sú to jedny z najprestížnejších pretekov cyklistického kalendára.

Výber z produktov

Sportful Vélodrome dámsky dres, čierna Skladom 5 ks

Výpredaj Sportful Vélodrome dámsky dres, čierna

od 40,99  -37% MOC 90,99 

ALÉ PR-R HIBISCUS dámsky dres, turquoise Skladom > 2 ks

Akcia ALÉ PR-R HIBISCUS dámsky dres, turquoise

od 67,99  -43% MOC 119 

Maloja GanesM. 1/2 dámsky dres, moonless Skladom 2 ks

Výpredaj Maloja GanesM. 1/2 dámsky dres, moonless

44,99  -50% MOC 90 

SILVINI Stelvio dres, čierna/biela Skladom > 2 ks

Akcia SILVINI Stelvio dres, čierna/biela

od 58,99  -20% MOC 91,99 

Prejsť do shopu (Oblečenie a batohy / Dresy)
keyboard_arrow_up