Test: Uvex Sportstyle 231 – nemecká kvalita opäť nesklamala

Jeden môj kamarát cyklista hovorí: „Hlavne nech to dobre vyzerá“. Čo ak by to nielen dobre vyzeralo, ale aj výborne fungovalo? Je to prípad okuliarov od značky UVEX?

U každého cyklistu sú doplnky dôležitá súčasť vybavenia, do tejto kategórie zaraďujeme aj okuliare, ktoré plnia aj ďalšiu veľmi dôležitú funkciu, a tou je ochrana zraku. Z vlastnej skúsenosti viem, že na zraku sa neoplatí šetriť. Dostal som možnosť otestovať jednu z noviniek sezóny 2021, okuliare od obľúbenej značky UVEX.


Značka UVEX

UVEX je vo svete dobre známou kultovou značkou, pôsobiacou už viac ako 90 rokov na trhu. Podporuje viac ako 1 100 významných svetových atlétov a olympijských víťazov, aj vďaka ktorým dokáže vyvíjať nové technológie a lepšie produkty pre športovcov. Zaoberá sa výrobou cyklistických a lyžiarskych okuliarov i prilieb.

Otváram balíček

Okuliare prišli zabalené v štandardnej bielej papierovej krabičke s dominantnými logami značky UVEX. Vo vnútri sa nachádzal samozrejme manuál s informáciami o produkte spolu s návodom. Samotné okuliare boli zabalené v látkovom ochrannom vrecúšku. Pri tomto modelovom rade mi chýba pevné puzdro, predsa len model nepatrí medzi tie najlacnejšie. Pevné puzdro uvítame hlavne pri cestovaní a presúvaní sa, kedy máme okuliare v batožine.


Oficiality máme za sebou, tak poďme na to hlavné, čo vás určite zaujíma a tým sú samotné okuliare Uvex Sportstyle 231. Ako prvé pozorujem ich progresívny design a veľké XXL zrkadlové sklá, ktoré poskytujú široké zorné pole, dokonale chránia zrak pred slnečnými lúčmi, hmyzom, vetrom a rôznymi nečistotami.


Nemožno si nevšimnúť, že ide čisto o športové okuliare, ktoré nie sú svojím designom úplne vhodné na bežné nosenie, ale je to vec názoru. Okuliare majú modré zrkadlové sklá príjemné na pocit. V kombinácii s bielym rámom toto spojenie farieb spolu pekne ladí a neruší. Po bokoch pri pántoch je veľké logo UVEX, takisto aj v pravom hornom rohu na skle.


Ako sedia

Ak objednávate okuliare z eshopu bez predchádzajúceho vyskúšania, je riziko, ako sadnú. V tomto prípade tu máte ešte možnosť nastaviteľného nosníka, čo môže pomôcť ideálnemu výsledku. Mne model sadol tak, ako bol, nemusel som nič dolaďovať. Okuliare sú veľmi ľahké a pohodlné.

Prvý švih

Začínam byť netrpezlivý a teším sa na výjazd aj na to, ako okuliare obstoja pri jazde. Aj pri dlhších výjazdoch sa komfort pocitu nemení, cítite sa, ako keď ste vyrážali. Pre mňa veľmi dôležitá skúsenosť, že okuliare ma netlačia, nepadajú a držia pevne na nose, vďaka gumenému nosníku. Zaujali ma aj protišmykové časti po celej dĺžke straničiek, čo nie je pri konkurenčných modeloch samozrejmosť, väčšinou majú protišmykové prvky len na konci.


UVEX-Y držia bez problémov aj pri zasunutí do prilby, zdanlivo by sme povedali nepodstatné, ale maličkosti tvoria dokonalý celok. Modelový rad je dokonale pružný, nevydáva nepríjemné zvuky pri manipulácii. Viditeľnosť je aj vďaka veľkým XXL sklám výborná, mám komfortný prehľad o dianí pred aj okolo seba. Jazdil som väčšinou v slnečnom počasí, na ktoré sú jednoznačne najvhodnejšie, aj vďaka zrkadlovému sklu kategórie S3, ktoré prepúšťa svetlo v rozsahu 8 % - 18 %.

,

Sklá sú odolné voči zahmlievaniu vďaka UVEX supravision® vrstve.
Skúšal som ich aj v tmavom prostredí v lese, kde bola viditeľnosť o niečo slabšia s čím som počítal. Aby som len nechválil . Uvítal by som, ak by boli okuliare o kúsok ďalej od tváre a mali v sklách vetranie aj vzhľadom k tomu, že sa pri vysokých teplotách extrémne potím. Akonáhle teploty klesli a prestal som sa nadmerne potiť, bolo to fajn. Inak povedané, samotnej optike nemám čo vytknúť. Hovoríme tu o multišportových okuliaroch, podľa toho som k testu pristúpil aj ja. Samotné testovanie prebiehalo skoro mesiac. Model prešiel tvrdou skúškou, cestná a MTB cyklistika, turistika, beh.


Parametre a technológie

Sklá sú odolné voči zahmlievaniu vďaka UVEX supravision® vrstve. Okuliare si môžete prispôsobiť pomocou nastaviteľného nosníka tak, aby pevne a pohodlne držali na hlave. Sklá zabezpečujú 100 % ochranu pred UVA, UVB a UVC žiarením až do 400 nm vlnovej dĺžky.


Rozmery okuliarov:

  • Šírka rámu: 138 mm
  • Šírka skla: 154 mm
  • Výška skla: 58 mm 
  • Dĺžka ramienok: 142 mm

Model je nabitý technológiami:

  • UVEX break resistant – odolný materiál, ktorý sa pri náraze netriešti.
  • UVEX decentred lens technology – decentrické sklá, ponúkajú videnie bez skreslenia.
  • Easy to clean – materiál nenáročný na údržbu, antistatický efekt, prach a špina sa neusadzujú.
  • UVEX supravision® - protizahmlievacia vrstva.
  • UVEX protection - poskytuje 100 % UVA, UVB a UVC ochranu.
  • Miror – plné zrkadlenie. Ochrana pred infračerveným žiarením.


Plusy:

  • multišportové okuliare
  • progresívny design
  • veľké zrkadlové XXL sklá
  • nabité technológiami
  • veľmi pružný a ľahký rám
  • odolné voči zahmlievaniu
  • nastaviteľný nosník
  • pevne držia na hlave aj prilbe

Mínusy:

  • chýbajúce pevné ochranné puzdro
  • prieduchy na sklách


Záver

Sú to slušné multišportové okuliare so svojským štýlom, nabité technológiami. Samotný design okuliarov naznačuje, že sú primárne určené na šport, ja som ich vyskúšal na ceste, horskej cyklistike, behu, turistike a verte, že som ich nešetril. Počas samotného testu som nemal okrem chýbajúcich prieduchov na sklách tomuto modelu čo vytknúť aj preto dávam výslednú známku 2. Cena testovaného modelu na pulte sa pohybuje na úrovni 120 €. Biele prevedenie nájdete na tomto odkaze, k dispozícii je celkovo šesť farieb.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
lefty33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

V modelovom rade Instinct sa Garmin vyhral s dizajnom, dôraz je kladený na odolnosť a prívlastok X neznamená len väčší rozmer oproti štandardnej dvojke, ale pribudli aj nové prémiové funkcie.
Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up