Unboxing: Cannondale Scalpel Carbon 3 2021 – jednonohý pretekár

Pretekárska DNA v kombinácii s originálnym prístupom k tvorbe vlastných komponentov, doplnená o skúsenosti z podujatí svetových úrovní. Stane sa tento model aj vašou zbraňou k úspechu?

Vo svete výkonnostnej cyklistiky ide o každý detail. V prípade kategórie XCO, kedy sa od bicykla očakáva ľahkosť a tuhosť pri stúpaní a súčasne aj ovládateľnosť v technických zjazdoch, je tento aspekt ešte väčšmi zvýraznený. Cannondale sa snaží držať krok s dobou a s vývojom tejto disciplíny, nebojí sa prinášať jedinečné riešenia. Dôkazom je aj pokračovanie v koncepte „jednonohej“ vidlice Lefty, alebo viacerých komponentov z vlastnej produkcie. Či takýto prístup funguje, sa môžeme opýtať H. Avanciniho, víťaza "sveťáku" v Novom Meste na Morave.

Špecifikácia


Unboxing

Tak ako každý výrobca, aj Cannondale si dáva záležať na tom, aby jeho produkty boli nielen dobre zabalené, ale aby už podľa balenia bolo zrejmé, o akého výrobcu ide. Množstvo penových ochranných prvkov je známkou toho, že pod nimi sa ukrýva niečo hodnotné.


Už z prvého pohľadu je jasné, že inštaláciu si vyžadujú komponenty prevažne v prednej časti. Zaujímavosťou je nutnosť demontáže prednej brzdy pri snahe sňať alebo osadiť predné koleso do vidlice – ide však o jednoduchý krok, ku ktorému vám stačí povoliť jedinú poistku adaptéra brzdy.


Kokpit modelu Scalpel Carbon 3 dostal hliníkové prvky z vlastnej produkcie Cannondale v podobe 760 mm riadidiel a 90 mm predstavca. Túto kombináciu dopĺňajú ľahké a mäkké penové gripy ESI.


Aj sedlovka nesie označenie Cannondale 2 zo zliatiny 7075 s 31,6 mm priemerom – priemer vhodný aj na možné osadenie teleskopickej sedlovky. Čo sa týka sedla, to pochádza od Prologo vo verzii Dimension NDR s výrazným výkrojom pre lepšie prúdenie krvi v citlivých oblastiach.


Brzdová sila je v „rukách“ osvedčených dvoj-piestikových modelov Shimano Deore, avšak s ICE-Tech platničkami pre dlhotrvajúci výkon, v kombinácii so 160 mm kotúčmi. Tie sú uchytené pomocou systému 6 skrutiek.


Keď ide o prenos sily, niet nad široký rozsah 12-rýchlostného systému prehadzovačky Shimano XT s SLX radením a 10-51 kazetou. Kľuky sú produktom Cannondale pod označením HollowGram s 34 zubovým prevodníkom.


Čerešničkou na torte je samozrejme odpruženie. Zadný tlmič Fox Float kooperuje s Lefty Ocho - obe v 100 mm prevedení a s diaľkovým uzamykaním z riadidiel. Práve vidlica (aj keď tento pojem stráca v tomto prípade svoje opodstatnenie) sa vyznačuje vysokou tuhosťou, citlivosťou a nízkou hmotnosťou.


Pre XCO je už klasickou voľbou rozmer 29“ kolies. Tie sú v tomto prípade vyskladané na základe ľahkých ráfikov Stan"s NoTubes Crest aj pre Tubeless použitie. Na nich sú obuté rýchle plášte Schwalbe Racing Ralph s úpravou Performance a zmesou Addix. To všetko v rozmere 2,25“.


Samotný karbónový rám spĺňa predpoklady tuhosti a ľahkosti aj vďaka masívnemu stredu a spodnej rámovej rúrke. Na nej je navyše umiestnený otvor pre odloženie si maličkostí. Systém odpruženia spolieha na FlexPivot zadné vzpery, zatiaľ čo o tuhosť sa postarajú pevné osy s Boost rozmerom a tapered hlavová rúrka. Zaujímavou drobnosťou je aj zabudovaný senzor v prednom kolese pre konektivitu s vašim meračom rýchlosti.


Model Scalpel Carbon 3 je dodávaný v štyroch veľkostiach. Vo všetkých si ale zachováva agresívnu geometriu, ktorá využíva 68 stupňový hlavový uhol v kombinácii so 74,5 stupňovým sedlovým uhlom.


Tieto parametre sú doplnené aj adekvátnou hmotnosťou, ktorá pri našom meraní zastala na hodnote 12,08 kg (veľkosť L).


Geometria


Cena a dostupnosť

Cena daného modelu je 4 299 €. Tento bicykel nájdete aj v MTBIKER shope. Ďalšie varianty tohto bicykla nájdete na tomto odkaze.

Využi služby MTBIKER centra - Bikefitting a doručenie bicykla

V našom MTBIKER centre máme profesionálne vybavenie pre nastavovanie a optimalizáciu posedu s názvom Bikefitting. Ide o službu, ktorá na základe individuálnych fyziologických daností každého jazdca určí správne nastavenie posedu. V prípade, že sa rozhodneš využiť túto službu, detailné informácie o spôsobe objednania, druhoch merania, cenách a zľavách až do výšky 100% nájdeš v sekcii Bikefitting na tomto odkaze.

Ak si objednáš bicykel na našom eshope alebo osobne v MTBIKER centre, je niekoľko možností, ako ti môže byť doručený. Jednou z nich je osobný odber v MTBIKER centre s poskladaním a garančným servisom zdarma. Pri cene bicykla nad 1 000 € môžeš využiť možnosť nášho bezplatného doručenia k tebe domov. Viac informácií aj o ďalších formách doručenia nájdeš na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – na traily aj maratóny

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – na traily aj maratóny

Moderný XC bicykel by mal ponúknuť viac, než len rýchlosť. Technicky náročné trate vyžadujú modernú geometriu ako aj vyšší zdvih. Spĺňa toto všetko Fourstroke LT ONE?
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Unboxing: BULLS Wild Edge Trail – na traily aj maratóny

Unboxing: BULLS Wild Edge Trail – na traily aj maratóny

Wild Edge Trail kombinuje rýchlosť XC bicykla so všestrannosťou maratónca. Vezmite ho na dlhé výlety alebo na preteky. Odmenou vám bude zábava a rýchlosť.
keyboard_arrow_up