Test: Giro Ventana - dobrý kompromis na nohách

Pohodlné tretry určené na dlhé enduro výjazdy či trail jazdenie, kedy si na svoje možno prídu aj XC a gravel jazdci. Prečo je tomu tak?

Keďže moja stará obuv už pomaly dožíva, veľmi ochotne som prijal možnosť otestovať tieto „kalifornské črievičky“ určené primárne pre EN/AM zameraných jazdcov. So značkou Giro nemám veľa skúseností, no registrujem ju od počiatku môjho prvého kontaktu s bicyklami (to som mohol mať cca 10 rokov) a verím, že skúsenosti sa im vyplatili.


„Army“ dizajn a kvalitné prevedenie

Ako prvé, čo zrejme zaujme, je priam vojenský vzhľad. Olivovozelená nemusí sadnúť každému, no mne sa v kombinácii s bledou podrážkou veľmi páči a myslím, že dokážu zaujať a zároveň nepotrebujú extra údržbu, čo pri endure oceníte.

Ventana bola podľa výrobcu navrhnutá pre celodenné enduro a trailové výjazdy, kde pohodlie a spoľahlivosť sú úplnou nevyhnutnosťou. Topánka je dostatočne tuhá pre agresívne šliapania a pritom veľmi pohodlná vďaka tlmiacej vložke EVA. Podrážka je z protišmykovej gumy Sensor - podrží na kameňoch, koreňoch a, samozrejme, aj na pedáli. Kvalitná podrážka je základ, najmä keď je potreba pár úsekov pri výjazdoch tlačiť po kamenistom traile a podobne. Určite viete, čo mám na mysli. Pri kráčaní v náročnom teréne som nemal pocit nejakej nestability na nohách a tretra sa z nohy ani nepohla.


Individuálne dotiahnutie v jemných krokoch má na starosti koliesko Boa, poistené pásikom na suchý zips. Boa systém výborne kontinuálne doťahuje nohu v tretre a rovnako sa výborne aj uvoľňuje. Je mi jasné, prečo tento systém získal obľubu, a to nielen v cyklistike. Päta i špička sú zosilnené gumou a chránené proti predratiu. Zároveň sa na tretre nachádza niekoľko častí z mikrovlákien (Synchwire™) situovaných tak, aby bola noha čo najlepšie odvetraná.


Reálne skúsenosti

Pri prvom výjazde som okamžite cítil vysokú tuhosť tretry, čiže sa strácalo minimum energie pri výšľape alebo agresívnom zašliapnutí. Asi po hodine mi noha v tretre jemne začala tŕpnuť, z čoho som nebol veľmi nadšený. No po niekoľkých výjazdoch sa akoby tretra prispôsobila a uvoľnila, tŕpnutie sa už neobjavilo.

Cítim sa v nich pohodlne, aj keď nejdem len na biku. Napríklad, keď som natáčal s Imrom video a potreboval som sa v nich pohybovať aj pešo, tak nebol problém. Odvetranie funguje na výbornú, len sa troška obávam, ako by to bolo s vodou, zrejme by cez odvetranie prenikla dnu. Ako veľký benefit ale hodnotím hmotnosť, pri mojej veľkosti 42 vážia okolo 400 g - to je takmer polovica mojich predchádzajúcich tretier, čo už nie je zanedbateľné. Veľkosť tretier som si vyberal podľa mojej bežnej veľkosti (EU 42) a sadli ako uliate. Usadenie na nohe si môžete ešte troška doladiť aj vďaka konštrukcii tretry a systému BOA. Špička tretry nie je úzka a preto je vhodná aj pre ľudí so širším chodidlom.


Plusy:

  • Boa systém
  • Odvetranie
  • Podrážka z kvalitnej gumy
  • Päta a špička pogumované a chránené proti odreniu

Mínusy

  • Nenašiel som


S tretrami Giro Ventana som celkovo spokojný a nenašiel som nijaké vážne negatívum, snáď len farbu. Ale aj toto sa dá jednoducho vyriešiť. Výrobca má na výber niekoľko farebných verzií. Systém Boa, prepracované odvetrávacie prvky a použitie materiálov sa prejavilo na cenovke, ale ak sa niekde oplatí viac investovať, tak na kontaktných bodoch.

Cena predstavovaného modelu Giro Ventana je na úrovni cca 180 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
Test: CRANKBROTHERS Stamp Lace - topánky so skvelým gripom

Test: CRANKBROTHERS Stamp Lace - topánky so skvelým gripom

Topánky na voľné pedále sú základom pre discplíny ako je AM/EN či trail. Výrobcovia sa snažia prinášať rôzne inovácie a značka Crankbrothers nie je výnimkou.
keyboard_arrow_up