Absolute Black GRAPHENpads - nová dimenzia brzdného výkonu

Aj niečo tak malé, ako sú brzdové platničky, má zásadný vplyv na kvalitu vašej jazdy. Po troch rokoch vývoja predstavuje značka Absolute Black svoje platničky, ktoré obsahujú technológiu na báze grafénu.

Tieto platničky sú unikátne vo viacerých ohľadoch.
V Absolute Black sa rozhodli medený prach nahradiť časticami grafénu.
V prvom rade je to dizajn rebrovania chladičov, ktoré pripomínajú včelie plásty, v druhom rade je to zmes, ktorá je účinnejšia a bezpečnejšia pre životné prostredie a v neposlednom rade je to aj sebavedomá cenovka. Ak vás táto trojkombinácia zaujala, čítajte ďalej.


Brzdová zmes - eko, bio, raw s prímesou grafénu

Brzdová zmes na platničke sa obvykle skladá z látok, ktoré zabezpečujú priľnavosť, trenie a spojiva, ktoré drží zmes pohromade. Pokiaľ sa použije príliš veľa adhezívnej látky (keramické častice), doštičky budú príliš abrazívne a rýchlo vám zoderú kotúče aj vďaka tomu, že samotná živica, ktorá sa používa ako spojivo, je sama o sebe dosť priľnavá. Aby sa tomuto javu predišlo, do zmesi sa pridávajú tzv. modifikátory trenia (klzké častice), ktoré zabezpečia optimálne trenie.

Tu väčšina výrobcov používa ako modifikátor medený prach, ktorý je žiaľ toxický pre vodné organizmy. V Absolute Black sa rozhodli medený prach nahradiť časticami grafénu. Tieto častice nielen upravujú trenie na požadovanú úroveň, ale vzhľadom na ich lepšiu tepelnú vodivosť zlepšujú odvod tepla od doštičky tým, že odvádzajú teplo z brzdového materiálu do základne brzdovej doštičky, ktorá je tiež potiahnutá vrstvou zlúčeniny grafénu pre dosiahnutie ešte lepšej úrovne chladenia. Okrem toho výhoda grafénu spočíva aj v tom, že pri brzdení sa dostáva do pórov v materiáli brzdového kotúča, čím zvyšuje ich životnosť.


S chladnými platničkami a chladnou hlavou

Absolute Black však celý vývoj, ako aj produkciu a testovanie zastrešuje na starom kontinente.
Udržanie optimálnej teploty (cca 400 °C) pri brzdení je kľúčové z hľadiska zabránenia vädnutiu brzdového výkonu. To je aj dôvod prečo Shimano predstavilo svojho času platničky s chladičmi, ktorých úlohou je odvádzať nadmerné teplo. Absolute Black však zachádza ešte ďalej a vďaka použitiu grafénu v brzdovej zmesi a na povrchu extra dlhých chladičov dokáže znížiť teplotu kotúča až o 35 % v porovnaní s bežnými platničkami, čím sa eliminuje vädnutie brzdného výkonu. Samotné chladiče sú unikátne vo viacerých ohľadoch, a to najmä, že majú až o 40 % väčší povrch, efektívnejšie chladenie vzduchom a vďaka hranám pod uhlom 45° aj omnoho lepší odvod tepla sálaním do vonkajšieho prostredia.


Výhody platničiek GRAPHENpads

  • stabilný a vysoký brzdný výkon
  • kratšia brzdná dráha
  • lepšia modulácia brzdenia
  • absencia vädnutia brzdného účinku
  • tichý chod aj v dlhých zjazdoch
  • predĺženie životnosti rotorov
  • menšia pravdepodobnosť zavzdušnenia bŕzd


MADE IN EÚ

Väčšina platničiek, ktoré sú dnes na trhu, je produkovaných v továrni jednej jedinej spoločnosti na Taiwane, ktorá sa zameriava na ich výrobu. Výrobca si v katalógu vyberie zmes, farbu základne a obal. Absolute Black však celý vývoj, ako aj produkciu a testovanie zastrešuje na starom kontinente. Grafén je pomerne nový materiál, ktorý sa využíva v rámci brzdových systémov hlavne v automobilovom priemysle a vzhľadom na jeho skvelé vlastnosti v oblasti trenia, ako aj regulácie EÚ, je to materiál budúcnosti v oblasti brzdových zmesí. Kombinácia keramicko-organických platničiek s prímesou grafénu v odvetví cyklistiky je aktuálne výhradnou doménou značky Absolute Black.


Dostupnosť a ceny

K dispozícii budú celkovo 4 modely platničiek GRAPHENpads:

  • Disc 34 určené pre brzdy Shimano DuraAce a iné kompatibilné cestné strmene
  • Disc 35 určené pre brzdy SRAM eTap AXS a iné kompatibilné cestné strmene
  • Disc 27 určené pre brzdy Shimano XTR, XT, SLX
  • Disc 31 určené pre brzdy SRAM G2 iné kompatibilné strmene

Modely Disc 34 a 35 tieto doštičky majú otvory v chladičoch rezané pod uhlom 45° a grafénom potiahnuté chladiče a brzdovú zmes „graphene performance ROAD”. Modely Disc 21 a 31 majú rezané priamo, grafénom potiahnuté chladiče a brzdovú zmes „graphene endurance MTB”.

K dispozícii budú aj „budget” platničky Disc 15 určené pre brzdy Shimano Deore a iné kompatibilné strmene, tieto nemajú chladiče, ani základne potiahnuté grafénom, iba brzdovú zmes „graphene endurance MTB”. Každá sranda však niečo stojí a GRAPHENEpads ako špička v danom segmente majú oficiálnu cenu nastavenú pomerne vysoko. Vzhľadom na omnoho lepšie brzdové vlastnosti a lepšiu životnosť to však v konečnom dôsledku nemusí byť až taká drahá kúpa.

Odporúčané maloobchodné ceny stanovené výrobcom

  • Disc 34 - 59,99 €
  • Disc 35 - 59,99 €
  • Disc 27 - 47,99 €
  • Disc 31 - 47,99 €
  • Disc 15 - 35,99 € a sú už dostupné aj u nás na MTBIKER shope.

Ostatné druhy platničiek by mali pribudnúť v priebehu jesene (október, november) a určite ich podrobíme testu.

Kompletné informácie a špecifikácie jednotlivých modelov nájdete na stránke výrobcu na tomto odkaze.

Autor fotografií: absoluteBLACK, Martin Mikolášik/MTBIKER
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Predstavenie: Brzdové platničky Kogel - chladia aj bez chladiča

Predstavenie: Brzdové platničky Kogel - chladia aj bez chladiča

Podarilo sa skombinovať dobré vlastnosti organických a metalických platničiek? Funguje keramika ako chladič?
keyboard_arrow_up