Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Kellys predstavil svoj najľahší, plne výkonný elektrobicykel s 825 Wh batériou, 85 Nm motorom Shimano a hmotnosťou iba 20,6 kg. Bude najľahším elektrobikom na svete?

Filozofia skrytá za vývojom

Existuje niekoľko spôsobov, ako odľahčiť e-bike. Keďže batéria je najťažším komponentom elektrobicykla, najjednoduchším spôsobom je zníženie kapacity batérie, čím sa zmenší aj celková hmotnosť. To má však za následok kratší dojazd, pretože silný a energeticky náročný motor by veľmi rýchlo spotreboval všetku energiu.

Aby sa dosiahol aspoň prijateľný dojazd, niektorí výrobcovia znižujú krútiaci moment motora na menej newtonmetrov, výsledkom čoho je nakoniec len málo výkonný elektrobicykel so slabým motorom a malou batériou.

Preto zvolil Kellys úplne inú stratégiu. Pustili sa do vývoja najľahšieho plnohodnotného elektrobicykla so silným motorom a vysokokapacitnou batériou, pretože práve to sú prvky vytvárajúce skutočný zážitok z jazdy na e-biku. Plný výkon pre maximálny pôžitok pri stúpaní a dlhý dojazd pre viac kilometrov a viac zábavy.

Úplne nový ultraľahký e-rám

Na vytvorenie najľahšieho enduro e-biku potrebovali v Kellyse vyrobiť aj najľahší základ, teda rám. Vyvinuli úplne novú verziu rámu THEOS série F, orientovanú na nižšiu hmotnosť, ale pri zachovaní vysokej pevnosti rámu. Ten je kompletne vyrobený v Európskej únii s použitím novej karbón-aramidovej kompozitnej štruktúry, ktorú dizajnéri vyvinuli v spolupráci s výskumným a vývojovým oddelením známeho výrobcu superšportových automobilov.

Kellys Theos F100

Batéria s najvyššou energetickou hustotou na trhu

Samotný nový rám Theos F100 dopĺňa nová generácia batérie KELLYS RE-CHARGE K1. Mohutná kapacita 825 Wh (23 Ah) a nízka hmotnosť (len 3,9 kg) dosahuje najvyššiu hustotu energie na kilogram hmotnosti zo všetkých elektrobicyklov na svete. Jej pomer kapacity a hmotnosti dosahuje spolu bezkonkurenčných 211 Wh/kg (Wh na kilogram hmotnosti batérie).

Kellys Re-Charge K1 825Wh
Rovnako ako ostatné e-bicykle THEOS série F, aj F100 využíva výsuvný batériový systém. Toto riešenie umožňuje vytiahnuť batériu jednoduchým spôsobom zo spodnej rámovej rúry (vymontuje sa len jedna 6 mm skrutka), pričom štruktúra rámu zostáva neporušená. Pri navrhovaní rámu nebola obetovaná žiadna z mechanických vlastností.

V stene spodnej rámovej rúry nebolo potrebné robiť žiadny extrakčný otvor, ktorý by drasticky znížil celkovú tuhosť rámu. Rám THEOS série F je teda oveľa pevnejší a vďaka tomu aj bezpečnejší, pritom vám poskytne lepší zážitok z jazdy v teréne.

Kellys Re-Charge K1 825 Wh, Kellys Theos F100
Motor, ktorým je F100-ka poháňaná, je najnovšou plne magnéziovou pohonnou jednotkou od výrobcu Shimano s krútiacim momentom 85 Nm. Dopĺňa tak víziu elektrobicykla novej generácie.

Kellys Theos F100

Nová geometria aj systém pruženia

O odpruženie sa stará najnovšie štvorčapové zavesenie zadnej stavby s virtuálnym bodom otáčania z vývojárskej dielne Kellys s názvom „ThinkLink“. Zachováva si všetky výhody, ako je citlivosť, nezávislosť od bŕzd a hnacieho ústrojenstva a pracuje bez nepríjemných spätných nárazov od pedálov. Vďaka hlavnému virtuálnemu čapu systému „ThinkLink“, umiestnenému pri centre stredového zloženia, si reťaz zachováva konštantnú dĺžku v celom rozsahu pruženia.

Systém pruženia ThinkLinkE-enduro geometria

Tento nový elektrobicykel využíva progresívnu enduro geometriu so zdvihom 150 mm vpredu a 140 mm vzadu. Usporiadanie kolies „mullet“, teda 29” predné a 27,5” zadné koleso, dodajú novému Theosu F100 oveľa lepšiu ovládateľnosť a rýchlosť, nech je terén akýkoľvek.


Predstavenie tohto bicykla si môžete tiež pozrieť v predchádzajúcom videu, v ktorom sa okrem detailov samotného Kellys Theos F100 dozviete aj o nových hliníkových modeloch Theos R, postavených na novej hliníkovej platforme.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Počítačom v Európe riadené zváracie a obrábacie stroje, nový motor a technológie. To je úplne nový celoodpružený KELLYS THEOS R.
E-biky Kellys - do mesta, do kopca aj zábavne smerom nadol PR článok

E-biky Kellys - do mesta, do kopca aj zábavne smerom nadol

E-biky od slovenskej značky Kellys sú na scéne už nejaký ten piatok a pre rok 2023 prišli s mnohými vylepšeniami. Na svoje si prídu jazdci cross-country, zjazdári a aj tí, ktorí uprednostňujú mesto a poľné cesty.
Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Hľadáte e-bike, ktorý je jednoduchý, zábavný, maximálne funkčný a zároveň za rozumné peniaze? Zdá sa, že Giant namiešal na rok 2023 výborný mix ingrediencií.
keyboard_arrow_up