Test: Cratoni AllSet Pro - sadne ako uliata

O každej prilbe, ktorú som doteraz vlastnil, som si myslel, že mi dobre sadla. Až pri tejto som zistil, čo to skutočne znamená.

V „repertoári" mojich prilieb sa už pár kúskov vystriedalo a v tejto sezóne nastal čas, aby som si zaobstaral novú. Tá stará už mala za sebou nejaký ten rôčik, výstelka už neplnila účel a aj na škrupine boli nejaké tie preliačiny. Dostala sa mi do rúk práve testovaná AllSet PRO od Cratoni a po jej vyskúšaní som hneď vedel, že ju musím mať.

Značka Cratoni

Po prvom nasadení na hlavu som vedel, že je všetko tak, ako má byť.
Kto, ako ja, veľmi Cratoni neregistruje, môžem ho ubezpečiť, že na trhu s prilbami nie je značka žiadny nováčik. Bola založená v roku 1985 v nemeckom meste Steinberg neďaleko českých hraníc. Zaoberá sa výrobou cyklo a moto prilieb s presahom aj do zimných športov. Hoci to na prvé počutie nie je až tak zvučné meno, aspoň teda podľa toho, čo vidím vo svojom okolí, rozhodne patrí medzi špičky.

prilba Cratoni Allset Pro, cyklista v lese, downhill

AM prilba pre maximálne pohodlie

Obvod hlavy mám nejakých 59 cm, čo mi vychádza na veľkosť M - L. V tomto si veľa nenavyberáte, keďže výrobca ponúka iba dve veľkosti a to S - M (54 - 58 cm) a M - L (58 - 61 cm). K pohodliu prispieva aj príjemná hmotnosť 346 g, systém upínania RLS, ktorý sa dá upnúť jednou rukou, a 14 ventilačných otvorov. Na papieri. No potvrdí sa to aj v reálnom svete?

A veruže áno. Ja som navážil 362 g, čo je síce trochu vyššia hmotnosť ako uvedená na štítku prilby, ale na hlave pôsobí ľahko a ani pri celodennom nosení mi neprekážala. To však pripisujem skôr tvaru a polstrovaniu ako samotnej hmotnosti.

váha prilby Cratoni Allset Pro
Neviem, či to je tým prvým spomenutým alebo na dotyk veľmi príjemným polstrovaním, asi kombináciou, ale až teraz som pochopil slovné spojenie sadnúť ako „riť na šerbeľ“. Po prvom nasadení na hlavu som vedel, že je všetko tak, ako má byť. Prilba mi hlavu obopína po celej ploche rovnomerne, mám pocit tesnosti, no nie nepríjemnej. Skôr by som to nazval takým príjemným pocitom bezpečnosti a istoty, že v prípade krízovej situácie zostane na svojom mieste.

Polstrovanie, okrem toho, že je mäkké, sa, ako to už býva zvykom, dá aj vyberať a umývať. K pohodliu prispieva aj klasické koliesko na sťahovanie na zátylku, ktoré sa dá aj výškovo nastaviť. Navyše je vybavené reflexným pásikom.

Helma Cratoni Allset Pro, cleanTexHelma Cratoni Allset Pro

Reflexné logo nájdete aj na ľavom upínacom popruhu. Samotné upínanie RLS pod bradou je druhé najjednoduchšie, aké som kedy skúšal. Tým prvým je magnetický Fidlock, kde sa zapínanie skoro samé zacvakne do seba. Pri RLS - Rapid Lock System - ide o sériu 6 zúbkov, ktoré sa jednoducho zacvaknú do druhej časti.

Ak chcete prilbu rozopnúť, stačí potiahnuť za červené pútko a zúbky sa uvoľnia. Posledným bonusom je, že šilt sa dá nastaviť do troch rôznych polôh a nechýba sieťka proti hmyzu na predných troch otvoroch.

Helma Cratoni Allset Pro, Šilt v najvyššej polohePrilba Cratoni Allset Pro, Šilt v najnižšej polohe

Nič nie je dokonalé

Ani táto prilba nie je dokonalá a pár malých mínusov sa nájde. Výrobca sa na webe pýši nasledujúcimi vecami: reflexné prvky a polohovateľný šilt, kde sa zmestia aj veľké DH okuliare. Áno, tie tu sú, no nie úplne dotiahnuté. Reflexných prvkov je podľa mňa málo na to, aby som sa tým chválil, a DH okuliare sa tiež nie úplne zmestia, ako môžete vidieť na fotke nižšie. Okuliare síce držia na mieste a nezošúchavajú sa, no keďže sa pod šilt nezmestia celé, tak prekážajú vo výhľade.

Helma Cratoni Allset ProHelma Cratoni Allset Pro

Koliesko na sťahovanie obvodu funguje bez problémov, ale na dotyk pôsobí plast trochu lacno. Uvidíme, koľko vydrží. Poslednú vec, čo som nespomínal, keďže sa teploty ešte nevyšplhali na letné hodnoty (v čase písania testu), je odvetrávanie. Vetracie otvory, ktorých je celkovo 14, sú dosť veľké a zatiaľ som nepostrehol nadmerné prehrievanie sa alebo potenie. Teploty okolo 20 stupňov zvláda prilba bez problémov. No na skutočné letné teploty si budem musieť ešte počkať.

Prilba Cratoni Allset Pro

Plusy

  • mäkké polstrovanie
  • tvar prilby, ktorý mi sadol ako uliaty
  • RLS upínací systém
  • nastaviteľnosť
  • polohovateľný šilt
  • matná farba - nezostávajú na nej otlačky prstov
  • cena zodpovedajúca kvalite
  • viacero farebných variantov na výber

Mínusy

  • hmotnosť vyššia ako uvádza výrobca
  • DH okuliare nepasujú úplne

Helma Cratoni Allset Pro, zapínanie

Moje odporúčanie

Aj keď Cratoni nemá ten „cveng" iných značiek, ktoré môžete vidieť na hlavách svojich obľúbených profíkov, rozhodne stojí za to, aby ste si ju v predajni vyskúšali. Za prijateľnú cenu ponúka veľa pohodlia a „fičúriek“. Čo je najdôležitejšie, pôsobí na hlave bezpečne a o tom prilba je. Za 126 € ju nájdete aj u nás v MTBIKER shope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
FeroT 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Hľadáte ideálneho spoločníka, ktorý vám pri trailových dobrodružstvách spoľahlivo ochráni hlavu? Trailová prilba DARE II od slovenského výrobcu Kellys je skvelou voľbou.
Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Čo vie tradičný výrobca prilieb Giro vylepšiť na top modeli prilby, keď je cieľom najmä ochrana, ale dôležité je aj vetranie, hmotnosť a praktickosť?
keyboard_arrow_up