Ako si poradiť so zablateným bicyklom a nenarobiť sa pri tom

Nič nevyčarí úsmev na tvári tak, ako návrat do detských čias a trocha bláznenia sa pri jazde v blate. Všetka eufória však opadne pri pohľade na bicykel a zablatené komponenty.

Že blato vie narobiť aj značné škody, si už na vlastnej koži vyskúšal každý sám, preto sa poďme pozrieť, ako sa s ním popasovať.

Prevencia - základ úspechu

Ako pri všetkom aj tu platí, že prevencia je lepšia ako tisíc doktorov, a preto na umývanie treba myslieť už pri čistom bicykli. Aby sme si čo najviac ušetrili prácu a chránili bicykel, treba zamedziť tomu, aby sa vôbec blato vo veľkých množstvách a natrvalo uchytilo na rám a komponenty. Ja používam sprej, ktorý vytvorí na bicykli ochranný film, na ktorý sa špina, teda aj blato lepí oveľa menej. Nemožno očakávať, že sa bude blato od bicykla odrážať, ale pri čistení zaschnutého blata je vidieť obrovský rozdiel. Ako bonus ponúkajú takéto spreje aj UV ochranu.


Hlavne nenechať zaschnúť

Ak je to možné, tak hrubé nečistoty vždy opláchnite po jazde, aj keď nemáte v pláne bicykel umývať. Čerstvé blatko sa veľmi ľahko dáva dolu, zvlášť ak ste predtým rám ošetrili. Ak sa na trail dopravíte autom, tak nezaškodí si do kufra hodiť dve PET fľašky s čistou vodou, ktoré veľmi dobre poslúžia na oplach. Ušetríte si aj bordel v aute, ktorý bude musieť opäť niekto očistiť.


Keď som býval v paneláku, kde sa tak ľahko bicykel opláchnuť nedá, tak som používal aj autoumyvárky, ktoré som mal po ceste domov. Samozrejme, treba ísť na to s rozumom a nenarobiť viac škody ako osohu. Avšak myslím, že každý normálne uvažujúci biker vie, ako s wapkou zaobchádzať.


Čo keď som ho nechal zaschnúť?

V prvom rade, ak je bicykel naozaj zablatený a blato je natlačené aj v tej najmenšej škárke, tak je lepšie na takom bicykli nejazdiť. Zaschnuté blato je pohroma pre komponenty a dokáže už po pár kilometroch poškodiť a zošúchať všetko, s čím príde do kontaktu. Určite máte aj vy vyšúchané reťazové vzpery zvnútra od kolies.


V týchto prípadoch je najúčinnejšie bicykel ostriekať vodou a snažiť sa čo najviac blata dostať dolu prúdom vody. Dávajte však pozor na prisilný prúd, ktorý by mohol nečistoty natlačiť do ložísk. Je treba nechať blato chvíľku vodou nasiaknuť a potom pokračovať v striekaní. Častou chybou je snaha blato odstrániť mechanicky kefou. Tu je viac ako isté, že bicykel bude pokrytý škrabancami.


Ideálne je dať kolesá dolu a čistiť ich samostatne. Tu príde vhod držiak reťaze, ktorý supluje kazetu a dá sa s ním pohodlne čistiť reťaz. Takto sa ľahšie dostaneme aj na vnútornú stranu vidlice a zadnej stavby.


V ďalšej fáze aplikujeme čistič na bicykel, ktorý necháme pôsobiť pokojne aj 5 minút. Pri kvalitných čističoch, ako je napríklad Dirt Wash od Weldtite, budete pozorovať, ako špinu krásne rozpúšťajú. Nasleduje oplach uvoľnenej špiny, kefu ešte stále nepoužívam.


Zatiaľ čo budeme čakať, tak sa môžeme vrhnúť na reťaz a pohon. Tu jednoznačne odporúčam práčku na reťaz spolu s odmasťovačom, ktorá ušetrí kvantum času aj pri bežnej údržbe.


Moja už má nejakú tú reťaz za sebou, ale vždy ju vydrhne na jednotku. Kefou potom vyčistím prehadzovač a prevodník s kľukami. Všetko spláchnuť a prípadne reťaz ešte raz prebehnúť práčkou, výsledok bude zaručený.


Pri druhom nanesení čističa už bicykel poriadne prebehnem kefou, či už tou na rám alebo aj rôznymi kefkami na kazetu a podobne. Na pneumatiky sa mi veľmi osvedčila tá, ktorá jedným ťahom vyčistí celú pneumatiku zo všetkých strán. Hlavne ak skladujete bicykel v spálni, ako ja kedysi, tak vás manželka pochváli. Nakoniec poriadne opláchnuť a úplne super bude aj vyfúkať prebytočnú vodu kompresorom.


Kruh sa uzatvára

Sme znovu na začiatku celého cyklu, kedy treba bicykel ošetriť nejakým sprejom, ktorý dokonca aj vytesní vodu z medzierok a podobne.


Nezabudnite ani na reťaz, ktorú namažeme vhodným mazadlom. Už sa možno aj opakujem, ale radšej mažte častejšie mazadlom na suché podmienky, ako dávať na reťaz niečo, čo síce vydrží dlhšie, ale násobne viac na seba lepí špinu.

Ako sa budeš o bike starať, tak budeš aj jazdiť. Možno sa to zdá ako prehnaná starostlivosť, ale všetko hore popísané sa dá do pol hodinky zmáknuť.


Čistenie a mazanie bicykla musí byť rovnako dôležité ako jazdenie samotné, aby bola jazda bezpečná a mohli sme si ju užiť. Ponuku čistiacich prostriedkov od značky Weldtite nájdete na stránke dovozcu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
keyboard_arrow_up