ORBEA - novinky zo španielskych hôr pre sezónu 2022

Videli ste už novú MTB kolekciu značky Orbea? V ponuke nájdete ľahké a zábavné „HT-čka” ako aj nadupané a ostré „full-y”. Poďme sa teda pozrieť, čo nám Španieli pre tento rok pripravili. Vamos!

LAUFEY H10 - majster zábavy

Ako najvšestrannejší bike tejto značky môžeme označiť model Laufey. Jedná sa o „crossover", ktorý nie je určený len na jeden štýl jazdenia, ale zvládnete s ním širokú paletu terénov. Môže to byť váš prvý bicykel alebo pokojne ďalší do zbierky. Orbea dala tomuto biku vo svojom katalógu prívlastok „majster zábavy" a my nepochybujeme, že si na ňom vychutnáte každú jazdu. Bike je postavený na 29” kolesách, ktoré sa popasujú vďaka kombinácii 2,6" plášťov Maxxis aj s drsnejším terénom. Maslový chod v roletách zabezpečuje 140 mm vidlica Marzocchi Bomber Z2.

Rám modelu Laufey je navrhnutý s ohľadom na nízku hmotnosť, no pri zachovaní dostatočnej odolnosti. Vidno tu aj silný dôraz na modernú trailovú geometriu. Komponenty sú volené s ohľadom na kvalitu, spoľahlivosť ako aj odolnosť. Na tomto konkrétnom modeli Laufey H10 sa o brzdný účinok starajú brzdy Shimano M6100, ktoré dopĺňa pohon tiež od rovnomennej značky . Príjemným plusom je aj výber z troch farebných prevedení (dark green, aluminium a golden sand). Cenovka tohoto modelu je nastavená na 1 899 €. Ak Vás bike zaujal, pozrite si ďalšie varianty Laufey H30 a Laufey H-LTD. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


ALMA H10 Eagle - zober ho ďaľeko

Alma je synonymom pre cross-country segment a modely tohto radu spĺňajú všetky atribúty výkonnostne orientovaného jazdenia. Geometria Almy je inšpirovaná traťami svetového pohára. Pozícia pri jazde je agresívna, aby sa maximalizoval prenos sily do pedálov, no zároveň geometria umožňuje dostatočne komfortný posed aj na niekoľkohodinové výjazdy. Kokpit je vynovený a obsahuje napr. integrovaný držiak cyklopočítača, kompatibilný s väčšinou značiek.

Novinkou je aj použitie hlavového zloženia blocklock 164°, ktoré bráni nechcenému pretočeniu riadidiel a poškodeniu rámu, napr. pri páde. Alma H10 Eagle z tejto série je kvalitný stroj v dobrom šate za rozumnú cenu. O pruženie sa stará vzduchová vidlica Suntour Raidon so zdihom 100 mm. Pohon Orbea zverila do rúk značky Sram, konkrétne v podobe sady NX Eagle s 12-timi prevodmi. Kolesá vlastnej produkcie s označením OC1 sú pripravené na bezdušové použitie aj s pláštami Maxxis Ikon 2,20". Farbu si môžete vybrať ako zvyčajne z troch variantov - Black/Ice green, Indigo blue/Bright red a White grey/Metallic Red. Cena je stanovená na 1 499 €, ale okrem tohto modelu si môžete vybrať z ďalších 10 modelov s inými úrovňami výbavy. Pre viac informácií navštívte túto stránku.


OIZ H20 - zamierené na vrchol

Ak chcete dosahovať najlepšie výsledky, pódiové umiestnenia a bažíte po pretekaní na vysokej úrovni, model Oiz H20 je prvým krokom k naplneniu tohto cieľa. Oiz je na tratiach svetového pohára v XC známym pojmom, aj vďaka dvom pódiovým prvenstvám. Patrí medzi najľahšie celoodpružené rámy na trhu. Zaujímavou informáciou je fakt, že máte možnosť vybrať si z dvoch variantov zdvihu (100 a 120 mm). Vybraný model Oiz H20 je ideálny v pomere ceny a výkonu na preteky, i na najvyššie stúpanie v okolí s partiou. Pruženie na H20-tke je v zastúpení značky Fox. Vidlica Fox 34 Float SC Performace so zdvihom 120 mm a tlmič Fox i-line DPS Performance 120 mm.

Na cross-country biku sú dôležitým komponentom kolesá, preto je tento model osadený bezdušovým setom OC1 s plášťami Maxxis Rekon Race 2,35". Pohon zabezpečuje 1x12 rýchlostná sada Shimano Deore. Možnosť vybrať si farebnú kombináciu medzi Mouse grey, Black/Ice green a Magma orange/black je iba plus pre zákazníka. Pri výbere sa trochu zapotíte, keďže celkovo si máte možnosť vybrať až z 12 bikov, ktoré majú rôznu úroveň výbavy a kombináciu farieb. Cenu „há 20-tky” Orbea určila na 2 990 €, čo je veľmi slušné s ohľadom na komponentové osadenie. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac, kompletné informácie o biku nájdete tu.


OCCAM H20 LT - ste tento jazdec?

Radi si „buchnete" pár kôl v bikeparku? Objavujete nové traily, ktoré nie sú na mape? Viete sa vybrať na nočné jazdenie aj s čelovkami a končíte výjazd až za tmy? Ak ste odpovedali kladne, tak tento bike je určený priamo pre vás a vaše zážitky. Kľúčovým bodom pri vývoji bolo zamerať sa na ľahké enduro so zdvihom 140/150 mm. Rám pozostáva z kombinácie karbónového predného trojuholníka a hliníkovej zadnej stavby. Occam H20 LT je osadený pre čo najuniverzálnejšie jazdenie vidlicou Fox 36 Float Performance a zadným tlmičom Fox Float X Performace. Komponenty doplnilo Shimano v podobe pohonu SLX a hydraulických kotúčových bŕzd M6100. Farbu pri tomto modeli môžete voliť z: Antracita Glitter, Dark Green alebo Orange/black. Pri výbere to nebude však len o farbe, ale aj o voľbe komponentov, keďže v rámci modelového radu je na výber z ďalších 9 modelov. Ak vás zaujala Occam H20 LT, jej cena je nastavená na 3 499 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


RALLON M20 - zameraný na rýchlosť

Model s označením Rallon bol vyvíjaný na ťažkých tratiach EWS pretekov a je to čistokrvné enduro pre „big dogs”. Ak hľadáte zábavu s kamošmi v bikeparku ale i na pretekoch, či skákanie gapov, prejazdy „točiek” a posúvanie limitov, mali by ste hodiť očkom práve po tomto biku. Medzi kľúčové atribúty Rallonu patrí vysoký zdvih a použitie kolies kombinácie mullet 29”/27,5” alebo možnosť výberu veľkosti 29” pri kúpe. Model Rallon M20 je osadený konkrétne vidlicou Fox 38 Float Performace so zdvihom 170 mm a tlmičom Fox Float X Performace so zdvihom 160 mm, ktoré poskytnú maximálny komfort pri dorazoch a dopadoch.

Pohon má na starosti sada Shimano SLX, ktorú dopĺňajú 4-piestikové brzdy Shimano M6120. Určite treba spomenúť aj odolné kolesá RaceFace AR 30, ktoré sú pripravené na bezdušové použitie a plášte Maxxis Assegai/DHR II. Rallon aj z hľadiska užívateľských recenzií patrí medzi najatraktívnejšie enduro biky na trhu, ktoré sa pre sezónu 2022 predstavujú. Pri výbere je možnosť voľby farebnej kombinácie Metallic Mulberry, Golden sand/night black alebo Jade green carbon/stone silver. Podľa toho, aké komponenty preferujete, môžete si vybrať z ďalších 3 úrovní výbavy. Viac informácií o modeli Rallon M20 nájdete tu.


Pár slov na záver

Orbea určite nepatrí k tuctovým značkám, práve naopak! Bicykle Orbea sa vyznačujú precíznym spracovaním a dizajnom zameraným na detaily. Potvrdzuje to aj možnosť výberu farebných kombinácií z viacerých variantov, čo je výsada, ktorú nenájdete u bežných výrobcov. V neposlednom rade treba spomenúť úpravu bicykla v kolónke „customize”, kde si môžete bike poskladať podľa svojich preferencií. Jednoducho si vyberiete model a ďalej už vás systém vedie sám.

Môžete meniť farby a komponenty, ktoré sú v možnostiach výberu. Väčšinou tam patrí vidlica, kolesá, tlmič, sedlovka, resp. aj iné komponenty, ktoré vám systém dovolí vybrať. Jedinou nevýhodou je, že za takýto setup si žiaľ musíte čosi priplatiť, predĺži sa aj čakacia doba, no koniec koncov, nie je veľa značiek, ktoré ponúkajú takúto možnosť kustomizácie. Ak vás niečo od značky Orbea zaujalo, alebo dokonca by ste si chceli vyskladať vlastný bike, kompletnú ponuku na rok 2022 nájdete stránkach výrobcu.

Špecifikácia komponentov, materiálov a farieb sa môže meniť v závislosti od zlepšenia funkčnosti alebo dizajnu, tak ako uvádza výrobca na svojej stránke.

Zdroj fotografií: orbea.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
Športové FS aj HT modely, ktoré sa neboja trailov PR článok

Športové FS aj HT modely, ktoré sa neboja trailov

Pretekárske ambície alebo víkendové jazdenie s kamošmi po trailoch. Poďme sa spoločne pozrieť na kategóriu hardtailov, aj celoodpružených strojv.
Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 – pán bicykel

Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 – pán bicykel

Po ročnej odmlke sa ku mne dostal konečne bike na test. A rozhodne nie nejaký obyčajný.
keyboard_arrow_up