Zmrznuté prsty - ako s tým nadobro skoncovať?

Rozmýšľal som, aký názov dať tomuto článku, aby bol vôbec zaujímavý...Nakoniec, v jednoduchosti je krása – zamrznuté prsty. Toto ma v súčasnosti, tzn. počas zimných aktivít (hlavne cyklistiky) trápi neustále.

Máte aj vy podobný problém, že vám počas výjazdu zamrznú končatiny natoľko, že máte obmedzenú schopnosť ich používať? Mám teda na mysli hlavne prsty na rukách, ktorými niekedy už ledva radím a brzdím. Boli dokonca prípady, kedy som sa už naozaj obával o to, či to nebude mať dopad na moje zdravie...


Trošku histórie a úvahy

Je potrebné roztočiť ruky tak rýchlo, ako to len ide. Nahnať čo najviac krvi do dlaní.
Som typ človeka, ktorý nikdy príliš nerieši ročné obdobie, počasie vonku, deň, čas... Je pre mňa bežné ísť behať v lejaku, alebo po kolená v snehu, bicyklovať v zime, robiť aktivitu o 5 ráno. Ľudia musia pracovať s dostupným časom, pokiaľ chcú mimo bežných povinností robiť aj niečo „sebecké“, ako napr. nájsť si čas sám na seba . Všetko je o prioritách...


Postupom času a rôznym vývojom sa zo mňa stalo ranné vtáča, čo som si predtým nevedel veľmi predstaviť. Viac detailov si je možné prečítať v mojom úplne prvom článku pre MTBIKER – Aké je to vstávať o štvrtej ráno kvôli výjazdu?


Vďaka tomu som už zažil rôzne situácie, ale najväčším problémom sú pre mňa, presnejšie pre moje ruky, jazdy v zime, skoro ráno, keď sa teplota v horách bežne pohybuje v hlbokých mínusoch, nehovoriac o pocitovej teplote, ktorá je častokrát umocnená nielen vetrom, ale aj rýchlosťou bicykla a minimom pohybu samotných prstov.


Doteraz som v závislosti od panujúceho počasia používal rôzne typy rukavíc:

  • Tenké windstopper

  • Softshellové hrubšie windstopper

  • Hrubé lyžiarske gore-texové (GTX) rukavice


Keď ja už musím mať nasadený prvý, prípadne druhý typ rukavíc, sú typy ľudí, ktorí ešte stále nepotrebujú mať na rukách žiadne. Poviem vám, boli (sú) bežne také dni, kedy mi už ani tie hrubé lyžiarske GTX rukavice nepomohli. Jednoducho každý prst individuálne vo svojej komôrke v rukavici si nedokázal vyprodukovať také množstvo tepla, aby ho daná rukavica dokázala udržať. Strata bola vyššia, ako produkcia. V takýchto dňoch sa ako poslednou možnou skúškou pre mňa javilo použitie tzv. palčiakov. Typ rukavíc, ktoré by mi predtým nenapadlo použiť, už len kvôli predstave, ako v tom budem vedieť ovládať bike. Veď nielen že ho držíme, ale potrebujeme byť schopní radiť, brzdiť, prechytávať barany na cesťáku a pod.


Inak, trošku na okraj, možno to niekomu pomôže nezamrznúť... keď sa už do podobných problémov mimo civilizáciu dostanete, existuje jeden veľmi dobrý trik, ako si zahriať ruky a funguje spoľahlivo. Tí, ktorí poznajú dobrodruha a experta na prežitie Beara Grillsa, budú vedieť, o čom hovorím . Je potrebné roztočiť ruky tak rýchlo, ako to len ide. Nahnať čo najviac krvi do dlaní. Aj v tých najhorších chvíľach ma to vždy zachránilo. Opätovný cit do prstov sa mi zakaždým dostane až pri nejakých sto otočeniach. Funguje to, ale dlho to nevydrží. Akonáhle sa pohnem ďalej, o pár minút zasa cítim, ako sa vracia chlad. A samozrejme, nedá sa stáť na každom rohu a roztáčať tam ruky... Odpoveď na príčinu môjho problému som týmto vlastne už prezradil – nedostatočné prekrvenie prstov.

Prečo sa toto u mňa vlastne deje?

Nie som nejaký odborník na fyziológiu ľudského tela, verím, že by to chcelo nejaké odborné vyšetrenie. Myslím ale, že u mňa môže byť určitý prispievateľ aj fakt, že počas aktivít mám vcelku nízke tepy. Zakaždým, keď s niekým športujem, mám nižšiu frekvenciu srdca ako môj parťák. Nie je to len o dva/tri údery, ale bežne aj o 10 a viac. A to je teda poriadny rozdiel. Veď uveďme si nejaké príklady, kde som išiel zároveň s niekým iným:

  • Bike s trénovaným cyklistom - dĺžka 3h (môj tepový priemer = 136 bpm/kamoš = 148bpm)
  • Beh so špičkovým bežcom - dĺžka 1,5h (môj tepový priemer = 139 bpm/kamoš = 145 bpm)

Obe aktivity boli merané hrudnými pásmi, dokonca tými istými typmi a išli sme celý čas spolu, takmer identicky oblečení a počas zimy (moje rukavice boli teplejšie ako ich). Ibaže im bolo na ruky v pohode, mne už nie. Rozdiel? Jediný, ktorý som našiel, boli tepové zóny. Predpokladám teda, že práve toto prispieva k nedostatočnému prekrveniu. Sú to iba moje závery, myslím, že je za tým aj niečo úplne iné, v kombinácii s tými tepmi...

Buď, alebo...

No ale teraz k veci, nech sa to už na účel cyklistiky zdá akokoľvek zvláštne, nakoniec som sa odhodlal vyskúšať palčiaky.
...keď sa pokrčia do klbka, v pohode sa zmestia do cyklodresu.
Pozrel som si nejaké ponuky, ako inak na MTBIKER shope (naozaj najširšia ponuka) a rozhodol som sa ísť do skúšky modelu FINALE MITT od KARPOSu. Samozrejme som si všimol cyklo-alternatívy trojprstových rukavíc od iných značiek. Vravím si ale, že nebudem špekulovať, vyskúšam rovno palčiakovú verziu, ktorá by, predpokladám, mala byť najteplejšia a až neskôr, ak sa mi teplotne overí a budem mať problém s kontrolou nad bikom, budem rozmýšľať nad cyklo-verziami. Za zmienku stojí, že tento typ od KARPOSu má odnímateľnú prednú prstovú časť. Toto sa dá dobre využiť počas nevyhnutnej potreby použiť prsty. Práve kvôli tomuto som sa rozhodol pre tento model.


Keď dorazili, vyrazil som na prvý test s malou iskierkou nádeje.


Aj ďalšie dni som ich bral zakaždým so sebou.


Nie vždy ich bolo potrebné využiť, takže uvádzam iba prehľad dní a podmienok, kedy som ich využil a výsledok.


Niekedy zafungovali do pár minút, inokedy to trvalo o trošku dlhšie, podstatné je, že zafungovali zakaždým. Pozerajúc sa na túto tabuľku, vzhľadom na to, že som to až tak neočakával, javí sa mi to ako zázrak . Len nech to nezakríknem a fungujú takto aj naďalej... Nemal som v nich až taký problém ovládať bike, ako by som možno očakával, ale ako vidíte, určité obmedzenia v ovládateľnosti bicykla je možné pozorovať. Je to v závislosti od náročnejšej situácie, keď je potrebná rýchla reakcia – buď inak uchopiť riadítka, ale hlavne keď je potrebné narýchlo/nečakane brzdiť. Avšak benefity týchto rukavíc u mňa nad tým počas zimy jednoznačne prevládajú.

Ešte jedna rada, pokiaľ bude niekto riešiť niečo podobné. Kúpte minimálne o číslo väčšie, ako nosíte bežne – je to kvôli tomu, že si pod nimi viete nechať aj pôvodné tenšie rukavice. Ak by som ich ale opätovne kupoval ja, tak si zoberiem väčšie o dve čísla.


Je to z takého dôvodu, že ja si pod nimi (počas cyklistiky) určite vždy nechávam aj pôvodné rukavice a spozoroval som, že keď natiahnem prsty kvôli brzdeniu, tak už ma trošku limitujú v dosahu na brzdové páčky. Dá sa to vyriešiť aj tak, že si ich nenasuniete úplne nadoraz, ale necháte si vpredu trošku priestor. Ja by som už ale (na účel cyklistiky) osobne volil o dve čísla väčšie, práve kvôli týmto dvom veciam.


A kvôli tejto autentickej fotke som musel podstúpiť „handling“ s telefónom a nastaviť samospúšť vo chvíli, keď som už takmer nič nedokázal uchopiť do rúk. Patrične som si pri tom zanadával a modlil sa, aby aj teraz rukavice zafungovali, keďže som bol dosť ďaleko od civilizácie.


Našťastie zafungovali...

Ako ďalšie benefity tohto konkrétneho typu musím spomenúť ich "zbaliteľnosť", keď sa pokrčia do klbka, v pohode sa zmestia do cyklodresu. Alebo počas iných outdoorových aktivít ich jednoducho šupnem do batohu, takže vedia byť stále poruke. Sú vetruvzdorné a čiastočne nepremokavé, čo je samozrejme počas zimných aktivít veľká výhoda a taktiež majú na dlaniach pogumovanie, čo zabezpečuje dobrý grip pri držaní riadítok. Ich cena vzhľadom na značku nebola závratná, v ponuke sú omnoho drahšie kúsky. Teraz to vyzerá, že im robím promo . Ale iba spomínam zopár mojich postrehov.

Prečo som si ich zaobstaral až teraz?

Tento problém bol u mňa dlhodobý a áno, teraz je už ľahké sa pýtať, prečo som neskúsil podobný produkt už v minulosti. Odpoveď? Neviem. Jednoducho som si nevedel predstaviť bicyklovať v palčiakoch. V mojom prípade to bola určite chyba.

Na záver by som ešte uviedol jednu vec, toto bol výlučne môj test z vlastnej iniciatívy a pri kúpe tohto produktu som bol iba v roli dúfajúceho v zázrak. Taktiež Karpos značka nebola nijako preferovaná, aj keď viem, že vyrábajú kvalitné produkty. Rozhodujúci faktor pri kúpe tohto typu rukavíc bol hlavne fakt, že z nich v prípade potreby viem vystrčiť prsty von a zlepšiť tak manévrovateľnosť biku. Možno sa niektorí pýtate, taký dlhý a nezaujímavý článok kvôli rukaviciam? Kto ten problém nepozná, nepochopí... Možno je to však návod, ako si zlepšiť komfort a neodradiť sa od zimných aktivít aspoň pre niekoľkých „zúfalcov", akým som bol donedávna ja.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Jazda v chladných mesiacoch si vyžaduje kvalitné rukavice. Dá sa spojiť kvalita a dobré vyhotovenie s prívetivou cenou? Dozvieme sa v teste.
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up