Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách

Bicykle Ghost sú už roky zárukou a zrkadlom nemeckej kvality a precíznej práce. Pre sezónu 2023 si prichystali najmä nové „fully“ a dobrodružné gravel bicykle.

Ghost Lector FS

Modelový rad Lector FS je ako stavaný na tie najťažšie a najdlhšie maratóny. Základom pri všetkých stupňoch výbavy je celokarbónový rám so SuperFit® geometriou. Jej myšlienkou je prispôsobenie všetkých komponentov tak, aby bicykel jazdcovi úplne vyhovoval. Spolu s veľkosťou rámu rastie napríklad odpruženie zo 100/100 mm na 120/120 mm. Ghost už dlhodobo využíva systém odpruženia pod názvom TractionLink, ktorý zabezpečuje neustály kontakt pneumatík s povrchom trate. Všetky stupne výbavy spája vedenie kabeláže vnútrajškom rámu, čím je ešte lepšie chránená.

Bicykel Ghost Lector FS SF UniversalBicykel Ghost Lector FS SF Pro

Samozrejmosťou sú Boost rozmery osiek a rovnako tak aj osadenie integrovanej teleskopickej sedlovky Eightpins. V priereze piatimi stupňami výbavy tu nájdeme rôzne typy cross-country odpruženia z dielní RockShox i FOX. Rovnako tak aj pohon sa postupne pretvára od Shimano XT pri výbave Essential cez SRAM X01, Shimano XTR až po SRAM XX1 v prípade top modelu s prívlastkom SF World Cup. Celkovo je tento modelový rad prispôsobený cross-country jazdám osadením, rozmermi komponentov, no i samotnou progresívnou geometriou s dlhým „reachom“.

Ceny začínajú na 4 699 € a všetky výbavy pospolu nájdete na stránke výrobcu.

Bicykel Ghost Lector FS SF World Cup

Ghost RIOT Trail

Noviniek sa dočkal aj RIOT určený pre „lietačky“ po „singloch“. Oproti minulému roku prišlo k zmenám vo viacerých stupňoch výbavy. Kým Essential stavia na overenom hliníkovom ráme, výbavy Pro a Full Party sú určené pre maximálnu rýchlosť a ľahkosť, o čom svedčí aj ľahký karbónový rám. SuperFit® a TractionLink, toto je v priereze celoodpruženými modelmi Ghost-u rovnaké. Čo však odlišuje modelový rad Trail, je najmä zdvih. Začíname na 140/140 mm, pričom oba vyššie stupne výbavy povyšujú na 150/140 mm. Práve tu sa bijú svety RockShox a FOX v podobe Lyrik-u a Super Deluxe Select+ v prípade výbavy Pro a FOX 36 Float Factory a Float X Factory, osadených na Full Party.

Bicykel Ghost RIOT Trail Essential
Na pôde radenia je to o poznanie jednoduchšie – dôležitá je predovšetkým spoľahlivosť a odolnosť, preto tu nájdeme komponenty najmä z radu Shimano SLX. Svižnej a hladkej jazde trailom vždy výrazne napomôže teleskopická sedlovka a, samozrejme, všetky modely radu Trail sa ňou môžu popýšiť. Drobným a užitočným detailom je hlavové zloženie Acros Blocklock, ktoré bráni pretočeniu riadidiel a poškodeniu rámu pri páde. Výbava Full Party si okrem rámu nenechá poškodiť ani kolesá, v útrobách širokých plášťov s výborným gripom sa totiž ukrýva insert Pepi´s PTN, ktorý jednak ochráni ráfiky pri silných nárazoch a jednak poskytuje oporu v ostrých zákrutách.

Cena týchto trailových „fešákov“ začína na 3 299 € a viac informácií o nich nájdete na stránke výrobcu.

Bicykel Ghost RIOT Trail Full Party

Ghost RIOT AM

Výjazd naozaj hocikam a hocikedy? Na toto je určený modelový rad RIOT All-mountain. Zdvihy 160/150 mm, respektíve 160/140 mm v prípade vyšších výbav hovoria jasne v prospech zdolávania vysokých kopcov, náročných trailov a nekonečnej zábavy. Rovnako ako v podobných segmentoch, aj tu kraľujú 12-rýchlostné systémy od Shimana či SRAM-u. Sú dizajnované tak, aby vydržali aj tie najnáročnejšie alpské výjazdy, no aby zároveň v prípade pádu a poškodenia nezruinovali peňaženku. Hlavový uhol „podseknutý“ až na hodnotu 64° v spojení s teleskopickou sedlovkou sľubuje množstvo zábavy smerom nadol z kopca. Za zmienku určite stoja osadené plášte v kombinácii 2,50“ vpredu pre grip v zákrutách a 2,40“ vzadu pre odvaľovanie.

Bicykel Ghost RIOT AM Universal
Ako už býva v Ghost-e zvykom, top modely v svojich plášťoch ukrývajú insert a ani tu tomu nie je inak – koniec koncov, práve tento, na prvý pohľad nenápadný doplnok, dokáže v mnohom zväčšiť pôžitok z jazdy. Tieto dva najvyššie modely majú, na rozdiel od dostupnejších základných modelov, karbónový rám, ktorý dokáže skresať hmotnosť bicykla a ponúknuť okrem zábavného zjazdu aj svižný výšľap k trailom.

Cena neohrozených „hltačov kilometrov“ v náročnom teréne štartuje na 3 599 € a informácie o celom modelovom rade nájdeš na stránke výrobcu.

Bicykel Ghost RIOT AM Full Party

Ghost RIOT EN

Dostávame sa k vrcholnej ponuke Ghost-u, minimálne čo sa týka veľkosti zdvihov. Sú to enduro modely, ktoré musia zvládnuť naozaj široké spektrum povrchov, byť rýchle ako v šliapavých pasážach, tak aj v klopených zákrutách či rockgardenoch. Práve v tých klesavých častiach „RS-iek“ žehlí povrch vzduchová vidlica RockShox Yari v prípade výbavy Essential či Marzocchi Bomber Z1 pri výbave Pro, oboje so zdvihom 170 mm. Keď sa presunieme k zadnému odpruženiu, nájdeme tu 160 mm pružinový tlmič, opäť buď v réžii RockShoxu, alebo Marzocchi. Ten je možné ešte dodatočne doladiť voľbou pružiny s ideálnou tvrdosťou pre preferovaný štýl jazdy.

Bicykel Ghost RIOT EN Essential
O maximálny prenos sily z pedálov do kolies sa tu stará mix komponentov SRAM-u, resp. Shimano XT. Oba stupne výbavy však spájajú masívne 200 a 203 mm kotúče či vodítko reťaze, ktoré ju ochráni pred spadnutím pri jazde náročným terénom. Rovnako zdieľajú aj hliníkový rám, no predsa len, v endure sú presuny k rýchlostným skúškam skôr oddychové a dôležitá je rýchlosť a ovládateľnosť bicykla v zjazde.

Tá je dosiahnutá najmä 64° hlavovým uhlom, krátkym predstavcom kombinovaným so širokými riadidlami a integrovanou teleskopickou sedlovkou. Aj tak výbava Essential dosahuje výbornú hmotnosť, 13 kg.

Cena pri tomto modelovom rade začína na 3 599 € a oba vynovené modely aj so staršími nájdeš na stránke výrobcu.

Bicykel Ghost RIOT EN Pro

Ghost Asket

Úplne nový modelový rad prináša Ghost medzi „štrkoletmi“. Asket prichádza v celkovo siedmich možnostiach výbavy. Všetky sú vystavané na hliníkovom ráme s karbónovou vidlicou, ktorá dokáže utlmiť množstvo vibrácií. Zaujímavosťou rámu je náznak prehnutých sedlových vzpier, ako to poznáme z drahšieho Lectoru. Dokážu istým spôsobom napomôcť väčšiemu pohodliu pri jazde.

Bicykel Ghost Asket Advanced
Všetka kabeláž je vedená vnútrajškom rámu, aby sa predišlo jej poškodeniu či znečisteniu. Od 9-rýchlostného pohonu Shimano Sora, kombinovaného s dvojprevodníkom v prípade základného modelu Asket, sa cez 10 rýchlostí dostávame až k jednoprevodníku a 11-rýchlostnému Shimanu GRX vo výbave Advanced. Nech je však radenie akékoľvek, na všetkých modeloch už od základu nájdeme výkonné hydraulické brzdy. Predsa len, bikepackingové preteky sa idú za každých podmienok a gravel musí dokázať zastaviť aj v daždi či blate.

Bicykel Ghost Asket Essential EQ
Všetky modely majú na svojich rámoch množstvo návariek, na ktoré je možné umiestniť košíky na fľaše alebo batožinu. Navyše, Asket EQ v každom stupni je osadený blatníkmi, nosičmi a svetlami, ktoré zväčšujú jeho univerzálnosť na každodenné vozenie sa. Jediný model bez „baranov“ je Urban Asket, určený predovšetkým na jazdu mestom.

Cena tohto modelového radu začína na 1 569 € za model Asket Urban a končí na 2 399 € za model Asket Advanced EQ. Všetky pospolu ich nájdete na stránke výrobcu.

Bicykel Ghost Urban Asket
Či už sa vyberiete cestou maratónov, rýchlej jazdy trailom či „RS-kami“, objavovaním horských chodníčkov alebo bikepackingových pretekov, v ponuke Ghost-u sa nájde „mašinka“ pre každého. Stačí si vybrať a dobrodružstvo môže začať. Kompletnú ponuku týchto nemeckých bicyklov nájdeš na ich stránke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny PR článok

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny

Máte už niečo natrénované a za sebou aj nejaké prvé súťažné skúsenosti? Narazili ste na limity svojho bicykla? Vyberte si u nás svoje nové pretekárske „náčinie“...
E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
keyboard_arrow_up