Predstavenie: História značky ASSOS - priekopnícky výrobca oblečenia

Švajčiarska značka ASSOS je na trhu už takmer pol storočia a práve jej vďačíme za viaceré vychytávky a technológie, ktoré dnes už považujeme za samozrejmé.

ASSOS ako prvý v histórii predstavil cyklistické šortky z materiálu Lycra. Aby sa k tomu však dopracoval, musel najskôr skonštruovať karbónový rám. Vravíte si, ako to spolu súvisí?


Od veterného tunela k pódiu na majstrovstvách sveta

...na majstrovstvách sveta v roku 1982 obsadili pódium jazdci oblečení vo výbave značky ASSOS.
História tejto značky sa začala písať v roku 1976, kedy jej zakladateľ Toni Maier vkročil do veterného tunela v Zürichu, aby otestoval aerodynamické vlastnosti prototypu svojho karbónového rámu, ktorý mal rúry v tvare slzy a riadidlá typu bullhorn. Mimochodom, jednalo sa vôbec o prvý aero-rám z uhlíkových vlákien na svete. Výsledkom tohto testu bolo však zistenie, že hlavným problémom aerodynamického odporu bolo oblečenie.

To bolo hnacím motorom Toniho Maiera, ktorý sa z konštrukcie rámov preorientoval na výrobcu cyklistického oblečenia a začal sa zaoberať zlepšovaním materiálov, ktoré sa používali na jeho výrobu. Inšpiroval sa lyžiarskymi kombinézami švajčiarskeho národného tímu, ktoré prispôsobil potrebám cyklistiky. Takto vznikli prvé šortky z lycry a prvý anatomický overal. A tým v podstate vznikla aj značka ASSOS.


Čo je dobré, to sa chytí

Netrvalo dlho a v profi pelotóne, ktorý v tom čase jazdil vo vlnených dresoch a šortkách, sa rýchlo rozkríkla správa, že na trhu je rýchlejšia, ľahšia a pohodlnejšia alternatíva. V priebehu niekoľkých rokov sa ASSOS stal v profipelotóne jasnou voľbou a na majstrovstvách sveta v roku 1982 obsadili pódium jazdci oblečení vo výbave značky ASSOS.

Od nápadu k štandardu v textilnom priemysle

Namotivovaný úspechom Toni Maier presťahoval svoju spoločnosť do južného Švajčiarska, kde sa naplno vrhol do vývoja textilných technológií a stal sa priekopníkom mnohých kľúčových inovácií a odvážnych konceptov, ktoré sa odvtedy stali priemyselnými štandardmi.

Ako prvý predstavil napríklad sublimačnú potlač cyklistického dresu. A ako prvý prišiel s kraťasmi na traky. Rovnako ako prvý predstavil elastické kraťasy s vnútornou vložkou. K posledným technologickým novinkám, ktoré ASSOS nedávno predstavil, patrí prvá bezšvová vložka goldenGate a platforma stability rollBar. Tu je krátky výpočet prvenstiev v oblasti cyklooblečenia, ktorými sa ASSOS môže pýšiť:

  • Prvý časovkársky aero-overal
  • Prvé šortky z lycry
  • Prvé kraťasy na traky
  • Prvý 6-panelový predtvarovaný strih cyklonohavíc
  • Prvá cyklo vložka s rôznou hustotou výplne
  • Prvé protiškmykové lemy na cyklonohaviciach
  • Prvá bezšvová goldenGate vložka
  • Prvý systém platformy stability rollBar



Odvážne a experimentálne

Či už sa jedná o exkluzívne textílie alebo radikálne konštrukcie,
...spojenie celkového pohodlia a technického výkonu zostáva základným kameňom, všitým do každej položky nesúcej logo ASSOS.
odvážny a experimentálny dizajn je pre značku ASSOS rozhodujúci. Laboratórne koncepty ožívajú pod kolesami tzv. Werks-tímu (interná skupina jazdcov) už od roku roku 1978, pričom hlavným cieľom je záťažové testovanie každého komponentu všetkých produktov. Či už sa jedná o reflexný dizajn „SV.emergency”, dvojvrstvovú twinDeck konštrukciu „fuguJack”alebo zabudovaný difúzorový ventilačný systém „EQUIPE”, snahou značky ASSOS je neustále napredovať v navrhovaní a konštruovaní technologicky najvyspelejších kúskov oblečenia na svete.


Vybavenie, nie oblečenie

Počas viac ako 44-ročnej histórie značky boli produkty ASSOS súčasťou zisku 400 medailí z olympijských hier a majstrovstiev sveta, ako aj 25 patentov. Motto značky ASSOS znie: „DESTROY. RESET. IMPROVE.”, čo v preklade znamená, že ak sa niečo zničí, tak sa začne odznova, aby sa daná vec vylepšila.

Či už ide o vývoj textílií, záťažové testovanie prototypov s atlétmi WorldTour alebo samotné zdokonaľovanie produktov v horizonte niekoľkých rokov, spojenie celkového pohodlia a technického výkonu zostáva základným kameňom, všitým do každej položky nesúcej logo ASSOS.


Elastické krátke nohavice od značky ASSOS sú známe hlavne technológiami, ktoré napomáhajú maximalizovať komfort v sedle. Bezšvová vložka je od vonkajšieho materiálu oddelená technológiou goldenGate, čo znamená, že pri pohybe v sedle vás nebude odierať. Namiesto nej trenie vzniká medzi sedlom a vonkajšou vrstvou nohavíc. Naviac ventilačné otvory kraterCooler zlepšujú priedušnosť. To je len niekoľko technológií, ktorými ASSOS nohavice disponujú. V ponuke na našom shope si vyberiete nohavice pre váš jazdný štýl, cenovú hladinu a ročné obdobie, k dispozícii sú aj dlhé verzie.

Taktiež aj dresy a bundy ASSOS sú vyrábané z veľmi príjemného materiálu, kedy inžinieri mysleli, aby ste vy pri jazde nemuseli a mohli sa sústrediť na výkon. Nie nadarmo ich používajú aj profesionáli. Nájdete tu vrecká na chrbte, ktoré sú zaobstarané šikovnými textilnými krytmi, takže vás už nebudú tlačiť žiadne zipsy. Konštrukcia bez stehov vytvára najhladší možný prechod medzi látkou a nadlaktiami, takže sa vám nebude vyťahovať. V ponuke sú dresy pre cestných, XC aj trail cyklistov. Bundy zase viete ľahko zbaliť a používať bez ohľadu na ročné obdobie a počasie.

ASSOS myslí aj na doplnky, vo forme ponožiek a cyklistických čiapok. Ponožky i čiapky sú ladené k dresom, takže si viete vyskladať farebnú kombináciu presne podľa seba. Naviac majú aj kolekciu s očíslovanými ponožkami, ktoré ak si kúpite verzie s rôznymi číslami viete medzi sebou kombinovať. Skúste hádať. Aká je najobľúbenejšia kombinácia? Sám zástupca značky ASSOS nám prezradil, že je to 6 a 9. Prečo, to už necháme na fantázii každého z vás. Pre čo najväčšie pohodlie má aj rad kozmetiky a pre ovládanie bicykla rukavice.

Zdroj fotografií: Assos
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up