Držiak na stenu – ako si ho lacno vyrobiť doma

Mať bike cez zimu vo vnútri bolo pre mňa doposiaľ nepodstatné, keďže máme záhradný domček.

Lenže teraz som si kúpil nový a chcem mu dopriať trošku „nehy" a zbaviť ho chladu a vlhkosti, ktorá v záhradnom domčeku je. Keďže chcem bike na stenu a máme už aj tak málo miesta, tak musí byť vo vyššej polohe.


Našiel som staršie Cepove video, kde predstavoval možnosti uskladnenia biku. A tak som začal prehľadávať MTBIKER eshop, keďže už som si tu nejaké veci objednal a hlavne mám na ulici parcelshop, tak je to pre mňa ideálna voľba. Najprv som nechcel investovať veľa peňazí a hneď sa mi zapáčil lacný variant zavesenia biku za pedál od značky Force za približne 5 €. Nepáčilo sa mi však, že bike len tak visí a pomyslel som si, že to nebude dobre vyzerať. Tak som hľadal ďalej niečo krajšie.

Našiel som variant uchytenia biku za hornú rámovú rúrku a táto možnosť sa mi pozdávala viac. Tak som sa dopracoval k držiaku od značky KELLYS. Držiak mal super recenzie, bol dokonca sklopný, takže mimo sezónu nezaberá miesto a dokonca sa naňho dajú odložiť aj nejaké veci ako prilba či tretry. Toto mal byť víťaz, ale niečo ma stále brzdilo. Proste napriek super vlastnostiam sa mi len nepáčil. A potom to prišlo!

Zbadal som držiak od značky GDOCK a hneď som bol rozhodnutý, že ho vezmem. Inak sranda, ako som sa dostal od držiaka za 5 € k tomu takmer najdrahšiemu, ale asi nie
Navyše je tu o dosť väčšia variabilita, čo sa farebnosti týka.
som jediný, kto to tak má a nielen pri veciach na bike. Už som ho mal aj v košíku, ale všimol som si, že na obrázku je v ňom zavesený bike, ktorý ma rovnú hornú rámovú rúrku a ja ju takú nemám. Takže bike by zase visel nakrivo a to som nechcel. Niežeby to bola nejaká vada, len môj osobný pohľad. Tak som smutný začal odznova hľadať to pravé pre mňa.

Pozrel som si ešte raz to video a veľmi sa mi zapáčilo Cepove riešenie použitia nejakého nábytku ako držiaka na bike. Je to pekné a hlavne, keď v sezóne bike nie je na stene, dá sa to využiť aj na iné účely. Tak začalo hľadanie správneho kusa nábytku. Zaujímavý zvrat.

Nakoniec som nič vhodné nenašiel a skončil som pri dvoch možnostiach. Buď kúpiť držiak, ktorý drží bike nakrivo alebo si ho vyrobiť doma z dreva. Nakoniec som našiel nejaké video, kde si to niekto vyrobil sám a vyzeralo to dosť jednoducho, tak som sa rozhodol, že to musím zvládnuť aj ja. Ďalšia výhoda tohto riešenia je aj to, že bude stojan slúžiť tak trochu aj ako polica, keď tam bike nebude. Navyše je tu o dosť väčšia variabilita, čo sa farebnosti týka a môžete si ho natrieť na takú farbu, ako sa vám páči. Mne vyhovuje čisto prírodné drevo, takže som to mal jednoduchšie.

Tak som sa vybral do Hornbachu a nakúpil som potrebné veci

  • Doska hobľovaná - 1 kus s dĺžkou 2 metre (8,34 €)
  • Lišta hobľovaná - 1 kus s dĺžkou 1 meter (3,60 €) – tento krok sa dá v pohode vynechať
  • Sedlový uholník - 5 kusov (3,80 €)
  • Lano 4 mm biele - v dĺžke cca 1 meter (0,27 €)
  • Hák závesný s bielym pogumovaním (5,39 €)
  • Hák lustrový (0,31 €)
  • Nejaké šróby - predpokladám, že väčšina z vás nejaké doma má, ale ja som musel kupovať, tak som zobral „za hrsť“ (bolo to 40 dkg a stáli 0,41 €)
  • Hmoždinky - tie máte doma asi tiež. Tu mám ja výhodu, keďže máme drevodom, tak mi stačia samorezky.
  • Ďalej budeme potrebovať pílku (ak nebudete používať tú lištu, tak pílku nepotrebujete), meter, ceruzku, vodováhu, vŕtačku, krížový skrutkovač a trochu trpezlivosti.


  • Postup je nasledovný:

    1. Z metrovej lišty si odrežeme dva 10 centimetrové kúsky, ktoré budú slúžiť ako brzda pre predné a zadné koleso. Zvyšný 80 centimetrový kus prerežeme na polovicu a ten bude slúžiť ako ochrana steny, ktorú nechceme zašpiniť. Ako som spomínal, tento krok môžete vynechať. Bike sa na stene príliš do strany nehýbe a keď máte stenu natretú vodoumývateľnou farbou ako ja (na čo som si spomenul, až keď som to celé dorobil), tak ju pri zašpinení môžete jednoducho umyť.


    2. Bike si položíme na dlhú dosku a oprieme o stenu. Vezmeme narezané kúsky a položíme ich do vhodnej polohy, aby nám „nebehali" kolesá. Zaznačíme ceruzkou.


    3. Bike dáme dole z dosky a lišty pripevníme k „hlavnej“ doske. Môžete použiť lepidlo, šróby alebo ako ja obojstrannú lepiacu pásku, ktorú som mal poruke. Sedlové uholníky (hovorovo „L-ká") si rozmiestnime cca každých 40 cm, alebo ako nám dovoľujú lišty a priskrutkujeme zospodu dosky.


    4. Cez dieru v háku si prevlečieme lano.


    5. Dosku si dáme do požadovanej výšky a priskrutkujeme. Použijeme vodováhu, aby sme to mali celé pekne rovné.


    6. Bike si dáme na policu tak, ako ho chceme mať vo výslednej polohe a podľa toho si dáme do steny háčik, o ktorý bude držať lano.


    7. Nastavíme si požadovanú dĺžku lana, spravíme uzol, zahákneme hák o bike a máme hotovo.


    Celý postup mi trval asi hodinku aj s tým, že som stále niečo musel hľadať a vyšlo ma to cca 22 €. Ak vynecháte tú lištu, tak ušetríte čas a celé sa to zmestí do 20 €, čo je podľa mňa celkom slušné. Dúfam, že to pre niekoho, kto hľadá spôsob, ako lacno uskladniť bike na stenu, bude užitočné a že s týmto riešením budete spokojní.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    milivanili 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

    Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

    Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
    Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

    Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

    Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
    Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

    Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

    Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
    keyboard_arrow_up